Foto no grām. „Latgales kultūras darbinieki”, 2. sēj., 2008

     13. jūnijā 85 gadu jubileju svinēs mūsu pilsētā dzimušais rakstnieks Antons Stankevičs, līdz 14. jūnijam Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā skatāma viņam veltīta izstāde.

 

Ieskats Antona Stankeviča biogrāfijā

 

     Rakstnieks ir dzimis dzirnavu nomnieka Jāzepa un šuvējas Teklas ģimenē Rēzeknē. Sākumā mācījies Neretas pamatskolā, tālāk – Rīgas 8. vidusskolā. Pabeidzis LPSR Valsts Teātra institūtu un kādu laiku strādājis Liepājas un Rīgas teātros.

 

     Jau jaunībā Antona intereses ir bijušas daudzpusīgas – strādājis radio un kinostudijā, vairāku preses izdevumu redakcijās, tostarp žurnālā „Karogs” un laikrakstā „Literatūra un Māksla”, bijis žurnāla „Daugava” galvenais redaktors.

 

     Pirmo stāstu A. Stankevičs uzrakstījis 1956. gadā, un tas publicēts laikrakstā „Padomju Jaunatne”. 1964. gadā tika izdots pirmais stāstu krājums „Mani agrie rīti”, kam sekoja krājumi „Laimes jumti” (1972), „Dzeltenais namiņš” (1981) un „Esplanāde” (1998).

 

     Garstāstos „Baltais jātnieks”, „Vienas sādžas ļaudis” un romānā „Šuvējiņa” īpaši spilgti izpaužas Latgales kolorīts. Bērnības atmiņas rakstnieks ir apkopojis „Roberta stāstos” un „Puikas neraud”.

 

     Nozīmīgu vietu A. Stankeviča daiļradē ieņem dokumentālas grāmatas par ievērojamiem cilvēkiem, piemēram, par R. Blaumani, E. Dārziņu, J. Jaunsudrabiņu, J. Rozentālu. Ir sarakstīti vairāki dokumentālā un mākslas kino scenāriji.

 

     20. gs. 90. gados A. Stankevičs pievērsās latgaliskuma un latgaliešu rakstu valodas vēstures, statusa un perspektīvas jautājumiem. 2002. gadā ir izdevis savdabīgu grāmatu „Golvonais vaicōjums”, bet 2004. gadā – divpadsmit Latgales autoru darbu un fragmentu izlasi „Divpadsmit”.

 

     Ir izdevis grāmatu sēriju latgaliešu rakstu valodā „Mes ticējom dzeivei”, „Stygys aizputynoj”, „Viejs īsaraudoj kai bārns”, „Sirds napasadūd”. 2006. gadā tika sarakstīta luga „Ar taisneibas spōrnim”, kuras centrā ir F. Kemps, bet 2007. gadā – „Pazudynuots, bet nauzvarāts” (par F. Trasunu).

 

     Antona jaunākais brālis ir pazīstamais gleznotājs Aleksandrs Stankevičs.

 

Informācija sagatavota,
izmantojot bibliotēkas novadpētniecības materiālus