Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2014. gada 16. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 41 jaunu grāmatu. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Dž. Fūrmana grāmatā „Ēst, lai dzīvotu” atradīsiet pārsteidzošu, uzturvielām bagātu programmu, kas palīdzēs ātri zaudēt svaru, atgūt veselību un atbrīvoties no slimībām. Dž. Fūrmans ir starptautiski atzīts sertificēts ārsts un uzturzinātnieks, kas specializējies slimību ārstēšanā ar dabiskām metodēm, kā arī vairāku pasaules bestselleru autors. Viņa vēstījums par to, kā dzīvot pilnvērtīgu, no slimībām brīvu dzīvi izpelnījies milzīgu atsaucību un atzinību visā pasaulē. Šī zinātniski pamatotā pieeja veselīgam dzīvesveidam, uzturam un sevis atveseļošanai uzskatāma par revolūciju mūsdienu medicīnā.

 

     Psihoterapeita V. Rudzīša jaunā eseju grāmata „Pilni pagrabi partizānu”, kā pats autors saka, ir „par sievieti, Dzemdi un Sievieti”. Šī provokatīvā grāmata, kurā apkopoti daudzi līdz šim tikai elektroniskā formātā pieejami teksti, stāsta par sievietes būtību, smalko apziņas pasauli, lielu uzsvaru liekot uz vairošanās sistēmu, kura ietekmē visu sievietes dzīvi.

 

     Šoreiz jaunumos arī milzu popularitāti guvusī M. Greja grāmata „Svešvaloda 2 stundās”, kurā autors rāda, kā atbilstoši viņa metodei apgūt angļu, vācu, spāņu un zviedru valodas pamatus ļoti īsā laikā. M. Grejs saka: „Veltiet šai grāmatai tikai piecpadsmit minūtes dienā, un jau pēc desmit dienām jūs spēsiet sazināties jebkurā svešvalodā.” Unikālā metode nenodrošina, ka tik ātrā laikā cilvēks spēs apgūt valodu tādā līmenī, lai svešā valstī uzstātos televīzijā vai nodarbotos ar žurnālistiku, bet prasmi pateikt svarīgāko, kas ikdienā nepieciešams, pavaicāt ceļu, pasūtīt ēdienu, nodrošināt sev komfortu un drošību gan. Grāmatiņā iekļauts teorētiskais skaidrojums par komunikācijas būtību (gramatika šoreiz nav galvenais!), 100 pamatvārdi (ar izrunas paraugiem), kas ir „izdzīvošanas minimums”, un 29 uzdevumi, kuri palīdzēs iemācīties izmantot šos vārdus tā, lai uzrunātais cilvēks saprastu, ko vēlaties pateikt.

 

     Daiļliteratūras klāstā V. Eglīša grāmata „Anamnesis”, kura stāsta par Edvardu. Vēsts par kādas dāmas aiziešanu mūžībā izrauj viņu no mierīgās un apnicīgās ikdienas. Intriģējoši atgadījumi mistiskā veidā pamazām liedz viņam izvēles un patstāvīgas rīcības brīvību. Šķiet, ka notikumu virknējums ir šīs dāmas rokās un nav īsti saprotams, vai tā tiešām uzskatāma par mirušu jeb varbūt aiz tās slēpjas kāda cita būtne. Viņš pret savu gribu dodas ļoti neparastā ceļojumā, lai izdibinātu patiesību…

 

     Populārā radio raidījuma „Sirdslietu aģentūra” vadītāja Dz. Tilaka sarakstītais romāns „Sirds nemiers”, protams, ir par sirdslietām! Ditas un Arta iepazīšanās gada īsākajā naktī ir tik nejauša, cik nejauša tā vien var būt, taču tieši šis mirklis izmaina viņu abu dzīvi. No Jāņiem līdz Ziemassvētkiem savērpjas notikumu virpulis, taču svētku vakars ir solījums, ka arī nākamā gada riņķi viņi vēlas būt kopā. Viens ar otru un ar saviem tuvajiem.

 

     Dz. Tilaka romāns iedrošina – mīlestība un otra cilvēka tuvums vienmēr ir tepat un dzīvot pa īstam varam tikai tad, ja priekos un bēdās ir ar ko dalīties. Grāmatas autors saka: „Nejaušība ir mūsu dzīves scenārija līdzautors. Mums gan liekas, ka paši nosakām visu, taču ieklausieties, – kas gan bieži vien spēlē pirmo vijoli. Atzīstiet sev, ka tā ir nejaušība, kuras skolotājs var būt arī tas, ko saucam par likteni.”

 

     O. Zebra romāns „Gaiļu kalna ēnā” ir sērijas „Mēs. Latvija, XX gadsimts” pirmais darbs. Šis vēsturiskais izdevums stāsta par pirmajiem lielajiem satricinājumiem Latvijas vēsturē 19. gs. beigu desmitgadēs un 20. gs. sākumā. Notikumi cariskās Krievijas guberņās pie Baltijas jūras bija izšķirīgs brīdis latviešu nācijas tapšanā, tie lika pamatus Latvijas valstij. Tomēr romāna priekšplānā izvirzīts smags un pavisam neromantisks jautājums – kāds ir indivīda ceļš no pretošanās idejas līdz revolūcijas upuriem, no ideālistiska skata uz rītdienu un it kā sabiedrības interešu vārdā uzsāktas cīņas līdz noziegumam un dziļam izmisumam.

 

     Grāmatā izdots, latviski iztulkots un bibliotēkas lasītājiem pieejams tagad būs arī stāsts, kam interneta vidē ar aizrautību sekoja tūkstošiem lietuviešu, – J. Adomo „ES+ZB=ES”. Grāmatā aprakstītais stāsts ir patiess. Ideālā Jurgas dzīve sairst putekļos, kad viņa savu draugu Zilbārdi (ZB) pieķer gultā ar citu. Kā Jurga, tā otra sieviete Laima nezina, ka jau vairākus gadus ir kopā ar vienu un to pašu vīrieti. Pēc šī notikuma sievietes rīkojas neierasti – vēlēdamās noskaidrot patiesību, viņas kopīgi sāk rakstīt blogu un atklāj savas intīmākās dzīves detaļas. Pamazām sāk noskaidroties melu tīkls, kurā abas ilgi bija dzīvojušas.

 

     Amerikāņu rakstnieka R. K. Moraiša romāns „Simt soļu ceļojums” ir kā apliecinājums, ka no likteņa neizbēgt, sirsnīgs un viegli lasāms. Hasans, par kuru vēstīts šajā grāmatā, piedzimst virs sava vectēva pieticīgā restorāna Mumbajā un iepazīst dzīvi caur smaržu un garšu. Skurbinošā smarža, kas plūst cauri grīdai no restorāna un ko rada pikanta zivs karijā, došanās uz vietējo tirgu un gastronomiskas ekskursijas ar māti – tādas ir viņa pirmās atmiņas. Bet traģēdija liek ģimenei pamest Indiju.

 

     Viņi dodas uz veco, labo Angliju, no kurienes, mieru un māju sajūtu meklēdami, „izēdas” cauri visai Eiropai, līdz visbeidzot liktenim labpatīkas viņus apstādināt Limjērā – mazā ciematiņā Francijas Alpos. Hadži ģimene ātri vien iekaro Limjēru, izraisot dusmas Malorī kundzē, kurai pieder smalks franču restorāns. Un atkal nemiers – Malorī kundze kāpj uz kara takas ar ieceļotāju ģimeni, kura uzdrošinājusies atvērt trokšņainu indiešu restorānu tieši pretim viņas elegantajam iestādījumam. Taču šai karā nav zaudētāju, ir tikai uzvaras. Malorī kundze uzvar cīņu ar sevi un pierunā Hasana tēti laist dēlu mācīties viņas slavenajā restorānā, no kura tālāk liktenis, talants un bezgalīgs darbs jauno indieti uznes veiksmes Panteonā. Bet līdz tam ceļš jau ir kļuvis nesalīdzināmi garāks par simts soļiem un ved caur slavenu Parīzes restorānu virtuvēm, pašam sava restorāna atvēršanu un daudziem piedzīvojumiem.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. oktobrī.

 

Līdzīgi raksti