Janvāra ievērojamie jubilāri

    Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementā apskatāma tradicionālā mēneša slavenību jubilejām veltītā izstāde.

 

     Janvārī apaļa jubileja aprit Džeromam Deividam Selindžeram (95), Dzintrai Žuravskai (75), Edgaram Alanam Po (205) un Somersetam Moemam (140).

 

     Džeroms Deivids Selindžers (dzimis 1919. gada 1. janvārī Manhetenā, miris 2010. gada 27. janvārī) bija amerikāņu rakstnieks. 1948. gadā žurnālā „The New Yorker” tika publicēts pirmais plaši pazīstamais viņa stāsts „Īsta diena banānzivīm”. Kopš 1965. gada nav publicējies, bet no 1980. gada nav sniedzis publiskas intervijas. Īpaši pazīstams ir viņa 1951. gadā publicētais pirmais romāns „Uz kraujas rudzu laukā”.

 

     Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementā ir pieejama 2013. gadā izdotā K. Slavenska grāmata „Dž. D. Selindžers. Dzīve”, kurā autors stāsta par šī rakstnieka neparasto dzīvi. Izdevums noiet visu Selindžera ceļu no neatzīta un nesaprasta autora cauri kara ellei, kas vistiešākā veidā radīja pasaules pielūgto rakstnieku un vajāja viņu visu mūžu, cauri galvu reibinošiem „Uz kraujas rudzu laukā” panākumiem, līdz atkal apstājas pie… nesaprasta.

 

     Dzintra Žuravska (dzimusi 1939. gada 13. janvārī Rīgā) ir latviešu rakstniece. Bērnības gadi pavadīti Talsu rajona Abavas pagasta Dižgriķos. Beigusi Sabiles vidusskolu, LVU Vēstures un filoloģijas fakultāti. Strādājusi Mērsraga astoņgadīgajā skolā, par māksliniecisko vadītāju Mērsraga kultūras namā, par bibliotekāri Rojas vidusskolā.

 

     Pirmos dzejoļus sākusi rakstīt vidusskolas gados. Pirmā publikācija – dzejolis „Vīnogas” Tukuma rajona laikrakstā „Sarkanā Kandava” 1957. gada 30. maijā. 1976. gadā iznāca pirmā grāmata – dzejoļu krājums „Jūras noburtais”. Dz. Žuravskas dzeja, stāsti, tēlojumi un apraksti cieši saistīti ar Piemares novadu, tā ļaudīm un viņu likteņiem.

 

     Edgars Alans Po (dzimis 1809. gada 19. janvārī Bostonā, miris 1849. gada 7. oktobrī Baltimorā) bija amerikāņu rakstnieks, dzejnieks un prozaiķis, viens no ievērojamākajiem romantisma literatūras pārstāvjiem ASV. E. A. Po uzskata par vienu no kriminālliteratūras, šausmu un fantastikas literatūras aizsācējiem. E. A. Po ir atstājis arī ļoti lielu ietekmi uz simbolisma literatūras attīstību (no viņa stipri ietekmējies, piemēram, Šarls Bodlērs).

 

     E. A. Po populārākais dzejolis ir „Krauklis”. Katrā žanrā rakstnieks pēta cilvēka psihi. Stāstos atrodama dziļa psiholoģiska analīze, to rūpīgi izstrādātais stils un izvērstie paskaidrojumi pastiprina šausmu izjūtu, padarot notikumus spilgtus un ticamus.

 

     Viljams Somersets Moems (dzimis 1874. gada 25. janvārī, miris 1965. gada 16. decembrī) bija britu rakstnieks, dramaturgs un spiegs. Tā kā Francijas likumi paredzēja, ka jebkurai personai, kura piedzimusi Francijā, jādienē Francijas armijā, S. Moema tēvs – vēstniecības darbinieks, izkārtoja, ka Moems dzimis britu vēstniecībā. Pats Somersets 10 gadu vecumā kļuva par bāreni un uzauga pie tēvoča, ar kuru bija sliktās attiecībās.

 

     Izmācījies par ārstu, 1897. gadā publicēja pirmo romānu „Lizija no Lambetes”, ar kuru kļuva slavens, pameta ārstniecību un nodarbojās ar literāro darbību. Daudz ceļoja, iegūtos iespaidus izmantojot darbos. Pirmā pasaules kara laikā darbojās sanitārajā dienestā, vēlāk – britu izlūkošanā, tai skaitā Krievijā īsi pirms Oktobra revolūcijas. No 1926. gada regulāri dzīvoja savā savrupmājā Franču Rivjērā.

 

Izmantotie avoti:
Amerikāņu literatūra. - B.v.: ASV Informācijas dienesta izd., b.g. - 129 lpp.
Talsu novada literāti 20.- 90. gadi. - Talsi: Talsu raj. Centr. bibl., 1998. - 250 lpp.
http://lv.wikipedia.org/wiki/Somersets_Moems
http://lv.wikipedia.org/wiki/Edgars_Alans_Po
http://lv.wikipedia.org/wiki/D%C5%BEeroms_Deivids_Selind%C5%BEers