Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2014. gada 8. septembrī Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros Starptautiskajā rakstpratības dienā Rīgā notika karnevāla gājiens bērniem „Gribu iet uz bibliotēku!”, ko organizēja Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) un nodibinājums „Rīga 2014”.

 

     Masku gājienā piedalījās ap 1500 cilvēku no visas Latvijas, tostarp Rēzeknes reģiona pārstāvji. Pasākuma dalībnieki, tērpušies mīļāko pasaku varoņu tērpos, devās no Rātslaukuma pāri Akmens tiltam uz Gaismas pili.

 

     Gatavošanās karnevāla gājienam „Gribu iet uz bibliotēku!” sākās jau pavasarī – „Bērnu un jauniešu žūrijas” eksperti rakstīja domrakstus, kuros izklāstīja savas idejas, kā atmodināt Saulcerīti – tautas pašapziņu un drosmi. Tapa jaunas leģendas par Stikla kalnu, Antiņu un Saulcerīti.

 

     No visiem novadiem LNB Bērnu literatūras centrā tika iesūtīti 259 labākie darbi, ko tur vērtēja kompetenta žūrija – rakstnieks Māris Rungulis, Jūrmalas Dubultu bērnu bibliotēkas vadītāja Inguna Radziņa un Latviešu valodas aģentūras projektu koordinatore Velga Līcīte.

 

     Apkopojot 72 oriģinālākos darbus, tapa bērnu eseju krājums „Atmodināt Saulcerīti”, kurā ir iekļauti arī Rēzeknes 1. vidusskolas 8. a klases skolnieces Betijas Elīzas Lāces, Rēzeknes 5. vidusskolas 7. a klases skolnieces Ievas Germovas, Maltas 1. vidusskolas 5. klases skolnieces Katrīnas Beļakas un Maltas 1. vidusskolas 5. klases skolnieces Lauras Kudrjavcevas radošie darbi. Šie bērni arī piedalījās krāšņajā karnevāla gājienā.

 

     Pasākuma svinīga atklāšana notika Rīgas Rātslaukumā, kur pasaku ķēniņš, no balkona uzrunājot bērnus, deva viņiem uzdevumu cīnīties ar melnajiem kraukļiem un atmodināt Saulcerīti. Pieci domrakstu konkursa laureāti (pa vienam no Vidzemes, Kurzemes, Zemgales, Latgales un Rīgas) no Rātslaukuma balkona nolasīja zīmīgākos savu domrakstu fragmentus.

 

     Vēlāk bērnus priecēja teatrāls uzvedums ar aktieru, cirka mākslinieku un orķestra piedalīšanos. Tad karnevāla dalībnieki devās pāri Akmens tiltam uz Gaismas pili, veicot dažādus uzdevumus. Pie LNB karnevāla dalībniekus sagaidīja 7 gudrie, kas tālāk iepazīstināja ar bibliotēku. Pasākuma laikā dalībnieki varēja piedalīties Gaismas pils iepazīšanas spēlē, radošajās darbnīcās un citās izzinošās aktivitātēs, kā arī vērot cirka priekšnesumus.

 

     LNB pasākuma laikā tika prezentēta arī bērnu eseju grāmata „Atmodināt Saulcerīti”, ko katrs pasākuma dalībnieks saņēma dāvanā. Karnevāla noslēgumā ar īpašu koncertu bērnus priecēja „Dzelzs vilka” Jauno Jāņu orķestris.

 

     Rēzekniešu iemūžinātos fotomirkļus skatieties šeit.