Attēls no: www.stockvault.net

     Katru gadu pirmajā oktobra piektdienā tiek atzīmēta Vispasaules smaidu diena. Apmeklējot Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavu un aplūkojot izstādi “Smaids var mainīt pasauli!” (1. – 14. oktobris), ļausim savam smaidam izgaismot ne tikai mūsu sejas, bet arī dvēseles!

 

Smaids faktos       

 

* Smaidošs cilvēks izskatās pievilcīgāks un pārliecinātāks.

* Smaids nemaksā neko un var pat palīdzēt iegūt darbu.

* Smaids uzlabo garastāvokli un noņem stresu.

* Optimisti slimo mazāk un dzīvo ilgāk.

* Smaids ir lipīgs, un nav iespējams smaidīt par daudz.

* Neīstu smaidu nodod acis – tieši tā!

* Īsti smaidot, tiek iesaistīti muskuļi, kuri cilvēka sejā savelk krunciņās ādu ap acīm, un lielākā daļa cilvēku nespēj šo muskuli savilkt apzināti.

    

Bez zobiem – problemātisks smaids

 

     Bojāti zobi vai to trūkums var sabojāt pat visglītāko ārieni. Šāds defekts ne tikai izraisa kompleksus cilvēkā un neļauj labi justies sabiedrībā, bet kaitējums tiek nodarīts pašiem zobiem un vispārējam veselības stāvoklim. Par mūsdienu zobārstniecības piedāvātajām plašajām iespējam ikvienam tikt pie žilbinoši balta smaida lasiet žurnālos “Ievas Veselība”, “Ko Ārsti Tev Nestāsta”, “Mans Mazais”, “Veselība” un “36,6”.

 

Smaids skaistuma industrijā

 

     Skaistumkonkursā Mrs. Globe 2012 Latvijas pārstave Liene Skulme ieguva divus titulus – The Family Values Award (Ģimenes vērtību turētāja) un Mrs. Globe 2012 Smile (Mrs. Smaids). Saviesīgie pasākumi, modeles un modes skati, apbalvošanas ceremonijas un žilbinoši smaidošas sejas – to visu varat skatīt žurnālos “Ieva”, “Ievas Stāsti”, “Cosmopolitan”, “Pastaiga”, “Privātā Dzīve”, “Sīrups”, “Oops”, “Стильные прически”.

 

Smaida zīmes…

 

     Informācijas tehnoloģiju laikmetā cilvēki sāka atveidot dažādas emocijas zīmju valodā. Piemēram, viens no smaida variantiem izskatās tā: “:-)”. Emociju zīmes sākumā mobilo telefonu īsziņās, vēlāk e-pastā skaidroja, kādā tonī tiek rakstīta ziņa. Bet ar laiku cilvēki ir sākuši uz simboliem reaģēt gandrīz tāpat kā uz īsta cilvēka sejas izteiksmēm.

 

     Zinātne un psiholoģija, izgudrojumi un pētījumi – žurnālos “Annas Psiholoģija”, “Ilustrētā Pasaules Vēsture”, “Ilustrētā Zinātne”, “Planētas Noslēpumi”, “Psiholoģija Ģimenei un Skolai”, “Psiholoģija Mums”, “Uzzini”, “В мире науки”, “Наука и жизнь”.

 

Smaids dzejā

 

     Lasītavas krājumā glabājas arī Latgales dzejnieku un rakstnieku darbi, kas veltīti priecīgam vai skumjam smaidam. Izstādē ir aplūkojami Eleonoras Salinīkas, Andra Sondora, Diānas Varslavānes, Eleonoras Tjarves, Ingrīdas Taraudes un Ievas Urbanovičas darbi.

 

“Rēzekne – 2007”

“kad smaids ir dzeltens
un sit plaukstiņas ieraksti domēnā
dažus ciparus un izdali prieku diviem”

(I. Urbanoviča, 113. lpp.)

 

“Rēzekne – 2004”

“godīga cilvēka smaids
ripo no lūpkaktiņiem
aizripo aiz apkakles un
mīksti kņustinās zem
kreisās krūts”

(I. Tārauda, 85. lpp.)

 

“Olūts – 12”

“Smaids – gleznains gaišlillā īriss.
Kuram uzzīd, tys jyusmoj
– Skaists, ai, cik skaists!”

(E. Tjarve, 29. lpp.)

 

“Tāvu zemes kalendars – 2012”

Naizprūtams smaids
Muns sadrupušais redzeslauks ruoda breidi,
Un soliste tī skaisti dzīd… un smaida.
Pēc breiža asmu satrīkta:
Voi ari eņgeleišim tik bezpersonisks ir smaids?
Ir smaids, bet nava sirds!
Un acis napīrosti sveši mirdz.
Dzīd soliste, jai lyupas, byudi smaida,
Tik es vīn satrīkta un apjukuse.
Patīš, šī svešī smaidi baida!

(D. Varslavāne, 289. lpp.)