Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2014. gada 1. martā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 53 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Holivudas slavenību modes dizainera B. Beiju grāmatā „Stila akadēmija” atradīsiet 48 ķermeņa tipu raksturojumus, kā arī padomus katra tipa optimālajai garderobei, kas palīdz izcelt auguma skaistākos lielumus un noslēpt tā trūkumus. B. Beiju ģerbšanās stila formula piemērota katra konkrētā cilvēka augumam, garumam un svaram.

 

     Veselīga dzīvesveida propogandētājas Š. Kelbomas grāmatā „Pretgrumbu diēta” sniegti praktiski padomi, kā ar dzīvinoša uztura un organisma attīrīšanas palīdzību mazināt un pilnībā izskaust grumbu un ādas noslīdējumu veidošanos. Četri viegli paveicamie soļi (14 dienu diēta novecošanās pazīmju novēršanai, sulu kūre ādas skaistumam, uztura bagātinātāji enerģijai un organisma attīrīšana no toksīniem) palīdzēs vairot enerģiju, atgūt veselīgu sejas krāsu, kā arī uzlabot ādas elastīgumu.

 

     Grāmatas „Jauno latviešu valoda” autors I. Šlāpins kopš 1999. gada ir vācis jaunvārdu un jaunu vārda lietojumu piemērus, centies skaidrot to nozīmes un rast jaunas, izmantojot klasiskas un mazāk klasiskas etimoloģijas metodes, ik pa brīdim publicējot savus atradumus žurnāla „Rīgas Laiks” rubrikā „Jauno latviešu valoda”. Tagad šīs piezīmes ir apkopotas vienā izdevumā, kas noderēs gan filoloģijas studentiem, gan ikvienam interesentam. „Vārdnīcas „Jauno latviešu valoda” mērķis ir samierināt valodu ar tās lietotājiem, mēģināt pieņemt un saprast jaunvārdus un jaunas nozīmes, kas ieliktas vecajos vārdos, adoptēt aizgūtos vārdus-migrantus no citām valodām, pret kuriem parasti izturamies ar gluži vai ksenofobisku naidu. Šis skaidrojums ir ironisks, taču iecietīgs, zinātniski pamatots, taču neakadēmisks, to var lietot kā žargona vārdnīcu, bet var lasīt arī kā anekdotisku stāstu krājumu par mūsdienu vārdu slepeno dzīvi,” par grāmatu stāsta tās autors.

 

     Eiroparlamentārieša K. Kariņa grāmatā „Latvijas intereses” apkopotas autora domas par mūsu valsts attīstību, izdevumā viņš analizē pasaules ekonomikas krīzes sekas Latvijā, sniedz ieteikumus, kā veicināt ekonomikas augšupeju, veltot uzmanību uzņēmējdarbības attīstībai un taisnīgas nodokļu sistēmas izveidei. Darbā aplūkoti ārpolitikas un valsts drošības jautājumi, pausta pārliecība, ka tautas labklājības līmeņa celšana iespējama, tikai pilnveidojot izglītības sistēmu un pievēršot uzmanību sabiedrības integrācijas jautājumiem.

 

     A. Slokenbergas un D. Zepas grāmata „Vecums” apskata norises, kas ar cilvēku notiek viņa novecošanas laikā, stāsta par biežākajiem veselības traucējumiem un to ārstēšanu, izdevumā atradīsiet arī padomus veselīgam dzīvesveidam un moža gara saglabāšanai. Grāmatas elektroniskā versija pieejama šeit.

 

     Jaunumos šoreiz arī divas grāmatas par izciliem mūsu novadniekiem – gleznotāju Francisku Varslavānu (I. Vilčuka „Francisks Varslavāns”) un kinorežisoru Teuvo Tulio (rakstu krājums „Fedja. Teodors. Tulio”).

 

     Daiļliteratūras klāstā Š. Linkas romāns „Savvaļas lupīnas” (triloģijas otrā grāmata) – aizraujošs stāsts par Degneliju ģimeni no Austrumprūsijas. Romāna darbība risinās Otrā pasaules kara laikā, un šis trauksmainais vēstures periods maina arī Degneliju ģimenes locekļu un viņiem tuvo cilvēku dzīvi un plānus. Felicijas meitas Bellas vīrs Makss un viņas brālēns Pauls tiek ierauti kara šausmu virpulī, un no viņiem ilgi nav nekādu ziņu. Bella vēlas kļūt par kinoaktrisi, bet arī viņas sapnim nav lemts piepildīties. Toties viņa satiek savas dzīves liktenīgo vīrieti, kurš Bellu saprot un ar kuru viņa jūtas laimīga. Felicija arī šajā smagajā laikā parāda savu stingro raksturu un apņēmību, gan spējot gūt labumu no karalaika industrijas, gan nesavtīgi palīdzot draugiem, gan arī ciešot smagus personiskus zaudējumus.

 

     Cēsu žurnālists O. Mauriņš romānā „Pīlādžogu elēģija” risina mūžseno un allaž aktuālo jautājumu par mīlestības meklējumiem, tā paliekot uzticīgs savu līdzšinējo darbu tēmai. Elektroniski romāns „Pīlādžogu elēģija” pieejams šeit.

 

     J. Jansona grāmatā „Jansonu nerrīgie stāsti” varēsiet lasīt par mākslinieku Jansonu dinastijas piederīgā dzīvi dažādu varu un nostādņu laikos. Grāmatu ir patīkami un viegli uztvert, jo autors stāsta sulīgā, bet neizskaistinātā valodā. Tajā atradīsiet gan personības dzīves filozofijas izklāstu, gan anekdotisku un praktisku sadzīves ainu atspoguļojumu, gan amata noslēpumu aprakstus un neuzbāzīgas audzināšanas atziņas.

 

     Daiļliteratūras jaunumos šoreiz arī A. Manfeldes dzejas grāmata „Ziemeļu tirgus” un „Ceļojums uz mēnesi” – liriski dokumentāls stāsts par laiku, kuru autore pavadīja Zviedrijā, Visbijā. Tajā notikumu un izjūtu apraksti organiski savijas ar dzejas rindām, kuras iedvesmojusi Visbija.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 17. martā.

 

Līdzīgi raksti