Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2015. gada 16. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem 27 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     A. Brokas, L. Kūles un E. Kūlas rakstu krājuma „Sociālā cilvēkdrošība: bērni un ģimenes ar bērniem Latvijā” mērķis ir rosināt speciālistu ciešu sadarbību visaptverošas pieejas īstenošanā darbā ar bērniem un ģimenēm ar bērniem. Grāmatā atspoguļoti statistiskie dati, kā arī aplūkoti pētījumi par bērnu materiālo nenodrošinātību, nabadzību, veselību, izglītību un nodarbinātības apstākļiem valstī, vecāku iespējām un spējām rūpēties par saviem bērniem; sociālais atbalsts bērniem un ģimenēm ar bērniem dzīves kvalitātes veicināšanā un sociālās labklājības un sociālās cilvēkdrošības stiprināšanas nozīme.

 

     Grāmatā skaidroti termini, kurus bieži izmanto darbā ar ģimenēm un bērniem, analizēti faktori un cēloņsakarības, kas ietekmē bērnu nabadzību un sociālo atstumtību, raksturoti aktuālie politikas plānošanas dokumenti, kuri iezīmē tālākos attīstības virzienus, kā arī identificētas visas iestādes un speciālisti, kuri iesaistīti dažādo situāciju risināšanā ģimenēs ar bērniem. Rokasgrāmata paredzēta visiem, kas darbojas sociālajā jomā un strādā ar bērniem un ģimenēm ar bērniem.

 

     Ž. M. Verlenda grāmata „100 jautājumu par jaunajām reliģiskajām kustībām” vienkāršā, visiem saprotamā valodā atbild uz jautājumiem, kas rodas ikvienam cilvēkam, sastopoties ar jauno reliģisko kustību fenomenu. Tā kā šie jautājumi savulaik jau ir izrunāti radio raidījumā, izdevumā saglabāts dzīvās sarunas formāts, kas lasītājam piedāvā pārdomāt un labāk izprast savu patiesības izziņas ceļu. Pamatojoties uz personisko pieredzi un zināšanām par hinduisma un budisma reliģiskajām tradīcijām, grāmatas autors brīdina un patiesības meklējumos aicina atturēties no ezotēriskām un okultām praksēm.

 

     Kā cilvēku ietekmē zīlēšana un buršana; kāda veida problēmām cilvēks pakļauj sevi, aizraujoties ar tik populāru un it kā nevainīgu lietu kā horoskopi; kur slēpjas rīkstniecības, brīvmūrniecības u. c. daudzu populāru prakšu tiešais sakars ar okultismu; vai ir jālasa grāmatas un jāskatās filmas, kurās tiek sludinātas jaunās reliģijas, lai vienkārši tās labāk iepazītu; vai viņsaulē pastāv attīstība (piem., invalīdam); kāpēc gan neļauties mūsdienu vilinājumam „sakomplektēt” savu reliģiju, paņemot tikai sev tīkamāko no dažādām tradīcijām; vai tiešām pastāv „kristīgā” joga… – uz šiem un daudziem citiem ikdienišķiem, bet ļoti svarīgiem jautājumiem meklējiet atbildes Ž. M. Verlenda grāmatā.

 

     J. Gridinas mācību grāmata „Franču un itāļu valodas paralēlā apguve. Stratēģijas un paņēmieni”, pamatojoties uz valodu radniecību un akcentējot konkrēto valodu līdzības un atšķirības, pieaugušajiem, kuri jau prot franču valodu, palīdzēs apgūt itāļu valodu un otrādi. Izdevums noderēs arī studentiem, kuri šīs abas valodas mācās vienlaikus.

 

     Ē. Apīņa grāmata „Brīvprātīgais vājprāts” mēģina mainīt sabiedrības kļūdaino priekšstatu par dzeršanas neizbēgamību, īpaši domājot par bērniem un mazbērniem. Grāmatas autors ir pilnīgs atturībnieks un aktīvs cīnītājs pret alkohola postu. Izdevumā asā, kategoriskā veidā pausta autora nostāja par alkohola un narkotiku pieejamību. Alkohola kā narkotiskas vielas lietošana ir sadzīvisks parazīts. Tas iznīcina radītās vērtības, neļauj būt pilnvērtīgam cilvēkiem, būt stiprai tautai ar savu vienreizīgumu.

 

     Izdevuma mērķis ir veicināt prasmes šai paaudzei savu dzīvi veidot tā, lai izaugtu vesela un gudra nākamā paaudze, kas spētu turpināt pareizi vadīt tautu un valsti. Bērnu un jaunatnes interesēs vidējai un vecākai paaudzei jāmaina attieksme pret ieaudzinātiem, pierastiem netikumiem. Interesenti izdevumā atradīs daudz vērtīgu ideju un praktisku padomu.

 

     Daiļliteratūras klāstā šoreiz jauns „Lata romānu” sērijas darbs – I. Eņģeles „Labais cilvēks”, kurš stāsta par labiem un ne tik labiem cilvēkiem, par darbu, ikdienu un kolēģēm. Ieva ir parasta biroja ierindas darbiniece. Ievas vīra uzmanību ir nozagusi pašas meita, dēls – svešumā. Tomēr Ieva kā labs cilvēks nevienam nevēl ļaunu, pat ne Larisai – vieglprātīgai, ārišķīgai darba biedrenei, kurai dzīvē viss ir pasniegts uz paplātes. Ieva un Larisa satuvinās.

 

     Larisa kļūst par izrādes „mana dzīve” prīmu, un viņai nav noslēpumu no Ievas. Kā Larisai skaidro viņas jaunā draudzene Ieva, beidzot Larisa sāk spēlēt pieaugušo līgā – just tikai pieredzējušai sievietei raksturīgu tieksmi rotaļāties ar uguni un mācēt palikt sveikā! Sieviešu sarunas… Miljonārs… Flirts… Taureņi… Abu dzīves uzņem paātrinājumu, un neviena nenojauš, ka rutīnas savērptās kaislības ved pie dramatiska fināla.

 

      Grāmatā „Dubļi, sviedri un asaras” Discovery Channel zvaigzne Bērs Grills stāsta par savu notikumiem bagāto dzīvi. B. Grills ir cilvēks, kas vienmēr ir tiecies pēc piedzīvojumiem. Viņu pazīst miljoniem ļaužu, viņš ir pasaulslavenu televīzijas piedzīvojumu raidījumu (Born Survivor, Man vs. Wild, Ultimate Survival) zvaigzne, vairāku bestselleru autors un Skautu asociācijas vadītājs. Bērs ir izdzīvojis vietās, kuras apmeklēt uzdrošinās tikai daži.

 

     Bērnību B. Grills pavadīja Vaitas salā netālu no Dienvidanglijas krasta un kopā ar tēvu jau agri mācījās burāt un kāpt kalnos. Drīz vien Bērs pats skolā sāka vadīt pārdrošas nakts kalnos kāpšanas ekspedīcijas. Pusaudža gados viņš meklēja dzīves piepildījumu alpīnismā un austrumu cīņu mākslā, kas jauno piedzīvojumu meklētāju aizveda līdz Himalajiem un karatē lielmeistaru treniņnometnei Japānā.

 

     Pēc atgriešanās mājās Bērs pieteicās slaveno Lielbritānijas armijas Īpašo gaisa spēku (SAS) smagajai atlasei. Šie pārbaudījumi parādīja viņa fiziskās un garīgās izturības galējās robežas. Āfrikā lecot ar izpletni, Bērs guva smagas traumas – trijās vietās salauza muguru. Viņš nezināja, vai vēl kādreiz spēs staigāt. Tomēr jau astoņpadsmit mēnešus vēlāk, spītējot ārstu negatīvajām prognozēm, Bērs kļuva par vienu no jaunākajiem alpīnistiem, kas uzkāpuši Everestā. Tad viņam bija 23 gadi. Un tas bija tikai viņa daudzo neparasto piedzīvojumu sākums... Lasot iedziļinieties un vērtējiet!

 

     Č. Abdullajeva kriminālromānā „Vientuļo siržu nams” Hospiss jeb paliatīvās aprūpes stacionārs ir vieta, kur cilvēku ciešanas sasniedz maksimālo koncentrāciju. Šeit katrs cīnās vienatnē. Un vienatnē arī mirst. Mirst noteikti, neizbēgami, drīz. Tāpēc drīzai nāvei lemtas pacientes slepkavība izskatās vēl jo vairāk absurda, mežonīga, zaimojoša. Pie darba ķeras eksperts un analītiķis Drongo. Drīz viņš jau ir uz pēdām slepkavam. Taču nozieguma motīvi izrādās vienkārši šokējoši…

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 17. augustā. (1. augustā jauno grāmatu nebūs!)

 

Līdzīgi raksti