​​
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Bērnu bibliotēka piedāvā nelielu ieskatu daļā no jaunā gada pirmā mēneša grāmatu jaunumiem.

 

     Kr. Foglas grāmatā “Jorens un Mārpuķīte” stāstīts par rūķu puikas Jorena un ziedu pūķenītes Mārpuķītes aizraujošajiem piedzīvojumiem. Šī ir bērnu grāmatu autores un ilustratores Kr. Foglas 11. grāmata, kura iznākusi apgādā “Annele”. Īpaši populāras ir mākslinieces grāmatas par laumiņām.

 

     Lai uzzinātu, kas notiek ar rotaļlietām, kamēr to saimnieki guļ saldā miegā, jālasa rakstnieces M. Laukmanes un mākslinieces S. Ērmanes-Ļitvinas grāmata “Pīmuks, Cunduriņš un Mirdzošā Mēnessgaisma”. Iespējams, ka mīļās lelles atdzīvojas un tad klejo pa savu saimnieku nakts sapņiem… cauri dārza miglai… pāri upes laipiņai..., bet, iespējams, notiek kaut kas gluži cits...

 

     E. Gulbes un L. Lošinas “Bizbizmāsiņa” veltīta ikvienam – vismazākajiem lasītājiem tā būs koša pētāmgrāmata, nedaudz lielākiem – pirmā lasāmgrāmata, bet pavisam lieliem tā kļūs par krāsainās bērnības saulaino atmiņu grāmatu. Grāmatiņa attēlo vienu raibu dienu kādas sīkas mārītes dzīvē. Viņa ir tik maza un jauniņa, ka lielākais notikums viņas kukaiņa mūžiņā ir vēsas rasas lāses “pakš!” agrā rīta stundā. Daudz pieredzējušās maijvaboles smīkņā par tik sevišķu “piedzīvojumu”. Bet mārīte nenododas skumjām. Viņa nolemj pašūpoties, jo tas allaž uzlabo omu. Bet šoreiz šūpoties nāk arī vējš, uzsviež kukainīti augstu gaisā un ienes kādā ļoti neparastā vietā. Māksliniece L. Lošina pasaku par mārīti ietērpusi apbrīnojami dzīvīgās ilustrācijās – lapas pāršķirot, lasītājam var šķist, ka viņš skatās animācijas filmiņu.

 

     I. Zanderes grāmata “Trīs draugi vienas upes krastā” stāsta par zviedru zirgu, vācu vēzi un krievu kraukli, kuri vēlas kopā būvēt māju, kur varētu mitināties viņu ģimenes, taču viņu priekšstati par to, kādai jābūt labai mājai, izrādās ļoti atšķirīgi. Tomēr tas nenozīmē, ka viņi nevar veidot kopēju māju, kurā katram ir iespēja dzīvot sev vispiemērotākajos apstākļos un draudzīgi satikties vienas upes krastā.

 

     I. Zanderes pasaku krājumā “Kaķis brīvdienās” līdzās neiepazītiem jauniem stāstiem  atrodami arī jau iemīļoti rakstnieces pasaku tēli: operas bēniņu pūce un viņas dzimšanas dienas viesi, veikalnieks Gaiļa kungs, pie kura grib iepirkties baltā Zoss jaunkundze, jaunā, skaistā čūska, kas zvaigžņotā rudens vakarā gaida ierodamies savu bērniņu. No ikdienas vērojuma un asprātīga sižeta šajās pasakās izaug līdzības un jaunlaiku teikas, kas sakņojas tradicionālo pasaku un mītu uzbūves principos. Rakstniece piedāvā arī iespēju, lasot pasaku, iesaistīt bērnus spēlē.

 

     Grāmatas varoņi dzīvo izcilā gleznotāja A. Naumova plašajās, daudzkrāsainajās ainavās. Šo grāmatu var aplūkot gluži kā gleznu izstādi. Mazpilsēta, lielpilsēta un piepilsēta, jūras vējš pāri torņiem un jumtiem, vasarnīcas, parki, pils un operas nams – tās ir vietas, kur notiek krājuma 11 pasaku darbība.

 

      Grāmatu ievada dinamiskā Ziemsvētku piedzīvojumpasaka “Ceptā sivēna stāsts”. Vērīga iejušanās dabas norisēs raksturo pasaku “Kaķis brīvdienās”, bet īpaša  vieta krājumā ir pasakai, kurā pasaku vecītis Ticis Neticis iepazīstina bērnus ar koncertzāli un orķestri, attēlojot to kā veselu karaļvalsti ar saviem prinčiem un princesēm. Grāmatā ir vairākas garas pasakas, kas ir veltītas tieši operai un mūzikai, mūzikas instrumentiem.