Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada decembrī Rēzeknes Bērnu bibliotēka lasītājiem piedāvā jaunas grāmatas brīvdienu lasīšanai. Turpinājumā ieskats jaunumos.

 

Robs Skotons “Runcis Puncis un bibliotēkā nenodotā grāmata”

     Robs Skotons dzīvo Anglijā, viņš ir mākslinieks, daudzu bērnu grāmatu autors un Runča Punča tēla radītājs. Iedvesmu grāmatām par Runci Punci autors guva vērojot kaimiņos mītošo lielo, melno runci. Katra grāmatas lappuse priecē ar burvīgām, smalki izzīmētām, aizraujošām ilustrācijām.

     Šis pašapzinīgais peļu junkurs reiz taču arī bijis mazs kaķēns! Autors pazīst bērnu šaubas, bailes, prieku, un šīs emocijas piedzīvo arī sirsnīgais Runčuks Punčuks. Runcis Puncis atklāj, ka nav laikus nodevis bibliotēkā grāmatu, un saprot, ka būs lielas nepatikšanas, ja kāds to uzzinās. Punčuks bēg no bibliotēkas, tomēr beigu beigās viss beidzas labi.

 

Florians Āle “Kur tu esi, mazais suņuk?”

     Grāmatiņa ir ar daudziem pārsteigumu pilniem lodziņiem. Suņu mamma brīnās, kur var pazust mazais suņuks, varbūt kūtī pie vistām vai pļavā pie govīm. Varbūt viņš paslēpies suņa būdā. Šis ir stāsts par mazo suņuku un viņa mammu.

 

Evija Gulbe “Koko un Riko uzvedas kā eņģelīši”

     Šī ir jau trešā grāmata par žurku puišeļu raibajām gaitām, kuri dažbrīd cenšas būt rātni kā eņģelīši! Tomēr daudz labāk abiem draugiem padodas darīt blēņas, smieties līdz asarām, spēlēt futbolu, mieloties, svinēt, laiskoties zem bumbieres un pļāpāt par visu ko. Ļoti sirsnīga, rotaļīga un izklaidējoša grāmata. Mazie stāstiņi ir kā radīti, lai tos lasītu kopā ar bērnu pirms miedziņa. Asprātīgie zīmējumi uzlabos omu arī pieaugušajiem.

 

Treisija Vesta “Emodži filma”

     Alekša viedtālrunī ir apslēpta Tekstopole – rosīga pilsētiņa, kurā mīt visi iemīļotākie emodži. Arī Džonis Vienaldzis Mnē, kurš neprot būt vienaldzīgs. Viņš ļaujas emocijām. Palīgā dodas Dodpiecis un Uzlauzēja. Ārpus Tekstopoles un ārpus Alekša telefona ir pats Aleksis ar savām pusaudžu problēmām.

 

Katja Reidere “Dakteris steidzas palīgā!”

     Labākajam dzīvnieku ārstam pasaulē – lādzīgajam suņukam Do – un viņa palīdzei Līzbetei darba allaž pilnas rokas – vistas mokās ar miežu graudiem, Garausim piemetušās vaimansāpes, bet Lielmuižas saimnieka labākā piena govs Matilde uzrāpusies ābelē un negrib vairs kāpt lejā. Apārstējis sanākušo pacientu vainas, dakteris Do žigli kāpj motociklā un dodas palīgā. Asprātīgā bilžu grāmatiņa būs lielisks palīgs, dodoties pie ārsta.

 

Astrida Lindgrēne “Trokšņu ciema bērni”

     Trokšņu ciemā dzīvo septiņi bērni. Viņi gandrīz vienmēr rotaļājas. Bieži vien tās ir visai mežonīgas rotaļas. Galvenais, lai visu laiku kaut kas notiktu – un notiek arī! Šajā grāmatā Līsa stāsta, kā viņi izdomā savus Bērnu svētkus. Tad Čerstine var rotaļāties ar jēriņiem un visiem pārējiem Trokšņu ciema mājdzīvniekiem. Pavasarī viņi lec lejā no malkas šķūnīša jumta un jāj uz vērša. Ziemassvētkos ir laiks piparkūku cepšanai, dāvanām un svinēšanai.

     Šajā jaukajā grāmatā apkoptas visas bilžu grāmatiņas par Trokšņu ciema bērniem. Tās uzrakstīt Astridu Lindgrēni iedvesmojusi viņas pašas bērnība.

 

Timo Parvela “Ella un rokeris Pauls”

     Ellai ir jauki draugi, jauka klase un jauks skolotājs. Viss būtu patiešām ļoti jauki, ja vien Paulam nedraudētu palikšana uz otru gadu otrajā klasē un skolotājam – izlikšana no mājām. Pauls neprot reizrēķinu. Viņš ir topošā rokzvaigzne, tāpēc uzskata, ka viņa vietā jāmācās menedžerim. Savukārt skolotājam draud izlikšana, tāpēc ka viņa suņi Koijo un Ots naktīs gaudo, bet dienās gaudo mājas pārvaldnieks. Par laimi Tūks ir izgudrojis plānu kā izglābt gan Paulu, gan skolotāju. Tūks ir īsts ģēnijs. Plāns ir vienreizīgs.

 

Dodija Smita “101 dalmācietis”

     Šī ir krāšņi ilustrēta grāmata pēc iemīļotā Dodijas Smitas stāsta par simt un vienu dalmācieti, kad Pongo un Pinga saprot, ka viņu kucēni ir nolaupīti. Abi zina – vainīga ir ļaunā Kruella de Vila. Vai dalmācieši paspēs izglābt savus mīļos kucēnus?

 

Kārlis Skalbe “Garā pupa”

     Grāmata sagatavota pēc A. Gulbja Grāmatu apgādniecības 1937. gada izdevuma. Tajā Kārlis Skalbe ir rakstījis: “Tu ej pa pļavu, un puķes uz tevi skatās, tu pagriezies pret saules pusi, un mārīte tev uzlaižas uz rokas. Atsēsties uz istabas sliekšņa, un suns tev pienāk klāt un noliek galvu klēpī. Visa pasaule ir pilna Dieva Laipnības.”

 

Džila Lūisa “Kucēnu akadēmija. Ringa Vētru kalna virsotnē”

     Bērnu grāmatu autore, bijusī veterinārārste un dzīvnieku mīļotāja Džila Lūisa šajā grāmatiņā iepazīstina lasītājus ar draiskulīgajiem un drosmīgajiem kucēnu akadēmijas “Desiņsapņi” audzēkņiem. Šajā skolā bariņš ņipru kucēnu mācās dažādus amatus. Ringa ir borderkollijs. Viņas mamma ir ganu suņu čempione, un arī Ringa grasās kļūt par krietnu ganu suni. Taču visi uzskata, ka viņa šim darbam ir pārāk strauja. Reiz no ganāmpulka noklīst kāds jērs un Ringa dodas pāri kalnam to meklēt. Drīz vien viņa apjauš, ka palīdzība nepieciešama arī vēl kādam citam. Izmantojot savu īpašo prasmi sajust briesmas, Ringa traucas palīgā.

 

Džila Lūisa “Kucēnu akadēmija. Lūce un desu zaglis”

     Arī šajā grāmatiņā autore lasītājus iepazīstina ar draiskulīgajiem un drosmīgajiem kucēnu akadēmijas “Desiņsapņi” audzēkņiem. Lūce ir vācu aitusuns. Lūcei piemīt īpaša spēja uzost noziegumus un viņa ļoti vēlas kļūt par policijas suni, tāpat kā viņas mamma un tētis. Tā kā pilsētiņā uzdarbojas noslēpumains desu zaglis, Lūce apņemas viņu notvert.

 

Emma Klaina “Meitenes”

     No atmiņas neizdzēšamas pieaugšanas portretējums, kas savaldzina ar žiletes asuma precizitāti un biedējošu psiholoģisku vērīgumu.

     Grāmatā notikumi notiek 1969. gada vasaras sākumā Kalifornijā. Eva Boida ir parasta pusaudze, kas centīgi atdarina žurnālos redzamās laimīgās sievietes un sapņo par “īsto dzīvi”. Evas sīkā pasaulīte saviļņojas, kad viņas skatienu piesaista trīs meitenes – satraucoši skaistas, bezrūpīgas, mazliet biedējošas. Pēc pāris dienām Eva nonāk pakalnu ieskautā rančo, kur mājo mežonīgi bērneļi, apreibuši puiši, meitenes skrandainās kleitās un viņš, Rasels – vīrietis, ar kuru visām bijis sekss, kura plauksta patīkami, bet stingri iespiežas Evas mugurā, aicinot viņu uz koku ēnā noparkoto treileru.

 

Dženifera Smita “Iespēja iemīlēties no pirmā skatiena”

     Kas gan to varētu iedomāties, ka četras minūtes var mainīt visu! Grāmata par vienu no sliktākajām dienām Hedlijas dzīvē.

     Viņas tēvs Londonā precēsies ar sievieti, kuru Hedlija nekad nav satikusi, un meitene vienkārši nokavē lidmašīnu. Nekad agrāk Hedlija nav ticējusi liktenim, bet šī izrādās ir tieši tā diena, kad viņa satiek Oliveru – iestrēgusi Ņujorkas lidostā. Viņš ir anglis. Viņš ir stilīgs. Un, kā izrādās, viņš lidos kopā ar Hedliju. Hedlijas un Olivera stāsts, kas aptver divdesmit četras stundas, liks tev noticēt, ka patiesa mīlestība tevi atradīs tad, kad tu to vismazāk gaidi.

 

     Jaunās grāmatas gaida savus lasītājus bērnu bibliotēkā Dārzu ielā 37.