Datu bāzes var izmantot arī attālināti

     Sagaidot ikgadējo akciju “Dienas bez rindām”, kas norisināsies no 2019. gada 30. septembra līdz 4. oktobrim, bibliotēka informē par savu e-pakalpojumu klāstu, kas palīdz lasītājiem ietaupīt laiku, izmantojot pakalpojumus attālināti.

 

     Viens no šādiem pakalpojumiem ir datu bāzes, kuras var izmantot, neierodoties bibliotēkā un negaidot rindā. Lai šo pakalpojumu izmantotu, jābūt reģistrētam bibliotēkas lasītājam un bibliotēkā jāsaņem autorizācijas dati.

 

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka un tās filiāles (Rēzeknes 2. bibliotēka un Rēzeknes Bērnu bibliotēka) abonē un saviem lasītājiem piedāvā šādas datu bāzes: Leta arhīvs, Britannica, Letonika.lv un Lursoft. No šīm datu bāzēm bibliotēkas lasītāji attālināti var izmantot Britannica un Letonika.lv.

 

     Britannica ir universāla daudznozaru enciklopēdiju publikāciju datu bāze, kurā apkopota droša un uzticama informācija visām vecuma grupām – bērniem, pusaudžiem, studentiem un pieaugušajiem. Britannica satur vairāk nekā 73 000 rakstu, 75 000 definīciju, 10 000 ilustrāciju, ieskaitot fotogrāfijas, zīmējumus, kartes un karogus, kā arī vairāk nekā 200 000 norādes uz interneta adresēm, aptuveni 2 000 videomateriālu par visdažādākajām tēmām. Datu bāze ir angļu valodā, taču par to nav jāsatraucas – ikviens var ērti izmantot tulkošanas rīku Hugo.lv vai Google tulkotāju, kas nodrošina automatizētu tulkošanu.

 

     Letonika.lv ir uzticams avots ar plašu informācijas klāstu par Latviju, viena no apjomīgākajām un kvalitatīvākajām digitālās informācijas krātuvēm latviešu valodā. Šī datu bāze piedāvā meklēt un strādāt ar informāciju, kas atrodama 11 enciklopēdijās un citos uzziņu resursos, 13 vārdnīcās (tulkojošajās, skaidrojošajās, terminoloģijas), kolekcijās ar 10 000 attēliem, audioierakstiem un video materiāliem latviešu literatūras bibliotēkā ar 200 pilnteksta literārajiem darbiem, kā arī valodas atbalsta krātuvē ar palīgrīkiem latviešu valodai.

 

     Iepazīstiet kultūru, literatūru, dabu, vēsturi, ģeogrāfiju, cilvēkus, latviešu un citas valodas! Letonika.lv ikdienā tiek izmantota uzziņu un izglītības mērķiem, kā arī dažādu mācību priekšmetu apguvei. Latvijas attēlus, objektu aprakstus un karti ikviens var izmantot, plānojot ceļojumus pa Latviju.

 

     Atgādinām, ka bibliotēkā iespējams ne vien saņemt autorizācijas datus, bet nepieciešamības gadījumā arī apgūt datu bāzu lietošanu, kā arī tulkošanas rīku Hugo.lv un Google Translate izmantošanu.