​​
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Bērnu bibliotēkā, sagaidot Krišjāņa Barona 180 gadu jubileju, 2015. gada 19. oktobrī notika folkloras pasākums „Mana tautasdziesma”.

 

     Tajā piedalījās Rēzeknes Katoļu pirmsskolas izglītības iestādes jaunākās un sagatavošanas grupiņas bērni un folkloras kopas „Rūta” dalībnieces (vadītāja – Madara Broliša).

 

      Pasākuma ieskaņā bibliotekāre Ineta Kuzņecova pastāstīja par Krišjāņa Barona dzīvi un mūža darbu, sniedza ieskatu Dainu tēva ieguldījumā latviešu tautasdziesmu vākšanā, apkopošanā un nodošanā nākamajām paaudzēm. Bērni zināja, ka Dainu skapis nu jau radis mājvietu jaunajā bibliotēkā – Gaismas pilī.

 

     Mazie pasākuma apmeklētāji bija rūpīgi sagatavojušies – iemācījušies latviešu tautasdziesmas un tās vizualizējuši krāšņos zīmējumos un aplikācijas tehnikā darinātos darbiņos, tādējādi sagādājot ne mazums  prieka gan skolotājām, gan bibliotekārēm, gan citiem ciemiņiem.

 

     Skanot vijolei un folkloras kopas „Rūta” sievu izpildītajām latgaliešu tautasdziesmām, visi  vienojās jautrās tautas rotaļās un dejās. Kopas vadītāja Madara Broliša iesaistīja bērnus mīklu minēšanā, jo kopš seniem laikiem rudeņos, kad lielie saimniecības darbi padarīti un vakari ir brīvāki, ļaudis pulcējās, lai dziedātu dziesmas, stāstītu pasakas un teikas, minētu mīklas un nodarbotos ar rokdarbiem – adītu, šūtu, austu, pītu grozus, tā kopā lietderīgi un interesanti pavadot laiku.

 

     Bērni un pieaugušie varēja iepazīties ar tautas daiļamatniecības izstādi  ”No vecāsmātes pūra lādes”. Ciemiņus priecēja austas tautiskas segas, izšūti galdauti un dvieļi, rakstaini cimdi un zeķes, pīti grozi un interesanti māla izstrādājumi.

 

     Aplūkojot izstādi, pārrunās ar folkloras kopas sievām pasākuma dalībnieki atzina, ka senās tradīcijas dzīvo joprojām, jo mājās mammas un tēti lasa pasakas, māca tautasdziesmas un mīklas, dārziņā dejo tautas dejas un iet rotaļās, daudzas vecmāmiņas un vectētiņi prot darināt izstādē redzamos priekšmetus. Savukārt Krišjāņa Barona Dainu skapi bērni apskatīs, ciemojoties mūsu valsts galvenajā bibliotēkā – Gaismas pilī.

 

     Pasākums noslēdzās ar saldumu baudīšanu un fotografēšanos kopā ar Rēzeknes Bērnu bibliotēkas talismanu – lācīti Rūcīti. Fotoieskats – šeit.