Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Bērnu bibliotēka arī šomēnes piedāvā saviem lasītājiem jaunas grāmatas.  Gan pirmsskolas vecuma, gan sākumskolas, gan pamatskolas vecuma bērni, mammas un tēti var iepazīties ar bibliotēkas jaunieguvumiem un izvēlēties sev piemērotu lasāmvielu. Turpmāk ieskats daļā no jaunumiem.

 

M. Cielēna un I. Dambe „Nāriņas pidžama”

     Asprātīgie, sirsnīgie dzejoļi un ilustrācijas vēsta par mazam bērnam tuvu un pazīstamu apkārtni, kurā norisinās neparasti notikumi. Ķemme Emma pazaudē ceļu, nāriņa aizņemas divriteni no mēness, spainis un lejkanna svin kāzas, briesmonis midzina briesmonīti, to mīļi baidot... Dzejoļu skanīgums un kodolīgums, ilustrāciju izteiksmīgums un krāsainība spēs saistīt pat pavisam maza bērna uzmanību un veicinās viņa valodas un vispārējo attīstību. Lielie burti palīdzēs mācīties lasīt.

 

 

„Mans tētis ir vislabākais”

     Šīs košās un izteiksmīgās grāmatas galvenie varoņi ir divi suņi – tētis un dēlēns. Viņiem kopā dienas paskrien vēja spārniem. Ir tik aizraujoši palīdzēt tētim gatavot brokastis (māmiņa nemaz nav sajūsmā par nekārtību virtuvē...), spēlēt pirātus, kas meklē apslēptus dārgumus, sarīkot vannā kuģīšu sacensības un klausīties, kā viņš lasa vakara pasaciņu.

 

     Šī rotaļīgā, sirsnīgā un skaisti ilustrētā grāmata ir veltījums ne tikai bērniem. Tā var kļūt par mīļu un amizantu dāvanu ikvienam lieliskajam tētim, un īsts tētis noteikti zinās, kā to likt lietā kopā ar bērniem.

 

R. Skotons „Runcis Puncis iemīlējies”

     Runčukam vēderā viss griežas tikai no domas vien, ka sarkanā aploksnīte drīz vien būs jāatdod Mincītes rokās.  Kaķenīte viņam patīk, un Runcis Puncis gatavojas to viņai atklāt. Tomēr Punci māc bažas, jo viņam īsi nav skaidrs, vai Mincīte pret viņu jūt to pašu, bez tam runčukam ir konkurents – bravūrīgais Kašķis, kurš arī vēlas iekarot brīnišķīgās kaķenītes sirdi.

 

V. Disnejs „Vāģi. Melnā meža rallijs”

     Vācijā uz Melnā meža ralliju pēc Maksa Šnella ielūguma ierodas īpaši sacīkšu vāģi – Pasaules Lielās balvas izcīņas dalībnieki. Viņu vidū arī Zibens Makvīns, Migels Kamino un Rauls Šerullē. Sena leģenda vēsta, ka Melnajā mežā sastopams briesmonis, kas nelaiž garām izdevību pabiedēt meža viesus. Lasi un uzzini, kā beidzas rallija braucēju tikšanās ar mošķi un kā tā ietekmē sacīkšu rezultātu!

 

 

F. Rijē „Vakarā klusi, klusi pasaciņa atnākusi”

     Vai zini stāstu par skaisto akāciju, ko Lea paglāba no sala, par gaili Kuplasti, kas pazaudēja balsi, vai gotiņu Grietiņu, kura kopā ar suni un kaķi meklēja savu šalli? Nezini? Tad gan Tev jāver vaļā šī grāmata, kuru krāšņi ilustrējis Fransuā Rijē, un jāizbauda interesantās pasakas jau šodien. Tu iepazīsies ar dažādiem pasaku varoņiem un aizraujošiem, komiskiem notikumiem.

 

L. Laicens, A. Upīts un V. Lācis „Laimes putns”

     Rakstot stāstus bērniem un jauniešiem, šie autori ir paturējuši prātā arī pieaugušos lasītājus, kuri atradīs „Laimes putna” stāstos rosinājumu gan ļauties, gan spītēt dzīves rotaļai. Mazos lasītājus „Laimes putns” aicinās iepazīt skaisto ikdienā – kopā ar vecāku mīlestību un rūpēm. Krājuma stāstus papildina jaunās un talantīgās mākslinieces Anitas Rupeikas ilustrācijas.

 

„Latviešu tautas dzīvnieku pasakas”

     Grāmatā košās krāsās atdzīvojas latviešu tautas pasaku pasaule. Tur lapsa kalpo par pīļu gani, vilks mācās taisīt ragaviņas, zaķis biedē vardes, bet visi zvēri kopā rok Daugavu.

 

V. Disnejs „Ledus sirds. Mazais romāns”

     Šis ir stāsts par Annu – Arendelas jaunāko princesi, kura dodas bīstamā ceļojumā, lai glābtu savu karaļvalsti. Tur meitene iepazīstas ar dēkaini Kristofu, ziemeļbriedi Svenu un sirsnīgo sniegavīriņu Olafu. Un šis ir stāsts arī par karalieni Elzu – viņas īpašās spējas izraisījušas visā valstī nebeidzamu ziemu. Un vēl stāsts ir par mīlestību, kas spēj atkausēt pat ledū sastingušu sirdi.

 

A. Lindgrēne un I. Vīklande „Protams, Lota māk braukt!”

     Leģendārā, nepārspējamā zviedru bērnu rakstniece Astrīda Lindgrēne un viņas daudzās grāmatas labi pazīstamas arī Latvijā, viņas radītie varoņi – Karlsons un Brālītis, Mio, Ronja, Pepija, Sālsvārnas salas vasarnieki, brāļi Lauvassirdis un daudzi, daudzi citi – kļuvuši par labiem draugiem jau vairākām bērnu paaudzēm. Tagad šim pulkam pievienojas Lota.

 

     Grāmata „Protams, Lota māk braukt!” ir pirmais stāsts par mazo palaidnieci Lotu, meitenīti, kura dzīvo Strīdnieku ielā kopā ar vecākiem, brāli un māsu. Lota ir jaunākais bērns ģimenē, tādēļ viņai bieži vien gribas aši atcirst: „Protams, es māku!”. Tieši tā Lota saka savas piektās dzimšanas dienas rītā, kad brālis un māsa viņu ķircina, apgalvodami, ka Lota nemāk braukt ar divriteni. Mazā māsa nevar pierādīt lielajiem, ka tiešām prot braukt, jo dzimšanas dienas dāvanu skaitā velosipēda nav, tomēr Lotai rodas riskanta ideja…

 

O. Vācietis „Kāda kuram dziesma”

     Sirsnīgie un asprātīgie Ojāra Vācieša dzejoļi apvienojumā ar Natālijas Maļinovskas skaistajām un košajām ilustrācijām liks brīnīties un priecāties gan lieliem, gan maziem!

 

Dž. Ambrouza „365 izzinošas aktivitātes, kas tev jāizmēģina”

     Katrai dienai sava aktivitāte – šāds moto varētu būt šai grāmatai. Tā pārsteidz ar asprātību un spēju neparasto ieraudzīt parastajā. Izrādās, aizrautīgi var būvēt viesnīcu kukaiņiem, pētīt dzīvnieku pēdas un jūras piekrasti, iestādīt augļu koku, pamanīt pēdas smiltīs un darīt vēl daudz ko interesantu. Šis izdevums ikvienu aicina būt atvērtiem un aktīviem – atklāt, vērot, pētīt, radīt... Vienlaikus grāmatas autore sniedz precīzas instrukcijas, nepieciešamo lietu sarakstu un klāt pieliek fotogrāfijas, izskaidrojot katru aktivitāti soli pa solim. Dažas aktivitātes ir gauži elementāras, tomēr – ikdienu izdaiļojošas, piemēram, padoms Izplaucē pumpurus vai Ripo no kalna aktualizē vēlmi sākt baudīt pavasari

 

„Darām kopā! Aizraujoši rokdarbi”

     Kā lietderīgi pavadīt laiku, ja no mājas neļauj iziet slimība, sniegputenis, lietus, negaiss vai kāda cita liksta? Šis varētu būt aktuāls jautājums ne vien pieaugušajiem, bet arī bērniem, un šādos gadījumos (bet ne tikai) talkā varētu nākt nesen izdotais lieliskais ceļvedis rokdarbu pasaulē „Darām kopā!”.

 

     Izdevums noderēs, lai bērni mācītos pīt, līmēt, šūt un rotāt, kā arī strādāt patstāvīgi un kopā ar pieaugušajiem. Grāmatā iekļauti projekti, kurus īstenojot attīstīsies bērnu praktiskās iemaņas. Izdevumā ievietots arī plašs izziņas materiāls – stāstīts par to, kas ir krāsa, kā rodas papīrs, kā veidojas filcs un vēl daudz kas cits.

 

Ī. Mintele „Apglezno sevi!”

     Grāmatā atrodami piecdesmit lieliski sejas apgleznojumi. Skaistules un briesmoņi, jūras laupītāji un filmu varoņi, mīlīgi dzīvnieciņi un tematisko ballīšu varones. Izsmeļošas pamācības, kā apgleznot sejas gan lieliem, gan maziem. Kā papildinājums – izteiksmīgi roku apgleznojumi un portreta apgleznojumi tieši uz sejas.