Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada 21. aprīlī Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā notika vēl nebijis pasākums – Pirmais Pasaules avīžu salidojums jeb tika atklāta izstāde, kurā apkopotas avīzes no vairāk nekā 50 valstīm. Un zīmīgi, ka uz pasākumu bija ieradušies arī pāri 50 viesu, kuri ar interesi gan škurināja neparastās avīzes, gan arī klausījās kolekcijas autores sagatavoto prezentāciju.

 

     Šī salidojuma un kolekcijas veidotāja ir Skaidrīte Svikša – filoloģijas maģistre, žurnāliste, daudzu grāmatu redaktore un korektore, kā arī Žurnālistikas pulciņa vadītāja Maltas Bērnu un jauniešu centrā. Un, kā viņa atzina, tad šī iecere radusies, sākot strādāt tieši ar šī pulciņa jauniešiem pirms diviem gadiem.

 

     “Mūsdienu jauniešus ir grūti ar kaut ko pārsteigt, tomēr avīze no Honkongas to spēja. Bet pērngad Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā uzrunāja mani un piedāvāja rīkot avīžu izstādi, tad nu aktīvāk pievērsos meklējumiem. Vislielākais paldies maniem radiem, draugiem, kolēģiem un viņu paziņām – ārzemēs dzīvojošiem latviešiem, kurus “inficēju” ar avīžu meklēšanu un kuri, kā atzīst paši, tagad uz avīzēm skatās pilnīgi citām acīm! Mani aktīvie koordinatori: Anželika Cvetkova, Vineta Zeltkalne, Olga Čehoviča, Velta Olsen, Dace Kursīte, Inese Bareta, Daniela Lozda, Santa Zepa, Natālija Stafecka, Ilmārs Apeins, Madara Ločmele, Jana Skrivļa Čevere, Jeļena Kovaļevska!

 

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Pateicos arī visiem pasākumā klātbijušajiem: īpaši meitiņai Selīnai, kura palīdzēja avīžu kārtošanā, LKC izdevniecības vadītājam Jānim Elkšņa kungam, tēlniecei Svetlanai Skačkovai-Marčenko, Maltas BJC pārstāvjiem, maniem kolēģiem avīzēs, Rēzeknes pilsētas domē, paldies viesiem no Varakļāniem un Annai Babres kundzei no Maltas, kā arī visiem pārējiem.” saka S. Svikša. “Izstādes mērķis bija tikties ar lieliskajiem avīžpalīgiem, pateikties viņiem, kā arī ļaut citiem paplašināt redzesloku, pastāstīt, cik neparastas var būt avīzes citās valstīs laikmetā, kad tās lasa aizvien mazāk, pāriet uz tabloīdiem un elektronisko formātu, taču ne viss ir tāds, kāds izskatās. Ir arī citas tendences!” Daudz jaunu faktu par avīzēm atklāja prezentācija, ļaujot iepazīt gan žurnālistikas terminus, gan viņu profesijas aizkulises, jo izstādes autore žurnālistikas jomā darbojas jau gandrīz 20 gadus.

 

     Pasākumā par muzikālo noskaņu gādāja Skaidrītes kolēģe Inga Kaļva un krustmeita Laura Svikša. Bet Maltas BJC metodiķe Inta Bule visus izkustināja aktivitātē, kur bija jāatveido sava vārda burts. Bet mazākie apmeklētāji varēja ar burtiņiem apgleznot sejiņas (meistare Tatjana Višņakova) vai meistardarbnīcā sataisīt avīžpildspalvas Silmalas KN vadītājas Natālijas Stafeckas vadībā. Izstādes atklāšana izvērtās ļoti sirsnīga, emocionāla, jo sapulcējās cilvēki, kas augstu vērtē gan autori, gan arī ir sapratuši avīžu nozīmību.

 

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Izstāde apskatāma Rēzeknes CB līdz 29. aprīlim un jāpiebilst, ka tajā ir arī žurnāli un citi interesanti drukātie izdevumi. Bet, ja Tu vēlies iesaistīties kolekcijas pilnveidē, zvani (tālr. 29263367) un Tu piedalīsies neparastas dāvanas veidošanā Latvijai!

 

     “Ja būšu noderīgs kaut vienam, kurš izpratīs manas cildenās idejas, es svētīšu mirkli, kurā iecerēju šo plānu…” ar šiem Varakļānu muižas grāfa Mihaila Borha vārdiem izstādes veidotāja uzrunā visus interesentus! Nāc arī Tu – iepazīsti pasaules valstu avīzes un paplašini savu redzesloku!

 

     Fotogrāfijas no pasākuma var aplūkot šeit!