Nestāvi rindā

     No 2019. gada 30. septembra līdz 4. oktobrim notiks ikgadējā akcija “Dienas bez rindām”, kuras laikā sabiedrībai īpaši tiks atgādināts par e-pakalpojumu plašo klāstu un sniegtajām priekšrocībām.

 

     Arī bibliotēkām ir savs e-pakalpojumu klāsts – daudzas informacionālās vajadzības lasītājs var apmierināt, netērējot laiku, neierodoties bibliotēkā un nestāvot rindā. Viens no šādiem pakalpojumiem ir e-grāmatu datu bāzes, kuras, iepriekš saņemot autorizācijas datus, bibliotēkas lasītāji var izmanot attālināti sev ērtā laikā un vietā.

 

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka un tās filiāles (Rēzeknes 2. bibliotēka un Rēzeknes Bērnu bibliotēka) saviem lasītājiem piedāvā divas lielas e-grāmatu datu bāzes – “3td e-GRĀMATU bibliotēku” un “EBSCO eBook Collection”. E-grāmatu sadaļa ir arī bibliotēkas abonētajā datu bāzē Letonika.lv.

 

     “3td E-GRĀMATU bibliotēka” ir pakalpojums, kas reģistrētajiem pašvaldību publisko bibliotēku lietotājiem piedāvā bez maksas lasīt e-grāmatas tiešsaistē mobilajā ierīcē vai datorā. Šajā datu bāzē pieejamās grāmatas ir latviešu valodā. Lai tās lasītu, nepieciešami autorizācijas dati, ar kuriem lasītājs piekļūst savas bibliotēkas e-katalogam, kā arī reģistrēšanās 3td E-GRĀMATU bibliotēkā, to var veikt patstāvīgi, bet, ja ir neskaidrības, to var izdarīt arī ar bibliotekāra palīdzību. Gadījumā, ja lietotājs ir aizmirsis savu paroli, var tikt izmantota paroles atgādināšanas funkcija.

 

     E-grāmatu lasīšanai paredzētais termiņš ir 2 nedēļas. Pēc paredzētā e-grāmatas lasīšanas termiņa beigām vai atteikšanās no e-grāmatas ir iespējams to vienreiz saņemt atkārtotai lasīšanai. Vienlaicīgai lasīšanai var saņemt ne vairāk kā 2 e-grāmatas. Mēnesī (30 dienu periodā) var saņemt līdz 6 e-grāmatām. Jāatzīmē, ka e-grāmatas lasītājam ir pieejamas, ja viņš nav parādnieks!

 

     Lai iepazītos ar 3td E-GRĀMATU bibliotēkas grāmatu klāstu, noteikumiem un lasītu pieejamās grāmatas, klikšķiniet šeit.

 

     Datu bāzē “EBSCO eBook Collection” pieejamās grāmatas ir svešvalodās – angļu, vācu, franču, itāļu, japāņu u. c. Tomēr uzreiz jāpiezīmē, ka tehnoloģiju laikmetā kādas konkrētas valodas nezināšana nebūt nav šķērslis grāmatu lasīšanai un informācijas ieguvei. Ikviens var ērti izmantot tulkošanas rīku Hugo.lv vai Google tulkotāju, kas nodrošina automatizētu tulkošanu. Protams, var izmantot arī vārdnīcas, tikai tad tulkošanas process nebūs tik ātrs.

 

     EBSCO eBook Collection piedāvā gan populāru pieaugušo un jauniešu daiļliteratūru, gan plašu izglītojošu literatūras klāstu tādās jomās kā veselība un fitness, spēles, amatniecība, hobiji, medicīna, pavārmāksla, reliģija, atpūta un izklaide, ģeogrāfija, tirdzniecība, finanses, ģimene, laulība, folklora, sociālā un sabiedrības labklājība, mājsaimniecība u. c.  

 

     Ja ir neskaidrības, jautājumi, trūkst zināšanu vai vispār nekad nav redzēta neviena e-grāmata, tas nav šķērslis, lai sāktu lasīt! Bibliotekāri sniegs visu nepieciešamo palīdzību, lai ikviens varētu izmantot plašās iespējas, ko paver e-grāmatu datu bāzes!