Foto no: www.e-avize.lv

     13. novembri pasaulē ik gadu atzīmē kā Neredzīgo dienu. Tās mērķis ir  pievērst sabiedrības uzmanību tiem cilvēkiem, kuri ir zaudējuši acu gaismu un kuriem mūsu  atbalsts un sapratne ir ļoti nepieciešama.

 

     Pasaules Veselības organizācija 13. novembri nolēma iemūžināt kā piemiņas dienu francūzim Valentīnam Hajuī (Valentin Hauy), kurš ir dzimis 1745. gada 13. novembrī. V. Hajuī 1784. gadā Parīzē savās mājās par saviem personīgajiem līdzekļiem atvēra pirmo skolu pasaulē, kurā varēja mācīties neredzīgie bērni. Viņš savā darbā pielietoja paša izstrādātas mācību metodes un ierosināja iespiest grāmatas reljefā.

 

     Neskatoties uz finansiālām grūtībām,  pie skolas tika izveidota tipogrāfija, kurā 1786. gadā tika nodrukātas pasaulē pirmās grāmatas neredzīgajiem. Šīs grāmatas kā mācību līdzeklis tika izmantotas līdz pat 1825. gadam, kad parādījās Braila punktraksts, kura pamatā ir 6 reljefi punkti.

 

     No 6. Līdz 20. novembrim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā ir apskatāma izstāde, kuru veido gan braila rakstā izdotās grāmatas, gan „runājošās grāmatas”, arīdzan taktilas (taustes) un palielinātā raksta grāmatas, kā arī kasetes  no  Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Rēzeknes filiālbibliotēkas fonda.

 

     Izstādi veido arī citi interesanti materiāli – dažādi neredzīgo un vājredzīgo cilvēku dzīvesstāsti, publikācijas par Neredzīgo bibliotēku, materiāli par pasaulslaveniem cilvēkiem, kuri, būdami neredzīgi, ar savu neatlaidību un darbu ir ierakstījuši spilgtas lappuses pasaules vēsturē (piem., Homērs, Dž. Pulicers, S. Vonders, A. Bočelli u. c.).

 

     Pateicamies Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Rēzeknes filiālbibliotēkas vadītājai Inārai Zeltiņai par atsaucību un sadarbību! Iespējams, ka ļoti daudziem izstādē aplūkojamie materiāli būs interesants jaunatklājums, tāpēc – laipni gaidīti mūsu lasītavā!

 

Izmantots
* Ieskats Braila rakstā ar roku pārrakstīto grāmatu vēsturē Latvijā 1889.-1961. - Rīga: Latvijas Neredzīgo bibliotēka, 1998.
* Materiāli no Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Rēzeknes filiālbibliotēkas krājuma