14 
Latgolys lingvoteritorialuo vuordineica

     Jūlijā Rēzeknes Augstskola (RA) atzīmē savas pastāvēšanas 20. gadadienu. Apsveicam augstskolas studentus, absolventus, pasniedzējus, darbiniekus un sadarbības partnerus!

 

     „Informācijas pārpilnības gadsimtā jauna izdevuma radīšana vienmēr ir saistīta ar zināmu risku jo, no vienas puses, tas var palikt nepamanīts līdzīgu izdevumu klāstā, neatrodot savu adresātu, no otras puses, publicēšanās iespēju ir tik daudz, ka tas vienkārši var neatrast arī savu autoru. Tai pašā laikā jauns izdevums ļauj radīt jaunas robežas, akcentus kādai jau esošai vai vismaz topošai tradīcijai, tādējādi radot pārliecību, ka savs autors un daļēji arī adresāts tai jau ir.” (Ilga Šuplinska.)

 

    Jau pirmajos RA pastāvēšanas gados ir uzsākusies sadarbība ar Rēzeknes Centrālo bibliotēku. Mūsu bibliotēka regulāri saņem augstskolas izdoto grāmatu dāvinājumus, kuri papildina bibliotēkas krājumu un padara to daudzveidīgāku. Šajā rakstā, kurā apskatītas Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā pieejamās RA dāvinātās grāmatas, piedāvājam apkopojošu pārskatu par augstskolas grāmatniecības galvenajiem virzieniem un sasniegumiem.

 

     Aicinām arī aplūkot RA jubilejai veltīto izstādi, kura Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā būs skatāma līdz 27. jūlijam.

 

 

Zinātnisko konferenču materiāli

 

„Iekšnacionālie procesi un starpnacionālas saskarsmes kultūra” (1996)

     Lai izprastu nacionālo procesu dabu, to norisi un tendences, tas viss ir jāpēta un jāizzina. Diskusijā piedalījušies tie, kuriem rūp iekšnacionālo procesu problēmu risināšana, dažādu nacionalitāšu cilvēku savstarpējas saskarsmes kultūras izaugsme un patiesu sabiedrības vērtību saglabāšana un vairošana.

 

„Pedagoģijas teorijas un mācīšanās process” (2000)

     Krājumu bagātina autoru personīgā pedagoģiskā darba pieredze un radošās idejas, kas ļauj iepazīties ar dažādu nozīmīgu pedagoģiskā procesa problēmu raksturojumu un analīzi un to iespējamiem risinājumiem.

 

„Baltijas reģiona valstu integrācijas problēmas ceļā uz Eiropas Savienību” (2000)

     Latvijas Republikā tika aizsākts vēsturisks projekts – iekļaušanās Eiropas Savienībā. Šinī krājumā tika publicēti referāti, ziņojumi, pētījumu materiāli, kurus veica RA Nacionālo procesu pētīšanas institūta aktīvistu grupa. Galvenie temati: Baltijas jūras reģiona ekodinamika, jaunās informācijas tehnoloģijas un to loma integrācijas procesos, integrācija un nacionālā politika, sociālās un ekonomiskās problēmas ceļā uz ES.

 

„Personība. Laiks. Komunikācija” (2001)

     Daudzveidīgs starptautiskās konferences materiālu apkopojums pedagoģijā: skolu un augstskolu pedagoģija, sociālā un speciālā pedagoģija, metodiskās izstrādnes mācību priekšmetos dažādos izglītības posmos, angļu un vācu valoda, darbmācība un māksla, sports un tiesību zinātnes, vēsture un kultūrvēsture, mūzika un horeogrāfija.

 

„Tradicionālais un novatoriskais sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā” (2002)

     Turpinās zinātniskais un pētnieciskais darbs, tiek paplašināts tematu loks un piedāvāti jauni risinājumi: pedagoģijā un psiholoģijā; vidē un sabiedrībā; informācijas tehnoloģijās; tiesībās, vēsturē un kultūrvēsturē; ekonomikā.

 

„Rēzeknes augstskolas zinātniskie raksti” (2003)

     Rakstu krājums ir veltīts RA dibināšanas 10 gadu jubilejai un iecerēts kā apkopojošs pārskats par RA zinātniskās darbības galvenajiem virzieniem un rezultātiem. Vairāku rakstu autorus vieno Latgale: latgaliešu folklora un lirika, mazā un vidējā uzņēmējdarbība, Latgales vēstures pētīšana u. c.

 

„Tautsaimniecības attīstība: problēmas un risinājumi” (2006)

     Raksti aptver plašu tautsaimniecības jomu – tiek analizētas mežsaimniecības un zvejniecības attīstības problēmas, uzņēmējdarbības izmaksas, darbaspēka attīstības tendences, ilgtspējīgā tūrisma un ekotūrisma attīstības iespējas.

 

„Etniskums Eiropā: sociālpolitiskie un kultūras procesi” (2008)

     Starptautiskā zinātniskā konference (Latvija, Polija, Lietuva, Itālija) bija veltīta 90 gadu atcerei, kopš Rēzeknē notika vēsturiskais Latgales apvienošanās kongress. Krājums tika izdots ar LU Latviešu valodas institūta atbalstu un iepazīstina ar kultūras vēsturi, valodas un kultūras jautājumiem.

 

„Mēs laikā, telpā un attīstībā” (2010, 2011)

     Krājumos iekļauti referāti, kuros iztirzāta daudzveidīga filoloģijas, vēstures, kultūras vēstures un tiesību zinātnes problemātika.

 

 

Mācību līdzekļi, palīglīdzekļi

 

J. Brolišs „Avoti un literatūra par Latgales latviešiem Sibīrijā” (1997)

     Darbs veltīts avotu un literatūras apskatam par latgaliešu būtību, Latgales latviešu masveida aizceļošanu uz Sibīriju.

 

J. Brolišs „Nacionālie procesi. Nacionālā politika” (1999)

J. Brolišs „Nacionālie procesi: būtība, tipi, veidi, pretrunas, izpausme” (2000)

     Netradicionālos aspektos īsi apskatītas daudzveidīgo un ārkārtīgi sarežģīto nacionālo procesu problēmas.

 

M. Zaļaiskalns „Izrādes ritmiskā struktūra” (2000)

     Izdevums iekļauj teorētiskās un praktiskās ritma apguves materiālu, pamatojot ritma nepieciešamību izrādes veidošanā.

 

V. Čakša „Latgales ceļš uz garīgo kultūru un muzikālo izglītību” (2001)

     Darbā analizēta mūzikas izglītības veidošanās vēsture Rēzeknē un Tautas konservatorijas, vēlāk mūzikas vidusskolas, vadītāju ieguldījums novada mūzikas kultūrā.

 

J. Porietis „Ekonomika. Vēsture. Metodoloģija” (2001)

     Lekciju konspekti Latvijas ekonomikas vēsturē, pasaules ekonomikā, ekonomikas teorijas pielietošanas metodoloģijā.

 

P. Vucenlazdāns „ Jaunlatviešu kustības ievērojamāko pārstāvju devums darbmācības un darbaudzināšanas jautājumu risinājumā (19. gs. 50.–70.gadi)” (2001)

     Brošūrā konspektīvi ietvertais materiāls rosinās padziļināt patstāvīgo un pašizglītības darbu.

 

A. Buls „Cietumā ieslodzīto notiesāto psiholoģiskās korekcijas iespējas” (2002)

     Izdevumā piedāvātas rekomendācijas ieslodzīto personības izmaiņas veicinošu pasākumu ieviešanai, kā arī ieteikts cietumiem pielāgots sociālās rehabilitācijas komplekss un psiholoģiski korektīvs modelis, kas ieslodzījuma beigu posmā veicinātu notiesāto personības restrukturizāciju sekmīgai reintegrācijai dzīvei brīvā sabiedrībā.

 

G. Noviks „Ekotehnoloģijas pamati: teorija, tehnika, prakse” (2002)

     Šī monogrāfija ir oriģināls zinātnisks darbs jaunā vides inženierzinātņu virzienā, kurā izskatīta vidi saudzējošo, cilvēkiem un dabai draudzīgo tehnoloģiju – ekotehnoloģiju teorija, to galveno procesu realizācijas tehnika un prakse. Tiek analizēta tehnoloģiju principu atbilstība dabas ekosistēmu attīstības likumiem, izejvielu un enerģijas ieguves, pārstrādes komplekss un racionālas izmantošanas fizikāli ķīmiskie procesi.

 

J. Muižnieks „Senkrievu (Kijevas) valsts un tiesības (IX–XII gs.)” (2003)

     Mācību līdzeklī izanalizēti Senkrievu valsts izveidošanās vēsturiskie apstākļi, valsts pārvaldes iekārta, tiesu sistēma un atsevišķi tiesību institūti.

 

O. Senkāne „Modernistiskās prozas analīzes pamataspekti” (2004)

     Teorētisks ieskats modernistiskās prozas teksta kompozīcijā – sižeta un vēstījuma elementu attiecībās, izceļot autora konceptuālo un komunikatīvo pozīciju. Pētījumā analizētas 20. gs. Rietumeiropas prozas īpatnības. Teorētiskos atklājumus praktiski ilustrē latviešu modernistes I. Šķipsnas romāna „Aiz septītā tilta” detalizēta analīze.

 

A. Juško-Štekele „Latgaliešu folklora” (2007)

     Mācību grāmata paredzēta latgaliešu folkloras izpratnes padziļināšanai, lielākā uzmanība pievērsta tās savdabības raksturojumam, tiek aplūkoti vispārīgi specifikas jautājumi un sniegts atsevišķu folkloras žanru raksturojums.

 

„Ausmas zeme: enciklopēdisks izdevums skolēniem” (2012)

     Grāmata piedāvā iepazīt mūsdienu Latgales cilvēkus, vietas, procesus, kultūras un materiālās vērtības. Izdevuma struktūras pamatā ir ģeogrāfiskais iedalījums – 15 Latgales pilsētas un 19 novadi. Sākumā tiek dota pamatinformācija, sadaļas beigās – ko ir vērts aplūkot vai darīt tieši šajā pilsētā vai novadā. Grāmata ir tapusi ESF projekta „Teritoriālās identitātes lingvokulturoloģiskie un sociālekonomiskie aspekti Latgales reģiona attīstībā” ietvaros.

   

„Zinātnisko rakstu gadagrāmata” (1997–2002)

     I sējums ir pirmā RA gadagrāmata. Tajā ievietoti raksti, kuri iepazīstinās ar problēmām, kas nodarbināja tos RA mācībspēkus, kuri stāvējuši pie augstskolas šūpļa. II sējuma visplašākais rakstu klāsts ir saistīts ar filozofijas un kultūrvēstures problemātiku. III sējumā apskatītās problēmas saistītas ar vides aizsardzību, ekotehnoloģiju, informatīvajām tehnoloģijām, tūrisma, ekonomikas un rūpniecības attīstību. IV sējums ir veltīts pedagoģijas un humanitārajām zinātnēm. Rakstu krājums ir Tūrisma un viesnīcu uzņēmējdarbības katedras atskaite par tas zinātniski pētniecisko darbu ar kopējo tēmu Latgales reģiona tūrisma attīstības problēmas.

 

„VIA LATGALICA: humanitāro zinātņu žurnāls” (2008–2012)

     Via Latgalica iecerēts kā regulārs humanitāro zinātņu izdevums, kas apkopotu pētījumus par Latgales reģiona izpētes jautājumiem literatūrzinātnē, folkloristikā, valodniecībā, kultūras vēsturē, vēsturē, kulturoloģijā. Tas ir recenzējams izdevums ar starptautisku redakcijas kolēģiju (Čehija, Zviedrija, Polija, Lietuva, Latvija); visus iesniegtos rakstus pirms to publicēšanas recenzenti novērtē un akceptē.

 

    Pirmais numurs apkopo pētnieku skatījumus folkloras, literāra teksta recepcijā un izpratnē, vēstures un kulturoloģijas faktu analīzē, akadēmiskās un lietišķās valodniecības aktuālajās tēmās.

 

     Pirmais žurnāla pielikums „Valodas Austrumlatvijā: pētījuma dati un rezultāti” ir projekta „Latgales etnolingvistiskās situācijas izpēte 2006 – 2009” zinātnisko rezultātu un izglītības, valodas un kultūras politikas praktisko ieteikumu apkopojums.

 

     Otrajā numurā apkopoti raksti par valsts un reliģisko organizāciju attiecību tiesiskajiem aspektiem, par Latvijā jaunu reliģisku kustību un reliģiski filozofisku strāvojumu darbību, katoļu baznīcas politiskajām aktivitātēm reģionālā kontekstā, kā arī reliģijas un politikas mijiedarbību Rietum un Austrumeiropā.

 

     Trešais numurs ir veltīts reģionālistikas tematikai, risinot Latgalei aktuālus jautājumus: Eiropas pieredze latgaliešu literārās valodas statusa noteikšanai, baltu valodu attīstība un noformēšana, Latgales multikulturālisms, identitātes meklējumu līdzība Dienvidigaunijā un Latgalē.

 

     Ceturtais numurs apkopo Apvienotā pasaules latviešu zinātnieku 3.kongresa un Letonikas 4. kongresa sekcijas „Latgales latviešu valoda un kultūra”. Rakstu autori piedāvā savu skatījumu uz visai daudzpusīgo latgalistikas problēmjautājumu risinājumu.

 

 

„VIA LATGALICA: humanitāro zinātņu žurnāls

Latgalistikys kongresu materiali” (2009–2012)

     1 – 4. starptautiskās konferences dalībnieki: Rēzeknes Augstskola, Latvijas Universitāte, Sanktpēterburgas Valsts Universitāte, A. Mickeviča Universitāte Poznaņā, Ernsta Morica Arndta Greifsvalda Universitāte.

     Konferenču tēmas:

I Ontona Skryndys latgalīšu gramatikai 100.

II Centra i perifereja: perspektīvu maiņa. Marijis Andžānis symtgadei.

III Volūdu ekologeja Baļtejis jiurys reģionā: regionaluos volūdys globalizacejis laikūs. Konfereņce veļteita Fraņča Kempa kulturviesturiskuos skicis „Latgalieši” symts godim.

IV Apdraudātūs volūdu i kulturu dokumeņtiešona – nu tradicionalūs pīrokstu da digitalūs resursu. Konfereņce veļteita Stefanejis Uļanovskys apceriejuma „Lotysze Inflant Polskich” 120 godim.

   

„Latgalieša CV” (2011)

     Izdevums atklāj Latgales reģiona stiprās puses, iepazīstina ar latgaliešu kultūras bagātību, Latgales daudzveidību, nozīmīgākajiem notikumiem Latgales vēsturē, latgaliešu valodas un literatūras krāšņumu. Lasot šo grāmatiņu, ir iespējams iemācīties biežāk lietotās frāzes vai vienkārši atsevišķus vārdus latgaliski.

 

„Latgales lingvoteritoriālā vārdnīca. Лингвотерриториальный словарь Латгалии. I sējums”

„Latgolys lingvoteritorialuo vuordineica. Lingvoterritorial dictionary of Latgale. 2. sējums” (2012)

    Daudzvalodu (latgaliešu, latviešu, angļu, krievu) vidēja lieluma enciklopēdiska rakstura vārdnīca, kurā pamatā izvērsts koncepta skaidrojums, tai pašā laikā sniedzot arī filoloģiska rakstura informāciju. Šīs vārdnīcas pamatfunkcijas ir atklāt Latgales latvieša (latgalieša) savdabību, viņam raksturīgo kultūras lauku, izcelt tos Latgales konceptus, kas ir aizmirsti vai mazāk zināmi, bet svarīgi reģiona valodas, kultūras, katra indivīda attīstībai, savstarpējai komunikācijai un sadarbībai, kā arī sekmēt cittautiešu akulturācijas procesu Latgalē.

 

     Turpinot iepriekšējo gadu tradīciju, Rēzeknes Augstskola joprojām dāvina noderīgas un studentiem, skolēniem, kā arī attiecīgo nozaru speciālistiem ļoti vajadzīgas grāmatas. Ceram, ka sagatavotais materiāls palīdzēs labāk atklāt, iepazīt un izprast apkārt esošās pasaules zinātnisko dabu. Rēzeknes Centrālā bibliotēka ir publiski pieejama jebkuram interesentam – gaidām visus!