Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 16. jūnijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 27 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Ēriks Berevots savā grāmatā “Bišu pasaules viedums” raksta par biškopju un bišu saimes attiecībām. Aplūkota biodinamiska biškopība un tas, kādas atšķirības ir šādai biškopībai, salīdzinot ar citu – komerciālo.

 

    Darba ievadā autora raksturo garīgo un filozofisko biškopības amata pusi. Bišu pētnieks Rūdolfs Šteiners reiz teicis: “Jo vairāk jūs pētāt šīs radības un to dzīvesveidu, jo vairāk nonākat pie secinājuma, ka tajā, kā tās strādā un ko tās paveic, slēpjas liela gudrība.”

 

     Autores Intas Blūmas darbs “Ardievu, karma!”  papildina un padziļina iepriekšējā grāmatā "Latvietes karma" (2014) skartās tēmas par cilvēka enerģētiku, dzīves mērķiem un uzdevumiem, kā arī apskata ne tikai daudzus aktuālus jautājumus, kas saistīti ar katra individuālo garīgās izaugsmes ceļu, bet arī veidus, kā līdzsvarot visas svarīgās dzīves jomas. Papildu teorētiskajam apskatam un pieredzes stāstiem ir pievienotas 18 meditācijas un prakses patstāvīgam darbam un sevis dziedināšanai.

 

     Jaunajā grāmatā “Jaunas un vecas ziņas par ilgu un laimīgu dzīvošanu” profesors Anatolijs Danilāns pavisam vienkāršā, pat nenopietnā, veidā stāsta par dažādiem uzturā lietojamiem produktiem – to labo un slikto ietekmi uz organismu, kā arī runā par pavisam vienkāršām lietām, kas ir ilgas un veselīgas dzīves pamatā. Darbu papildina krāsainas ilustrācijas.

 

     Vācu vēsturnieks Joahims Hofmans, kurš nereti tiek salīdzināts ar krievu vēsturnieku Viktoru Suvorovu, savā jaunajā darbā Staļina karš: plānošana, realizācija, dokumenti”, līdzās hitleriskajai Vācijai, apsūdz Padomju Savienības staļinisko režīmu Otrā pasaules kara izraisīšanā. Darba centrālais tēls ir Staļins. Pamatojoties uz arhīvu materiāliem un citām liecībām, darbā tiek atklāti Staļina ekspansijas plāni un necilvēcīgie veidi kādā tie tika realizēti.

 

     Hofmans uzstājas kā ass staļiniskā režīma kritizētājs un aicina šī režīma noziegumus pielīdzināt un tiesāt kā noziegumus pret cilvēci. Grāmata vēsta par vēsturē līdz šim noklusēto un maz stāstīto.

 

     Par pamatu Diānas Gabaldones darbam “Spāre dzintarā” ir ņemta sena skotu leģenda, kas vēsta par to, ja īstajā brīdī tiks iziets cauri Kreignedana kromleham, tad varot nonākt pagātnē vai nākotnē.

 

     Izrādās, leģenda ir patiesa un atvaļinātā medicīnas māsa  Klēra Rendela 1945. gadā pazūd bez vēsts. Atgriežoties pēc vairākiem gadiem, Klēra ir apjukusi, dīvaini ģērbusies un, pats interesantākais, stāvoklī.

 

     Pēc divdesmit gadiem Klēra ar savu meitu Briannu atgriežas mazajā Skotijas ciematiņā. Visus šos gadus Klēra ir glabājusi noslēpumu. Viņas apciemo vēsturnieku Rodžeru Veikfīldu, meklējot ziņas par to, kas notika pirms divdesmit vai varbūt divsimt divdesmit gadiem. Vai viņām izdosies atklāt kromleha noslēpumus un noskaidrot, kas notika Džeimsu Freizeru? Kas ir Briannas tēvs un vai viņai būs lemts uzzināt par viņa eksistenci?

 

     Daudzi ciemi ir pazuduši no Latvijas kartes. Daudzas no šīm vietām jau sen ir pamestas, tomēr daudzās joprojām cilvēki dzīvo. Par to tad Aivars Kļavis savā darbā “Likvidētie autobusi” arī un raksta.

 

     Autora darbs ir vēstījums par vienu no šādiem ciemiem šīs desmitgades sākumā, protams, autora iztēles radīts, taču realitāti atspoguļojošs. Tā ir realitāte, ar kuru saskaras romāna varoņi. Raksturojot varoņu savstarpējās attiecības, cerības, traģēdijas un bezcerību, darbs liek ieskatīties to cilvēku dzīvēs, kuriem nācās dzīvot divos pilnīgi atšķirīgos laikmetos. No kā varoņi ir spiesti atteikties, ko pieņemt? Kur viņi smeļ spēku un kā viņi jūtas?

 

    Elisones Pataki  “Nepakļāvīgā imperatore Elizabete” stāsta par nodevībām, intrigām un mīlestību Hābsburgu laika Austrijā.

 

    Ir 1853. gads. Elizabete, 15 gadus vecā Bavārijas hercogiene, kopā ar māsu dodas uz Austriju. Drīz vien Elizabete iemīlas māsas līgavainī Francī Jozefā, kurš ir Austrijas imperators. Elizabetes vientiesīgais šarms un enerģijas pilnais gars un skaistums savaldzina arī pašu imperatoru, kurš paziņo par saderināšanās atcelšanu un to, ka vēlas precēt Elizabeti.

 

     “Sapņu sala” ir populārā romantiskās literatūras autores Kārenas Robārdsas jaunais darbs, kurš stāsta par divu cilvēku – Lilas un Džosa – likteņiem, kas krāčaini savijas kopā. Attiecības vijas līkločos. Abiem ir jāiztur daudzi pārbaudījumi uz neapdzīvotas salas, notikumi savērpjas nešķetināmā drāmā, kurus varoņiem nākas risināt pašiem.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. jūlijs.