Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Bērnu bibliotēka piedāvā nelielu ieskatu daļā no šī mēneša grāmatu jaunumiem.

 

     A. Kļavja grāmatiņa “Ringla no Suņa zvaigznāja” ir stāsts par suņu meiteni Ringlu. Ringla un viņas māsiņas un brālītis bija nolemti bojāejai aukstā ziemas naktī. Mazos kucēnus izglāba labi cilvēki, un, pateicoties tiem, suņuki sev ieguvuši mājas un gādīgus saimniekus. Ko tagad dara Ringla? Kur viņa dzīvo un ar ko vakaros sarunājas, – to visu uzzinās bērni, kuriem ir lasītprieks.

 

     A. Scillatas grāmata “Riks. Es un mana ķertā ģimene” stāsta par Riku, kuram ir vienpadsmit ar pusi gadu, viņš ir uzbrucējs hokeja komandā. Riks dzīvo kopā ar papu, un viņu dzīvoklī mīt tikai vīrieši. Kaķis Gismo arī ir puika. Rikam dzīve ir brīnišķīga līdz brīdim, kad paps ieķeras viņa skolotājā, kura iedomājusies, ka viņas dēls un Riks varētu kļūt par labiem draugiem. Riks ir pārliecināts, ka paps nav pie pilna prāta. Skaidra lieta, ka Riks tūlīt izdomā ģeniālu plānu, kā no abiem svešajiem atbrīvoties. Taču ar šo plānu īstās nepatikšanas tikai sākas...

 

     Šoreiz jaunumos arī bērnu iemīļotā rakstnieka Dž. Kinnija kārtējais darbs – “Grega dienasgrāmata 10. Vecā skola”. Agrāk dzīve esot bijusi labāka. Vai tiešām? Šāds jautājums rodas Gregam Heflijam, kad pilsētas iedzīvotāji vienojas uz nedēļas nogali izslēgt visas elektroniskās ierīces. Bet Gregs ir pieradis pie modernās dzīves ērtībām un neiederas veco laiku pasaulē. Spriedze pieaug gan Helfiju mājās, gan ārpus tās. Vai Gregam izdosies tikt ar visu galā? Vai arī tādam puikam kā viņš “vecā skola” ir par grūtu, las;iet grāmatā.

 

     R. Staina grāmata “Spoks kaimiņos. Zosāda” par Hannu, kuras dienas rit ļoti vienmuļas. Visi viņas draugi devušies vasaras brīvdienās. Taču kopš brīža, kad kaimiņos apmeties jauns zēns, notikumi sāk risināties diezgan dīvaini. Bet kad viņš ievācies? Vai iepriekšējā vakarā, Hannai dodoties pie miera, blakus māja nebija tukša? Kāpēc tā joprojām izskatās neapdzīvota? Jaunā kaimiņa atbildes ir diezgan mīklainas. Viņš mēdz pazust visai neparastos veidos. Un viņš ir tik bāls... Vai Hannai kaimiņos ievākusies spoku ģimene?

 

     Jaunumos arī kāds pasaules klasikas darbs – V. Igo “Nožēlojamie”. Šķiet, ka nabaga Kozetei nekad neizdosies aizbēgt no ļaunā Tenardjē pāra. Viņai ir tikai astoņi gadi, un viņas nelietīgie aizbildņi meiteni nežēlīgi nostrādina. Žans Valžāns meitenes mātei ir apsolījis, ka izglābs viņas meitu, bet inspektors Žavērs ir viņam uz pēdām. Vai likumam tik paklausīgais žandarms viņu apcietinās? Ja tā notiks, vai Kozete jelkad būs brīva? Kozete nav vienīgā, kurai nepieciešama palīdzība. Kad Mariuss tiek nāvīgi ievainots, nav zināms, vai pietiks ar Žana Valžāna drosmi un apņēmību, lai varonīgo jaunekli izglābtu...

 

     P. Nesa “Septiņas minūtes pēc pusnakts” ir bar briesmoņu tēmu. Briesmonis ieradās pēc pusnakts. Tā jau briesmoņi parasti dara. Bet ne jau briesmoni Konors O’Mailijs bija gaidījis. Viņš bija gaidījis vienu no saviem murgiem: to, kas viņam rādījies gandrīz katru nakti, kopš mamma uzsāka ārstniecības terapiju, to, kur ir tumsa, vējš un kliedzieni... Briesmonis tomēr ir citāds. Viņā ir kaut kas sens, kaut kas mežonīgs. Un viņš vēlas no Konora kaut ko briesmīgu. Viņš vēlas patiesību.

 

     Dž. Grišama grāmata “Teodors Būns – aizdomās turētais” vēsta par brīdi, kad Teodors Būns ir nonācis lielās nepatikšanās. Kamēr visa Stratenburga gaida iespējamā slepkavas Pīta Dafija jauno tiesas prāvu, problēmas rodas pašam mazajam advokātam. Pilsētā notikusi veikala aplaupīšana, un aizdomās par tās izdarīšanu tiek turēts Teo. Viņa reputācija ir apdraudēta, pierādījumi vērsti pret viņu, un Teo ir jādara viss, lai pierādītu savu nevainību – pat ja nākas pārkāpt dažus noteikumus.

 
     Savukārt grāmatā “Teodors Būns – aktīvists” Teodoram jātiek galā ar grūtu un arī bīstamu situāciju. Pilsētai aktuāla politiska problēma un vides apdraudējums ir sadalījuši Stratenburgas iedzīvotājus divās karojošās nometnēs, un šīs cīņas pašā viducī nonāk Teo.  Turklāt viņš atklāj vēl vienu, apslēptu, šīs cīņas līmeni – korupciju. Šis atklājums, ja Teo sāktu rīkoties, var apdraudēt gan viņu pašu, gan vecākus. Tomēr Teo nedomā atkāpties un atrod veidu, kā panākt taisnības uzvaru…