Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada aprīlī Rēzeknes Bērnu bibliotēka lasītājiem piedāvā jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     1. Silēna Edgāra un Pols Beorns un ir atzīti franču rakstnieki, kas darbojas fantāzijas un zinātniskās fantastikas žanrā. Jauniešu romāns “14-14” ir abu rakstnieku pirmais kopdarbs.

 

     Adriēnam un Adrianam ir trīspadsmit gadu. Abi dzīvo vienā apkaimē, Francijas ziemeļu reģionā, Pikardijā. Viņiem ir līdzīgs vārds un līdzīgas rūpes un abiem ir vienas un tās pašas raizes: skola, ģimene, meitenes. Taču abus zēnus šķir laiks: Adriēns dzīvo 2014. gadā, savukārt Adrians – 1914. gadā.

 

     Pateicoties pie mājas uzstādītai noslēpumainai pastkastītei, viņi nejauši uzsāk saraksti, kas vēlāk pārvēršas īstā draudzībā. Diemžēl Adrians vēl nenojauš, ka pēc pāris mēnešiem sāksies Pirmais pasaules karš un viņa dzimtais ciems Korbeņi tiks izpostīts, bet Adriēns nesaprot, kā lai izglābj draugu.

 

     2. Bārbeles Kercdorferes romāniņā “WhatsApp meitenes” galvenās varones ir Marija Linna un Manū. Abas, labākās draudzenes, “WhatsApp” čatā apspriež visu, kas notiek viņu dzīvē – prieku, bēdas, dusmas, šaubas un mīlestību. Bet tad Marija Linna iemīlas puisī, kurš viņai nav sasniedzams. Vai viņa var uzticēties Manū? Vai draudzene tiešām sapratīs? Vai attiecības ar Patriku neizšķirs abas meitenes?

 

     3. Oskars un Emma varētu kļūt par labiem draugiem, ja vien nebūtu kāda mazītiņa bēda – meitene ir neredzama. Pie tā vainīga savādniece mis Edisona, kura ne vien skolā māca abiem angļu valodu, bet ir arī traki ģeniāla izgudrotāja. Viņas jaunākā ideja: neredzamības skeneris, kam diemžēl saplīsusi vissvarīgākā detaļa – divdesmit septiņu polu dubultais maiņas adapters. Oskaram iespējami drīz jāsagādā tam aizvietotājs, citādi var gadīties, ka Emma paliek neredzama uz visiem laikiem. Turklāt zēnu neliek mierā Gnaku banda no skolas, un arī mājās ne viss rit gludi.

 

     Vai Oskaram izdosies laikus atrisināt sarežģījumus? Lasi Irēnes Cimmermanes darbā “Mis Edisona. Mūsu (ģeniālā) ķertā skolotāja”.

 

     4. No visiem Briesmoņu veidiem, kas mudž uz Zemes, visizplatītākā suga ir Cilvēks. Tomēr pastāv arī cita suga, retāka un mazāk zināma – Jārks. Uzzini vairāk Bertrāna Santinī darbā “Jārks. Briesmonis gardēdis”.

 

     5. Aivara Bērtuļa fantastiskā stāsta “Mēness ēnu noslēpums” galvenais varonis Bens nonāk uz Mēness un ir spiests doties labirintā, meklējot vienīgo pareizo ceļu uz tā centru, kurā glabājas kristāls – relikvija, kas apveltīta ar milzu spēku. Benam vajadzīgs ne mazums drosmes, atjautības un izturības, lai nokļūtu galamērķī un, pārvarot nāves bailes, glābtu draugu no drošas bojāejas.

 

     Šajā grāmatā lasītājs sastapsies ar cilvēkveidīgiem robotiem un citplanētiešiem un atklās, kā tas gadījies, ka mūsu Mēness nemaz nav dabīgais Zemes pavadonis, bet gan augstas klases kosmiskais kuģis, kas gatavots tālam starpzvaigžņu ceļojumam.

 

     6. Holijas Blekas un Kasandras Klēras kopdarbs “Vara bruņu cimds. Maģistrija” – turpinājums romānam “Dzelzs pārbaudījums” – stāsta par Koluma Hanta gaitām Maģistrijā.

 

     Kolumam Hantam vasaras brīvdienas nav tādas kā citiem bērniem. Zēna tuvākais biedrs ir Haosa apsēsts vilks Posts. Turklāt tēvam neliek mieru aizdomas, ka viņa dēls ir ļauns. Un vēl – lielākā daļa bērnu rudenī neatgriežas Maģistrijas burvju pasaulē. Zēna dzīve nav viegla... un tā kļūst vēl grūtāka, kad mājas pagrabā redzētais liecina – tēvs, iespējams, grasās iznīcināt gan viņu, gan Postu.

 

     7. Vēstures romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts” iznācis Ingas Ābeles romāns “Duna”, kas vēsta par 1949. gadu Rīgā, Sēlijā un Latgalē. Daugava, cilvēku un sugas rikšotāju likteņi. Andrieva Radviļa zirgam no rūgtā ciešanu biķera netiek aiztaupīta ne lāse, tad kāpēc lai jel kas tiktu aiztaupīts viņam? Šī galvenā varoņa rezignētā doma vada visu romānu un paliks lasītāja prātā vēl ilgi pēc grāmatas aizvēršanas.

 

     8. Annas Todas “After. Pēc mūsu strīda” – sērijas “After” turpinājums.

 

     Pēc vētraina sākuma Tesa un Hārdins mēģina veidot normālas attiecības. Meitene zina, ka viņš var būt nežēlīgs. Kad līdzīgi bumbas sprādzienam atklājas noklusētais par viņu attiecību aizsākumu un Hārdina pagātni, Tesu pārņem šausmas. Hārdins vienmēr būs... Hārdins. Vai viņš ir tas dziļais, iejūtīgais puisis, kuru Tesa iemīlēja par spīti viņa niknumam un izsmieklam vai... cietsirdīgs svešinieks? Tesa vēlas, kaut spētu aiziet. Bet tas nav vienkārši. Viņa atceras kaislīgās naktis, pieskārienus un alkainos skūpstus un atkal riskē ar visu. Hārdins zina, ka ir pieļāvis kļūdu, iespējams – lielāko kļūdu savā dzīvē, taču bez cīņas viņš nepadosies. Bet vai viņš spēj mainīties? Un vai grib mainīties... mīlestības vārdā?

 

     9. Annas Todas pasaulslavenās bestselleru sērijas “After” 3. grāmata “Pēc kritiena” ikvienu lasītāju ieved tieši bangojošu kaislību epicentrā. Spraigie notikumi neļauj atslābt ne uz mirkli.

 

     Tesa ir pieņēmusi visnozīmīgāko lēmumu savā līdzšinējā dzīvē un viss mainās. Atklājumi vispirms par pašas vecākiem, tad par Hārdina ģimeni liek apšaubīt gan pagātni, gan sūri izcīnīto laimīgās nākotnes vīziju.

 

     Tesas dzīve kļūst aizvien sarežģītāka. Nekas nenotiek tā, kā gribētos. Viņa viļas gan draugos, gan savā mātē. Hārdins ir Tesas vienīgais stiprais balsts, taču, uzzinājis par mīļotās slepenajām iecerēm, kļūst vai traks no dusmām. Viņš nevēlas Tesu saprast. Hārdinam ir sava versija par viņu abu turpmākajiem plāniem.

 

     10. Gerharda Špicera praktiskajā rokasgrāmatā “Hiperaktīvs bērns un uzmanības deficīts” vienkārši un viegli, saprotami pastāstīts par UDHS un UDS sindromiem un parādītas to ārstēšanas iespējas bez ritalīna un citām psihotropām vielām. Profesionāli pamatoti: jaunākās pedagoģiskās zināšanas par diagnostiku un ārstēšanu. Praktiski un efektīvi: konkrēti ieteikumi un padomi, kas viegli īstenojami ģimenes ikdienā. Iejūtīgi un daudzveidīgi: individuāla terapeitiska pieeja katram bērnam.

 

     Jaunās grāmatas gaida savus lasītājus Bērnu bibliotēkā Dārzu ielā 37.