Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rudens lieti un vēji ir ienesuši arī vairākas jaunas grāmatas Bērnu bibliotēkā. Ieskatīsimies dažās no tām. 

 

     Vai zinājāt, ka dažādi spoki un gari mīt pat Antarktīdā? Sākoties tumšajam laikam, būs interesanti iepazīties ar dažādām dīvainām būtnēm no visas pasaules Patrika Ančaka grāmatā „Spoku un garu atlants”. Tā aizvedīs aizraujošā ceļojumā pa visu zemeslodi un septiņās lielformāta kartēs iepazīstinās ne vien ar to, kā būtnes izskatās un ko dara, bet arī kā no viņām aizsargāties, ja nu kādu gadās sastapt savā ceļā. Stāsta, ka labākā aizsardzība no spokiem ir mūzika. Kā skan dažādi klasiskās mūzikas instrumenti, var paklausīties grāmatā „Orķestris lai skan!”. Martas ģimenei pieder mūzikas veikals. Pie meitenes ciemos atnākuši draugi, jo vēlas nodibināt orķestri. Martas draugi izvēlas katrs sev tīkamāko mūzikas instrumentu, un orķestris skan! Bet kuru mūzikas instrumentu izvēlēsies tu? 

 

     Apgūt sarežģītās matemātikas un fizikas pasaules palīdzēs divas jaunas, koši ilustrētas grāmatas “Gaismas ātrumā” un “Visuma valoda”, kas veltītas eksaktajām zinātnēm. Ksimo Avadas radītās krāsainās un aizraujošās ilustrācijas ļaus iemīlēt dabas brīnumaino ģeometriju, savukārt viegli uztveramie un saistošie Kolina Stjuarta teksti padarīs šīs grāmatas par vietu, kur atgriezties atkal un atkal. “Visuma valoda” ir vizuāls ceļojums matemātikas pasaulē, kas sniedz iespēju paraudzīties uz šo šķietami sauso disciplīnu visai neierastā, saistošā un viegli uztveramā veidā. Savukārt grāmata “Gaismas ātrumā” ielūkojas fizikas noslēpumos. 

 

     Spert pirmos soļus matemātikas pasaulē un iemācīties skaitīt un veikt vienkāršākās aritmētikas darbības palīdzēs grāmatiņa „Mana pirmā matemātika”, bet iepazīties ar burtiem un sākt lasīt palīdzēs „Mana pirmā ābecīte”. Kad lasītprasme ir apgūta, ir laiks ķerties pie grāmatu lasīšanas. Krāšņās „Princešu pasakas” mazo lasītāju aizvedīs brīnumainās karaļvalstīs un iepazīstinās ar vairākām princesēm, savukārt Lindas Kukares-Aldersones grāmata „Traktoriņš Brum-Brumā” – kādā lauku sētā, kur traktoriņam ir ļoti daudz darba, lai palīdzētu Zemkopim. Bet kādu dienu traktoriņš salūzt, un vēlāk sētā ierodas jaunais lielais traktors. Vai mazais traktoriņš Brum-Brumā vēl kādam būs noderīgs? To lasiet grāmatā! 

 

     Soma Rislaki Jukas grāmata „Vilki, velni un vīri” ir veltīta Alberta Kronenberga dzīvei un daiļradei. A. Kronenbergs ir bijis ne vien bērnu grāmatu autors un latviešu komiksa žanra pamatlicējs, bet stāvējis arī pie latviešu politiskās karikatūras šūpuļa. Grāmatā daudz ilustrāciju no reiz zīmētajām A. Kronenberga grāmatām. 

 

     Īpaši jāatzīmē Terija Pračeta piecu romānu sērija – „Mazā brīvā cilts”, „Pilna cepure debesu”, „Ziemdaris”, „Man būs pusnakts kleita” un „Gana kronis”. Šīs grāmatas lasītāju aizved uz Krīta pakalniem un iepazīstina ar raganu Tifāniju Smelgu, izstāsta viņas pieaugšanas stāstu, to, kā Tifānija mācās būt par raganu, nosargāt savu novadu un palīdzēt citiem. Tifānijas Smelgas piedzīvojumi patiks ne vien pusaudžiem, bet arī viņu vecākiem ļaus labāk izprast savu bērnu pieaugšanas laiku. 

 

     Šīs un vēl citas grāmatas mazākiem un lielākiem lasītājiem nāc un lūko Bērnu bibliotēkas jaunumu plauktā!