Foto: G. Janaitis, www.thebalticway.eu

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka no 2014. gada aprīļa ir iesaistījusies projektā „Baltijas ceļa stāsti”, kas veltīts Baltijas ceļa 25. gadadienai, kuru atzīmēsim šī gada 23. augustā.

 

     UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) sadarbībā ar partneriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā apkopos iedzīvotāju atmiņas par Baltijas ceļa laiku un dalību tajā. Šīs atmiņas tiks publicētas interneta platformā www.thebalticway.eu, kā arī iekļautas Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumos, bet 25 atmiņu stāsti no visiem tiks izdoti īpašā publikācijā.

 

     Baltijas ceļa dokumentāro mantojumu veido vērtīgs dokumentu arhīvs. Nozīmīgākos dokumentus, kas tika apkopoti Baltijas valstu kopīgā nominācijā, 2009. gada 30. jūlijā iekļāva UNESCO starptautiskajā reģistrā „Pasaules atmiņa”.

 

     2. aprīlī LR Ārlietu ministrijā notika šim gaidāmajam notikumam veltīta konference. Atklājot konferenci, UNESCO LNK ģenerālsekretāres p. i. Baiba Moļnika teica: „Baltijas ceļš ir nozīmīgs kolektīvās atmiņas veidotājs, vienojot vairāk nekā miljons cilvēku viņu atmiņās un sajūtās par notikumiem trijās Baltijas valstīs pirms 25 gadiem. Šo vēstures notikumu iezīmē ne vien personīgās tā dalībnieku atmiņas, bet arī jauniešu stāsti, piemēram, par vecvecākiem, kuri ar savu roku siltumu un ticību par brīvu un neatkarīgu valsti saviem mazbērniem stiprināja kopīgo baltiešu brīvības simbola ķēdi.”

 

     Līdz pat šī gada beigām ikviens tiek aicināts pastāstīt savu Baltijas ceļa stāstu, sūtot to uz UNESCO LNK vai publicējot www.thebalticway.eu. Lai stāstus pēc tam būtu vieglāk apkopot, to autori tiek aicināti izmantot UNESCO LNK mājas lapā pieejamo veidni. Tāpat savus stāstus var pastāstīt projekta vēstnešiem kādā no UNESCO LNK tīklu organizācijām visā Latvijā – muzejiem, Asociēto skolu projekta dalībskolām vai bibliotēkām, kas palīdzēs tos pierakstīt un iesniegt.

 

     Projekta „Baltijas ceļa stāsti” kuratore Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā ir lasītavas vadītāja Anita Gaidule. Visi, kuriem ir kāds savs Baltijas ceļa stāsts vai kuri zina cilvēkus, kas varētu dalīties atmiņās par šo laiku, laipni aicināti griezties Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, Atbrīvošanas alejā 81/5. Varat arī rakstīt mums uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvanīt 64622061 (jautāt Anitu).

 

     Vairāk par projektu lasiet šeit un www.thebalticway.eu.