2021 06 16 LV
 Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

    

2021. gada 16. jūnijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar 37 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

    Romānu sērijā „Es esmu…” izdotais Ilzes Jansones romāns „Laika rēķins” ir par pirmo latviešu modernā romāna autori, ceļotāju, poligloti, antropoloģi un bibliotekāri Ilzi Šķipsnu.

  Žurnāliste Gundega Blumberga atzinusi, ka autore romānā skaudri atsedz trimdinieka alkas būt mājās: „Būt tur, mājās, tikai lai tur būtu tā, kā te, mītnes zemē, un vienlaikus nebūtu kā te. Trimdinieka vajadzību pārdot sevi pēc iespējas dārgāk, lai kļūtu par zvīņu mākslīgā pūķa zelta ādā, un vienlaikus noturēt sevī izdzīvošanas dzirksteli, sapņojot par zīļu vainagu. Veselas paaudzes liktenis vienas rakstnieces mūžā.”

 

     „Vakara romāna” sērijas cienītājiem piedāvājam Ivetas Blodones debijas darbu „Meli un porcelāns”.

Romānā Lora Blumberga pēc šķiršanās no vīra un iepazīšanās ar brīvdomātāju Rihardu pamet labi atalgotu darbu un atver savu kulināro iepazīšanās klubiņu, kas kļūst par iecienītu satikšanās vietu. Kaimiņos darbojas antikvaritāts, kura īpašnieks Georgs draudzējas ar Loru. Taču tad sākas dīvaini un nepatīkami atgadījumi – Georgam pienāk vairākas dīvainas anonīmas vēstules, pie kluba durvīm tiek nobērtas ar sāli sajauktas smiltis, turklāt kādam antikvariāta klientam pa ceļam mājās nozog izsolē nopirktu gleznu. Kā šie notikumi saistīti? To uzzināsiet, izlasot romānu.

 

    Čehu rakstnieka Vāclava Kaplicka vēsturiskais romāns „Raganu veseris”ir par raganu procesiem 17. gadsimta otrajā pusē Morāvijā – mūsdienu Čehijas Republikas austrumu reģionā. Autoram romānā meistarīgi izdevies savienot faktogrāfisku precizitāti ar stāstītāja talantu.

 Romāna inspirācijas avots ir dominikāņu mūku 1486. gadā sarakstītā grāmata Malleus maleficarum jeb „Raganu veseris”, kurā cita starpā ietvertas norādes raganu vajāšanai un par kuru pastāv uzskats, ka tā vairākus gadsimtus kalpojusi par sava veida inkvizitoru „rokasgrāmatu”.

 

     Angļu rakstniece Ketrina Eljota jaunākajā romānā „Aiz slēgtām durvīm” spilgti parāda, ka mainīt savu dzīvi nekad nav par vēlu un mīlestība var atnākt brīdī, kad esi to vismazāk gaidījis.

Ārēji Lūsijas Palmeres dzīve šķiet ideāla: viņai ir lieliski bērni, pievilcīgs vīrs un burvīga māja. Neviens pat nenojauš, ka Lūsijas laulība jau sen ir tikai fasāde, kas slēpj emocionālu vardarbību un atsvešināšanos. Kad Lūsijas vīrs negaidīti iet bojā, viņas dzīve apmet kūleni. Lai aizbēgtu no pagātnes rēgiem, Lūsija izīrē savu māju un pārceļas dzīvot pie vecākiem. Tomēr viņa saprot – lai atvērtu jaunu dzīves lappusi, vispirms nāksies ieskatīties acīs bailēm, kas visus šos gadus likušas viņai izdarīt nepareizās izvēles.

 

     „Sieviete, kura nenovecoja”ir godalgota franču rakstnieka Greguāra Delakūra pirmais latviešu valodā izdotais darbs. Romānā ir autora pārdomas par to, kas ir patiesi svarīgs un kāpēc, viņa mierinājums un apsolījums mums visiem, kuri noveco un novecos. Himna cilvēkam un viņa patiesajām vajadzībām.

 

     Amerikāņu rakstnieces Keitas Elizabetes Raselas romānā „Mana tumšā Vanesa”ir 2000. gads. Ilgojoties būt pieaugusi, apdāvinātā un ambiciozā Vanesa, kurai ir piecpadsmit gadu, attopas attiecībās ar harizmātisko un neuzticamo Džeikobu Streinu - četrdesmit divus gadus veco angļu valodas pasniedzēju. 2017. gadā apsūdzību vilnis pret ietekmīgiem vīriešiem pieaug. Pienācis laiks uzņemties atbildību! Streinu seksuālā vardarbībā atmasko viņa bijusī skolniece. Šī sieviete uzrunā Vanesu, nostādot viņu neapskaužamā situācijā - turpināt klusēt stingrā pārliecībā, ka pusaugu vecumā pati labprātīgi iesaistījusies šajās attiecībās, vai pārradīt sevi un savas pagātnes notikumus. Bet kā gan Vanesa varētu atraidīt savu pirmo mīlestību - vīrieti, kurš viņu pilnībā pārveidoja un allaž ir bijis klātesošs viņas dzīvē? Vai iespējams, ka cilvēks, kuru pusaudze mīlēja un kurš solījās viņu dievināt, patiesībā nav tas, par ko uzdodas?

 

     Angļu rakstnieka Tonija Pārsonsa spriedzes romānā „Trīstūkstoš un viena nakts”Tārai Kārverei – mīlošai mātei un sievai, darījumu sievietei, kas vada savu uzņēmumu, – ir perfekta dzīve. Viņa ir tik burvīga, ka ikviens tādu vēlētos sev kaimiņos un draugos. Bet – kāda viņa ir patiesībā?

 Komandējuma laikā Tokijā Tāra ļaujas gadījuma sakaram un tūdaļ to nožēlo. Pēkšņi sapņu dzīve kļūst par murgu, jo precētais vīrietis, ar kuru viņa pavadīja nakti, apgalvo, ka vēlas turpināt nopietnas attiecības un ka neliks mierā ne viņu, ne viņas brīnišķīgo ģimeni, kamēr Tāra nepiekritīs viņa noteikumiem. Šķiet, ka ir tikai viena izeja. Un tā saistīta ar slepkavību...

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti