Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Aizdedzot ceturto sveci Adventa vainagā un noslēdzot klusuma, gaidīšanas laiku, 2015. gada 16. decembrī Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā pulcējās literāri radošās apvienības „Latgales ūdensroze” dalībnieki, lai dalītos ar klausītājiem jaunākajos dzejas un prozas lasījumos, kas veltīti Adventa laikam.

 

 

     Pasākuma ievaddaļā tika prezentēta bibliotēkas sagatavotā virtuālā izstāde, kas veltīta mūsu izcilajam novadniekam dzejniekam, māksliniekam un sabiedriskajam darbiniekam Antonam Kūkojam 75 gadu jubilejā (izstādi var aplūkot šeit).

 

     Rakstniece Aija Zuja iepazīstināja ar literārās apvienības „Latgales ūdensroze” dalībniekiem un nākotnes iecerēm. Radošajā kopā darbojas piecpadsmit dalībnieki, kuri reizi mēnesī satiekas Rēzeknes Augstskolas kafejnīcā, lai lasītu dzeju, prozu un diskutētu par aktuāliem literatūras jautājumiem, pakāpeniski pievienojas arī jauni dalībnieki.

 

 

     Literātu kopas pirmā sapulcēšanās notika 2014. gada 31. oktobrī. Viens no „Latgales ūdensrozes” aktīvās darbības rezultātiem ir šajā gadā izdotais kopkrājums „Rositten”, kas veltīts Rēzeknes 730 gadu jubilejai. Grāmatu var paņemt un izlasīt Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā un tās filiālēs.

 

     Apvienībai „Latgales ūdensroze” ir sava interneta vietne ar nosaukumu „Mōrys Zeme”. Dzejniece Ieva Trimalniece uzsvēra, ka katrā pilsētā ir dzejnieku kopas, un Rēzeknes kopa ir jaunākā.

 

     Adventa lasījumos savas jaunākās prozas un dzejas rindas lasīja Aija Zuja, Ieva Trimalniece, Artūrs Dilevka, Līvija Liepdruviete, Maruta Avramčenko, Iveta Dimzule, Arvīds Gļauda un Kristīne Belinska. Dzejnieks Imants Gailis klausītājus priecēja ar ģitārspēli un pašsacerēto dziesmu izpildījumu.

 

  

 

     Pasākumā bija ieradušies arī jaunie literāti – skolēni no Rikavas pamatskolas, kuri aktīvi darbojas Rikavas pagasta bibliotēkas jauno literātu kopā bibliotēkas vadītājas Vilmas Poplavskas un dzejnieces Ivetas Dimzules vadībā. Adventa noskaņās dzeju lasīja Vasīlijs Krasnovs, Dace Vilcāne un Diāna Dimzule.

 

     Vakara izskaņā vēl paguva ierasties literātu kopas dalībniece Elvīra Pinka, priecējot klausītājus ar pasaku. Adventa lasījumi noslēdzās, sarunās pie tējas tases pārdomājot trīs lietas, kas neatgriežas – vārds, laiks un iespējas.

 

     Lai miers virs zemes!