Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2013. gada 16. decembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 29 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Amerikāņu rakstnieks, vēsturnieks un filozofs, Pulicera balvas laureāts V. Dirāns grāmatā „Filosofijas stāsts” saprotamā valodā apskata slavenu filozofu mācības un viņu dzīvesgājumu. Autors izklāsta ne tikai savas pārdomas, bet piedāvā arī dažādus nostāstus un jautras anekdotes par slavenajiem domātājiem – sākot ar Sokratu un beidzot ar profesoru džonu Djūiju. Lasītājiem veltītajā uzrunā autors raksta: Šī grāmata nav pilnīgs filosofijas vēstures apskats. Tas ir mēģinājums humanizēt zināšanas, centrējot spekulatīvās domas vēsturi ap nedaudzām spilgtām personībām. Mazāk svarīgas figūras šajā izklāstā nav aplūkotas, lai izcilākie prāti izgaismotos tiem pienācīgā spižumā.”

 

     Izdevuma „Latvijas leģendas” 3. grāmatā apkopoti fakti par Latvijas leģendārajiem cilvēkiem un notikumiem dažādos vēstures posmos – no bīskapa Alberta laikiem līdz pat mūsdienām. Viena no šīs grāmatas leģendām ir arī Francis Trasuns – izcilākais Latgales nacionālās atmodas darbinieks, valstsvīrs, politiķis, garīdznieks un literāts.

 

     Psiholoģijas profesore L. Keltikangasa-Jervinena grāmatā „Augsta pašapziņa” izskaidro, kas ir un kas nav augsta pašapziņa, kāda ir vides ietekme uz pašapziņu, kādas ir bērnu, sieviešu un vīriešu pašapziņas atšķirības, un parāda, kā ar vienkāršiem paņēmieniem var veicināt pašapziņas attīstību bērnībā, kas grauj cilvēku pašapziņu mācību iestādēs un darba vietās, kā līdzsvarot zemu pašapziņu.

 

     Grāmatas „Sociālās spēles” autore G. Sarma ir pirmsskolas un vizuālās mākslas pedagoģe ar 22 gadu darba pieredzi. Grāmatā apkopotas 120 aizraujošas spēles jebkuram, kas vēlas un spēj būt elastīgs, radošs, domājošs, veikls un spējīgs iztēloties un vizualizēt dažādas situācijas. Spēles sakārtotas ciklos ar zīmēšanas elementiem. Izdevums noderēs pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, sākumsskolas skolotājiem, interešu izglītības pedagogiem, sociālajiem pedagogiem, kā arī vasaras nometņu pedagogiem. Autore aicina: „Atrodiet laiku spēlēt spēles, iepazīstiet sociālās spēles ar zīmēšanas elementiem, un jūs noteikti kļūsiet smaidīgāki, laimīgāki, kā arī emocionāli bagātāki!”

 

     Daiļliteratūras klāstā D. Judinas „Ziemas blūzs”, kurš turpina romānu „Dīvainais Līgovakars.” Ziemas saulgriežu masku gājienā, melnam apmetnim kā spārniem plīvojot, Nāve mēmi izslīd cauri pūlim un izgaist. Nākamajās dienās ziemas miegā saldi dusošo Mežāju pagastu satricina traģisku notikumu virkne: ceļu krustojumā kupenā tiek atrasts sasalis likumīgais zaglis ar nogrieztu pirkstu, aizslēgtajā Mežmuižas zālē zem svētku egles paslēpts nogalināts Ziemassvētku vecītis ar Annas Elizabetes aģentūras veidlapu mēteļa kabatā... Nāves rats turpina griezties, gada baltākos svētkus apēno četras izsmalcināti nežēlīgas slepkavības, bet izmeklēšana buksē ik uz soļa... Tikmēr pašvaldību vēlēšanu gaidās pagasta priekšnieci Maigu Lācīti pārņēmis histērisks darbošanās drudzis, pēc piecpadsmit gadu prombūtnes Latvijā ierodas Annas vecāki, profesori Rožkalni-Bergi, Omīte, Annas asistenta Kārļa vecmāmiņa, savos 87 gados nolēmusi precēties, bet svētku priekšvakarā no cietuma tiek atbrīvots vasarā apcietinātais Arnis Akmens...

 

     M. Svīres jaunajā detektīvromānā „...un neuzzinās neviens” aprakstītais notikums ir patiess no sākuma līdz beigām, turpretim darbojošās personas ir izdomātas – arī no sākuma līdz beigām. Autore atspoguļo kādas Rīgā pirms dažiem gadiem reāli notikušas slepkavības izmeklēšanas gaitu, vienlaikus veltot gana daudz uzmanības arī citām tēmām, lai lasītājs labāk varētu saprast nozieguma motīvus un varoņu psiholoģiju, kā arī žanram nepieciešamo iemeslu dēļ saglabātu kriminālintrigu līdz pat teksta pēdējai rindai. M. Svīre gan ļoti pārliecinoši atklāj mūsdienu sadzīves ēnas puses, kad par dzīves pamatvērtību kļuvusi nauda un manta, gan ļauj ieskatīties tajos kabinetos un tiesas zālēs, kuros palaikam pavirši tiek lemti cilvēku likteņi.

 

     Amerikāņu žurnālistes un rakstnieses E. Bardas romāns „Pusdienas Parīzē” ir viņas pirmā grāmata.  Mīlestība no pirmā acu uzmetiena – Elizabeti tā piemeklē trīskārši. Spriganā amerikāniete iemīl Parīzi, franču virtuvi un Gvendālu, īstenu francūzi. Visu notiekošo viņa apraksta savdabīgā, amerikāniski vaļsirdīgā dienasgrāmatā, atklājot gan izsmalcinātās lielpilsētas burvīgākos nostūrīšus, gan dažādus romantiskus un kulinārus starpgadījumus. Stāstu par triju mīlestību apvienošanu caurvij maigs, vietām draisks un, nepašaubāmi, sirsnīgs humors. Turklāt ikviens notikums Elizabetes un Gvendāla dzīvē ir papildināts ar pavisam īstām un izmantojamām ēdienu receptēm.

 

     P. Mersjē romānā „Nakts vilciens uz Lisabonu” mācību stundas vidū latīņu valodas skolotājs Raimunds Gregoriuss pēkšņi pieceļas un atstāj klasi. Viņu ir pārņēmusi biedējoša sajūta, ka laika vairs nav atlicis daudz, un viņš pamet savu sakārtoto, mierīgo dzīvi un iekāpj nakts vilcienā, kas dodas uz Lisabonu. Koferī viņam ir portugāļa Amadeu di Pradu grāmata – Gregoriusa prātu neatlaidīgi nodarbina tajā paustās domas par dzīvi, mīlestību, vientulību, galīgumu, draudzību un nāvi. Viņš dodas meklēt šo fascinējošo cilvēku. Gregoriusa dzīvi tam ir lemts mainīt līdz nepazīšanai.

 

     L. Teilore romānā „Briljanta asaras” stāsta par mūsdienu bagāto un nabago pretstatu pilno pasauli, kurā nauda un dižciltība izšķir likteņus. Divas meitenes – bagātā un nabadzīgā – dzimušas vienā dienā, augušas pilnīgi atšķirīgās pasaulēs, reiz satiekas. Viņām ir daudz vairāk kopēja, nekā viņas jebkad spējušas iedomāties. Ar vēl nebijušu intensitāti šī aizraujošā sāga brāžas caur lasītāja apziņu, ik mirkli mainot vidi – te izšķērdīgas bagātības smalkajā pasaulē, te starp ielu bandām Londonas tumšākajos nostūros.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 2. janvārī.

 

Līdzīgi raksti