Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv       

     2014. gada 16. augustā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 49 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Katalogā „Atpūta laukos” atradīsiet praktisku informāciju, kas palīdzēs plānot brīvdienas un ceļošanu Latvijas laukos – ko darīt, ko redzēt, kur paēst, kur nakšņot. Izdevumā apkopoti maršruti ceļotājiem, kodolīgi aprakstīti apskates objekti, ko vērts redzēt, pieejama droša informācija par naktsmītnēm, krodziņiem un vietām, kur var nobaudīt lauku labumus.

 

     Mācību līdzeklis „Bīstamās dabas parādības”, kas paredzēts izmantošanai civilās aizsardzības kursā, lieti noderēs arī vienkārši individuālai zināšanu ieguvei un redzesloka paplašināšanai par dabā notiekošajiem procesiem un klimata veidošanās principiem, kā arī par to, kādas bīstamās dabas parādības iespējamas tieši mūsu valstī. Grāmata var noderēt arī ceļotājiem un atpūtniekiem.

 

     Šoreiz jaunumu klāstā arīdzan populārās grāmatu sērijas „Piecas mīlestības valodas” autora, laulību konsultanta G. Čepmena grāmata „Kaut es to būtu zinājis pirms kāzām”. Grāmata stāsta par to, kas ikvienu pāri sagaida pēc kāzām. Neprecētajiem tā palīdzēs saprast, vai viņi ir gatavi precēties, un kļūs par attiecību ceļvedi, bet saderinātajiem un nesen precētajiem palīdzēs pārbaudīt savu attiecību pamatu un iegūt zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai veidotu veiksmīgu laulību.

 

     A. Zauera grāmata „Šteinhaueri un viņu laiks” savukārt atspoguļo 18. gs. turīgāko Rīgas latviešu uzņēmēju dzimtas pārstāvju likteņgaitas uz mainīgo vēsturisko notikumu fona. Tas bija laiks, kad, cīnoties par savām tiesībām, Rīgas brīvo latviešu kopiena tumsības laikmeta dzīlēs sāka diedzēt nākamā gadsimta pārmaiņu asnus. Stāsts par Šteinhaueriem ir reliģiskā pārliecībā stiprinātu latviešu cilvēku mērķtiecības un neatlaidības triumfa apliecinājums cīņā pret daudz stiprāku pretinieku.

 

     Daiļliteratūras klāstā A. S. Gailītes romāns „Es stāstīšu visu…”, kurš parāda jaunas, veiksmīgas sievietes iekšējo cīņu un cilvēciskās pilnveidošanās ceļu, panesot fiziskas un garīgas ciešanas, pie kurām viņu noved liktenīgs atgadījums, kas notiek, viņai dodoties mežā pēc sēnēm.

 

     Dž. Bouvena romāns „Ielas kaķis vārdā Bobs” aizkustinoši sirsnīgi vēsta par ielu muzikantu Džeimsu, kas ar pūlēm spēj savilkt kopā galus, un Bobu, klaiņojošu kaķi, kas meklē siltu guļvietu. Kādā lietainā rudens vakarā abi satiekas... Kad Džeimss kāpņu telpā atrod rudu kaķi, viņš vēl nenojauš, ka šī tikšanās mainīs viņa dzīvi. Puisis dzīvo no rokas mutē, vienlaikus cenšoties atbrīvoties no narkotiku atkarības un nostāties uz kājām. Mājdzīvnieks Džeimsa plānos pavisam noteikti neietilpst, taču viņš nespēj pretoties apburoši inteliģentā kaķa valdzinājumam, tāpēc atver savainotajam kaķim sava dzīvokļa – un arī sirds – durvis. Viņš palīdz tam atveseļoties, lai pēc tam palaistu četrkājaini atkal brīvībā, un prāto, ka vairs nekad viņu nesatiks. Taču Bobs ir citās domās...

 

     O. A. Olafsdotiras romāna „Astoņu ziedlapu roze” galvenais varonis savukārt ir divdesmit divus gadu vecais Arnljots Toris, kura lielākā aizrautība ir rozes. Vēlmē sekot savai patiesajai kaislībai un tikt skaidrībā ar visai sarežģīto dzīvi Arnljots teic ardievas tēvam un autiskajam dvīņubrālim Jozefam un dodas uz ārzemēm atjaunot kāda viduslaiku klostera rožu dārzu. Arnljota melanholisko dzīves izjūtu veido ne vien smeldzīgās atmiņas par autokatastrofā mirušo māti, ar kuru viņu vienoja kaislība uz rožkopību, bet arī Flora Sola – Arnljota mazā meitiņa, viena kaisles brīža auglis.

 

     Rimtais dzīves ritms ar ikdienas darbu dārzā, izsmalcināta kino skatīšanos, dzīvesgudrām sarunām ar klostera tēvu Tomasu un refleksijām par dzīvi beidzas pavisam pēkšņi – Floras Solas māte Anna lūdz pieskatīt meitiņu, lai pabeigtu universitātes bakalaura darbu. Mātes un bērna parādīšanās jaunajā vīrietī atraisa vēl nebijušas jūtas un pārdomas par dzīvi, ģimeni un dvēselisko tuvību, kā arī palēnām ļauj apjaust daudzpusīgo tēva lomu.

 

     Dž. Kostello romāna „Pamodini mani ar skūpstu” galvenā varone ir Ebija Rodžersa, kurai veselīgs dzīvesveids nozīmē brokastīs divu bulciņu vietā apēst tikai vienu un sīknaudu iespējami ātri iemainīt pret našķiem. Darījumu sievietes ikdiena ir tik trauksmaina! Ebijas uzņēmums gūst panākumus ar tādu pašu ātrumu, kā viņa zaudē vidukli. Kaut kas ir jādara! Katra apņemšanās sākt jaunu dzīvi ieved Ebiju neparedzamās un mulsinošās situācijās... Lai noturētos virs ūdens, ar saldumiem būs par maz.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Uzmanību! Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. septembrī.

 

Līdzīgi raksti