Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Kad reālā ceļošana ir ierobežota, varam ceļot grāmatu lappusēs. 

 

     Pirmais ceļojums grāmatu izstāžu ciklā „Iepazīsti kaimiņtautu literatūru”  vedīs uz mums radniecīgo baltu valsti Lietuvu. Nedaudz ieskatīsimies dažu lietuviešu autoru grāmatās.

 

     Jaunajiem vēstures izzinātājiem patiks  sērija „Skomants”. Šo sēriju aizsāka lietuviešu rakstnieks profesors Kazis Almēns, tā ir domāta pusaudžiem un vēsta par Lietuvu 13. gadsimtā. Lai arī sērijas grāmatas raksta vairāki autori, viņi visi parakstās ar vienu pseidonīmu – lietuviešu kunigaiša Skomanta vārdu. Tāpat sērijas grāmatas vieno galvenie personāži – žemaišu virsaitis Žībarts, viņa sieva Medeina un viņu pieci bērni – Daubars, Junda, Uvis, Eiņus un Gaile. Stāstu darbība aptver ne tikai seno Lietuvu, bet arī latviešu, krievu un citas zemes un valstis, ar kurām 13. gadsimtā lietuvju un žemaišu ciltis draudzējās, tirgojās vai karoja.

 

     Arī Jurgas Viles grafiskais stāsts „Sibīrijas haiku” vēsta par vēstures notikumiem. Šī grāmata noderēs gan skolotājiem, gan arī vecākiem, stāstot bērniem par smagu posmu – 1941. gada izsūtīšanām uz Sibīriju. Šādus sāpīgus stāstus sirdī glabā daudzi lietuvieši un tieši tāpat arī latvieši. Lai arī tēma ir smeldzīga, pati grāmata ir uzrakstīta un uzzīmēta, šķiet, viegli un bērniem saprotami.

 

     Kotrīnas Zīles grāmatas „Samainītais” galvenie varoņi ir sešpadsmitgadīgi jaunieši – Gabija un Geds. Viņi abi mācās mākslas skolā mūsdienu Viļņā, tomēr abi ir ļoti atšķirīgi. Kad Gabija un Geds ieskatās viens otrā, sāk notikt ļoti dīvainas lietas, šķiet, ka jauniešu dzimstošās jūtas izraisa divu pasauļu – šīs un mītiskās – sadursmi. Kā gan ir cīnīties ar pārdabisko par savu mīlestību?

 

     Ar Viliju arī ir notikusi kāda mistiska būšana – viņa, esot zīdaiņa vecumā, ir pazudusi, bet pēc 12 gadiem atkal atradusies. Vai Vilija spēs atkal iedzīvoties savā ģimenē, dzimtajā ciemā, skolā? Ģendruta Morkūna „Atgriešanās stāsts” savulaik Lietuvā tika atzīts par labāko grāmatu bērniem un pusaudžiem.

 

     Augusts Baraviks Lietuvas mežos ir atradis Leiputriju – Sliņķu zemi, un savus piedzīvojumus šajā neparastajā zemē izstāstījis lietuviešu rakstniekam Vītautam V. Landsberģim, kurš par tiem uzrakstījis grāmatu „Sliņķu pasakas”. Latviski ir lasāma arī Vītauta V. Landberģa grāmata „Zirga Dominika mīlestība; Ābolu pasakas”

 

     Bena Beranta grāmata „Bubuļbailes” palīdzēs pārvarēt bailes mazākiem bērniem, savukārt viņu vecāki novērtēs asprātīgās vārdu spēles.

 

     Ķēstuta Kasparaviča un Linas Žutautes vārdi, šķiet, ir jau pazīstami daudziem bērniem un viņu vecākiem. Kasparavičs raksta īsus un ne tik īsus stāstiņus par lietām, dzīvniekiem, zemūdens pasauli un vēl daudz ko citu, savukārt Žutautes Kikas Mikas sērijas grāmatas stāsta par notikumiem, kas ir aktuāli bērnu dzīvēs.

 

     Pieņem izaicinājumu – lasi arī žemaišu valodā! Bērnu bibliotēkā ir pieejami divi kopkrājumi „Cīrulielis”, kurā ir bērnu un jauniešu darbi, un „Blezdingas prasklēd žėidus”, kurā publicēti lietuviešu un latviešu autoru teksti.

 

     Nāc uz bibliotēku, izvēlies grāmatu un dodies aizraujošā ceļojumā!