Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada 16. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 33 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Viktors Suvorovs 1974. gadā beidzis Militārās diplomātijas akadēmiju un pēc tam četrus gadus nostrādājis PSRS Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) diplomātiskajā rezidentūrā Ženēvā, Šveicē, līdz 1978. gadā bija spiests bēgt uz Lielbritāniju. Skarbais padomju militārisma kritiķis darbā “Spiegošanas pamati” stāsta gan par paša pieredzēto, gan par to, kā strādāja GRU – visvarenākā un visnoslēgtākā 20. gadsimta izlūkošanas organizācija.

 

     Viens no 20. gs. izcilākajiem noveļu meistariem – austriešu rakstnieks Stefanas Cveigs. Viens no viņa pazīstamākajiem meistardarbiem ir “Šaha novele”, kas iekļauts krājumā “Šaha novele un citi stāsti” kā tituldarbs. Autora stāsti  psiholoģiskā ietilpīguma un sižeta pavērsienu ziņā līdzinās miniromāniem. Noveļu varoņu personiskie pārdzīvojumi līdzinās drāmām mūsu pašu dzīvēs.

 

     Henriks Senkevičs – pasaulē atzīts poļu klasiķis, Nobela prēmijas laureāts (1905). Autora darbā “Haņa” rakstīts par dzīvi Polijas laukos, par jaunību un pirmo mīlestību, par draudzību, kurai jāpieredz lieli pārbaudījumi, par cilvēku raksturiem, kas atklājas notikumu gaitā un kara laikā, kad uzkrājas pieredze un rūdījums.

 

   Sofi Oksanena ir somu rakstniece. Par saviem vēsturiskajiem romāniem viņa ir saņēmusi daudzas literārās balvas, to skaitā Ziemeļu Padomes balvu literatūrā, Finnlandia balvu u. c. Latviešu valodā ir izdotas viņas grāmatas “Staļina govis”, “Kad pazuda dūjas” u. c. Šoreiz lasītājiem piedāvājam autores romānu “Norma”.

 

     Norma uzsāk darbu skaistumkopšanas salonā, lai noskaidrotu mātes Anitas nāves iemeslus, taču ne tikai viņai ir slepeni nodomi. Tādi ir arī viņas darba devējam un salona īpašniekam. Pēc sagūstīšanas Normai nākas cīnīties ne vien par savu patiesību, bet arī par savu brīvību.

 

     Gina Viegliņa-Valliete – daudzveidīga autore, kurai izdotas vairākas bērnu grāmatas kā arī kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas apliecinājums – “Pa votu un sēļu pēdām Zemgalē no 15. līdz 20. gadsimtam”.

 

     Romāns “Dievs, piedod!” daļēji balstās uz kāda šofera dēla stāstījumu par koferī reiz atrastu meitenīti. Toreiz Latgalē, viņu pagastā, tas bija izsaucis lielu satraukumu. Šajā darbā autore aizsāk kādas ģimenes sieviešu hroniku, kas aptver četras paaudzes. Šis darbs faktiski ir romāna “Atradene un eņģelis” pirmā daļa.

 

     Dagnijas Dreikas romānā “Savējie” attēlotā būtne – antikvāre Švatluma no Jūrmalas, savas tautas vēstures pētniece – ir kā intuīcijas iemiesojums. Svarīga loma viņas dzīvē ir tradīcijām, dzimtai, ģenētiskajam mantojumam, savējiem. Viņas Visums ir kā milzīga senlietu krātuve, bet padomdevēja – savējo gudrību glabātāja Iza. Virtuvē, kura ir mitekļa centrs, saskaras pasaules (garīgā un taustāmā). Veča tur stāsta radiniecei visu, kas aizbildināmajai jāzina – par nerakstītiem nosacījumiem, ģimenes mantojumu un notikumiem, kas risinājušies šajā dzimtā.


     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. jūnijā.

 

     Grāmatu jaunumi Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā tiek publicēti divas reizes mēnesī!