Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2018. gada 2. janvārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 34 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Dr. h. c. philol. Gundegas Grīnumas darbs “Viņpus Alpiem” ir literatūrzinātnisks pētījums par Raiņa un Aspazijas dzīvi Kastaņolā, Šveicē. Darbā iekļauti vēl nepublicēti un mazpazīstami arhīvu materiāli – dokumenti, Raiņa un Aspazijas personīgie žurnāli, hronikas, nepabeigto darbu pieraksti, filozofiskās, mākslinieciskās un politiskās piezīmes, laikabiedru vēstules, memuāri un citi materiāli.

 

     Harija Sila grāmatā “Aukstās upes” sniegts ieskats piedzīvojumiem bagātajās latviešu laivotāju ekspedīcijās pa Kanādas ziemeļu upēm Stikini, Džordžu un Koroku. Ekspedīciju laikā ir jāpārvar daudz grūtību, un dažkārt tikai veiksme glābj ceļotājus no nopietnām nepatikšanām. Darbu papildina autora fotogrāfijas.

 

     Dagnijas Dreikas romāns “Svešās dzīves” ir par prokuroru, kurš tādā mērā ieracies citu dzīvēs, ka palaidis garām savējo. Viņa laulība pajukusi, no mīlestības palikušas tikai atmiņas, viņš nav pamanījis brīdi, kad sieva bīstami saslimusi, bet kaimiņu dzīvoklī sākušās dīvainas norises. Notikumu gaitā viņš ieguvis lietisko pierādījumu – kaķi, kas turpmāk paliks pie viņa kā talismans.

 

     Satikšanās ar Ketrinas Eljotas varoņiem arvien ir priecīgs notikums, jo viņa garantē – kopā pavadītais laiks būs smieklu, asaru un intriģējošu pavērsienu pilns. Autore ir kļuvusi par mūsdienu ikonu sieviešu literatūras bagātīgajā klāstā un joprojām saista lasītāju uzmanību visā pasaulē. Autores jaunais darbs “Par pagājušo nakti…” neliks vilties.

 

     Pēc tam, kad Mollija ir pieļāvusi lielāko kļūdu mūžā, viņas skaistajai dzīvei Londonā tiek pielikts trekns punkts. Mollijas vīrs Deivids visu dzīvi ir sapņojis par savu saimniecību, un ģimene pārceļas uz dziļiem laukiem. Vīrs un bērni ir sajūsmā, toties Mollija jūtas kā nokļuvusi katastrofu ielejā. Tikmēr Londonā pēkšņi nomirst nekad nesatiktais vīra tēvocis. Tieši viņa atstātais mantojums varētu kļūt par Mollijas brīvbiļeti uz Londonu. Pēc kādas pikantas epizodes pavisam nejauši Mollija nonāk ciema ļaužu valodās. Tagad viņai patiešām jātiek projām no laukiem. Ja vien viss būtu tik vienkārši.

 

     Grāmatas “Nenobriedusī laulība” apkopotajos viena laikposma darbos vēl jūtams jaunības svaigums, kad Frensiss Skots Ficdžeralds nebija paguvis zaudēt veselību, neierobežoto pašpārliecību un ticību, ka viss ir iespējams. Tie vēstī par saprašanos un attiecībām, mēģinājumiem dibināt tās – izdevušās vai ne. Un par mīlestību, protams. Reizēm ir grūti saprast vai runa ir par literārajiem tēliem vai par pašu autoru un viņa sievu, tik pazīstami vaibsti iezīmējas šajās sejās. Tieši tāpēc nosaukums izraudzīts tāds, kāds tas ir

 

     “Paganīni līgums” ir otrais kriminālromāns inspektora Jona Linnas piedzīvojumu sērijā, ko sarakstījis zviedru rakstnieku pāris ar pseidonīmu Lārss Keplers. Viņu grāmatas par Jonu Linnu iznākušas vairāk kā 10 miljonos eksemplāru 40 valodās.

 

     Vasaras naktī policija uz jahtas, kas pamesta dreifē Stokholmas arhipelāgā, atrod mirušu jaunu sievieti. Sāļais ūdens plaušās liecina, ka viņa ir noslīkusi, tikmēr viņas drēbes ir pilnīgi sausas. Nākamajā dienā kāds augsta ranga ierēdnis tiek atrasts pakāries savā pilnīgi tukšajā dzīvoklī. Ja tā bija pašnāvība, uz kā viņš pakāpās? Kamēr Jona Linna šķetina savstarpēji it kā nesaistītos notikumus, lasītājs soli pa solim, brīžiem virtuozos lēcienos, ierauga arvien plašāku panorāmu. Romāna notikumi tā izskaņā iepeldēs arī Rīgas jūras līcī.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

     Grāmatu jaunumi Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā tiek publicēti divas reizes mēnesī. Nākamā jauno grāmatu diena abonementā būs 16. janvārī.