Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa 2018

     2018. gada 12. novembrī plkst. 16.00 Rēzeknes Centrālās bibliotēkas (RCB) konferenču zālē ar Krēslas stundas lasījumu iesāksies Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa. Šogad labi pazīstamais projekts Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa ir mainījis savu nosaukumu un turpmāk sauksies Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa.

 

     Kā jau ierasts, šis projekts notiek novembrī – šogad no 12. līdz 18. novembrim. Ziemeļvalstīs projekts norisināsies jau 22. reizi, Latvijā – 21. reizi. Tas ir unikāls ar to, ka gada vistumšākajā laikā vairākos tūkstošos Ziemeļvalstu un Baltijas valstu bibliotēkās un skolās vienlaicīgi tiek iedegtas sveces un lasīta kopīgi izvēlēta grāmata.

 

     Šogad Ziemeļvalstu Literatūras nedēļas tēma ir Ziemeļvalstu varoņi. Varoņi Ziemeļvalstu literatūrā mainās līdz ar sabiedrību. Tie sastopami gan senajās islandiešu sāgās, gan mūsdienu romānos.

 

     RCB tiks lasīts pusaudžiem izvēlētais norvēģu rakstnieka Simona Strangera triloģijas pēdējās grāmatas “To, kuru nav” fragments. Šajā grāmatā ir stāstīts par norvēģu meiteni Emīliju un nelegālo imigrantu no Ganas – Samuēlu.

 

     Pirmajā triloģijas grāmatā ir stāsts par to, kā Emīlija izglābj slīkstošus afrikāņu bēgļus Kanāriju salas pludmalē, kur viņa tobrīd pavada brīvdienas. Vienu no bēgļiem sauc Samuēls. Pirms Emīlija dodas atceļā uz mājām, viņa Samuēlam iedod lapiņu ar savu adresi.

 

     Otrajā triloģijas grāmatā Emīlija iesaistās aktīvistu grupā, kas protestē pret piespiedu darbu trešās pasaules valstīs, bet triloģijas trešajā grāmatā Emīlija atkal satiek Samuēlu un ir grūtas izvēles priekšā. Kā rīkoties pareizi, kad nelegālais imigrants klauvē pie tavām durvīm?

 

     Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa ir projekts, ko Ziemeļvalstīs administrē Biedrības Norden asociācija, bet Latvijā – Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru un biedrību Norden Latvijā.