Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementā (2. stāvā) līdz 2019. gada 30. martam skatāma grāmatu izstāde “Dzīve uz skatuves”, kas veltīta Starptautiskajai teātra dienai. Izstādē aplūkojamas grāmatas no abonementa krājuma latviešu, angļu un krievu valodā. Tās vēsta par teātra nozari un teātra darbiniekiem Latvijā un citviet.

 

     Uz māksliniekiem un radošām personībām var attiecināt daudzus tēlainus pārspīlējumus. Vienu no tiem savam darbam “Caur ērkšķiem līdzās zvaigznēm” devis autors Olafs Seviško. Grāmatā viņš raksta: “(..) Kādā… daudzstāvu mājas… dzīvoklī, kurā ārdurvis ne ar ko īpašu neatšķīrās no citām pelēki krāsotām durvīm, dzīvoja pēc izskata pavisam necils un neievērojams pavecs vīrs. Kaimiņi… pat nenojauta, ka aiz šīm durvīm slēpjas tam laikam neraksturīga un noslēpumaina pasaule, ka šeit dzīvojošais vīrs ir… vienmēr radošu domu un fantāziju pārpilns mākslinieks…”

 

     Domājams, ka šajā tekstā, kura iesākums atgādina pasaku motīvus, daudzi saskatīs līdzības ar sevi. Tas kārtējo reizi liecina par to, ka brīnumainā pasaule slēpjas un atrodas tepat aiz ikdienišķās un nereti pelēcīgās ikdienas. Un tā ir teātra esence – apvienot sevī šķietami ikdienišķo un brīnumaino.  

 

     Ne velti teātra kustība Latvijā ir izpelnījusies sabiedrības atbalstu. Valsts kancelejas izveidotajā infografikā “Apbrīnas vērta Latvijas tautas kopā būšana” lasāms: “Teātra māksla ir kļuvusi par daļu no tautas kultūras, kas ceļo pa visu Latviju – gan galvaspilsētā, gan reģionos. Izrādes iestudē gan profesionāļi, gan amatieri.”

 

     Atgādinām – kā ierasts, visas izstādē izvietotās grāmatas var ņemt līdzi lasīšanai mājās. Ikviens ir gaidīts ciemos Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementā!