Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Šogad latviešu dzejniekam Ojāram Vācietim aprit 80 gadu jubileja, un novembris ir dzejnieka mēnesis, kad visā Latvijā tiek rīkoti dzejas lasījumi, piemiņas vakari, jauniešu radošo darbu un skatuves runas konkursi.

 

     25. novembrī Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā uz tematisku pasākumu „Dzejas stunda kopā ar Ojāru Vācieti” pulcējās Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas 5. a klases skolēni kopā latviešu valodas un literatūras skolotāju Bernadetu Geikinu-Tolstovu.

 

     Bērni tika iepazīstināti ar O. Vācieša biogrāfiju, uzsverot paša dzejnieka bērnību. Tika lasītas arī dzejnieka mātes Bertas atmiņas par mazo Ojāru bērnībā, kā arī pieminēts viens no baisākajiem posmiem topošā dzejnieka dzīvē – karš, kurš ne vienam vien bērnam atņēma bērnību.

 

     Vēlāk arī pats O. Vācietis pieminēs šo dzīves posmu kā atgriešanos paša bērnībā, sakot, ka savā dzejā raksta tās paaudzes biogrāfiju, kurai „bērnībā nebija bērnības”. Neizpriecātos priekus un neizraudātās asaras viņš atmodina dzejā, un pret bērniem un bērnību dzejniekam ir īpaša attieksme.

 

 

     O. Vācietis ir publicējis dzejoļus jauniešu un bērnu žurnālos „Draugs” un „ Zīlīte”. Dzejas stundā it kā jautrs, tomēr arī mūsdienās aktuālas problēmas iezīmējošs skolēniem šķita dzejolis no „Zīlītes”, arī „Puspasaka par Jāni Obeznāni”.

 

     Bērni ar prieku lasīja dzejoļus no O. Vācieša dzejas krājumiem „ Sasiesim astes”, „ Astoņi kustoņi”, „ Punktiņš, punktiņš, komatiņš…”, „ Kabata”, kā arī viendzejoļa grāmatu „Mēnesim robs” u. c. Šajos krājumos tika saskaitīti zēnu un meiteņu vārdi. O. Vācietis saviem varoņiem visbiežāk ir devis vārdu Jānis, tad Juris, Mārtiņš, Mārcis un Dace.

 

 

     Dzejolis „Jampadracis” tika skaitīts kā jampadracī, proti, „izjauktos” pantiņus vajadzēja salikt kopā atpakaļ dzejolī. Arī zilonis tika krāsots zilā krāsā dzejolī „…par zilu ziloni”.

 

     Pasākumā ikviens varēja pārliecināties, ka autors ir īsts bērnu dzejnieks, kurš starp bērniem jūtas kā līdzīgs starp līdzīgiem. Gan lielajos, gan mazajos darbos viņš dzīvo kopā ar saviem dzejoļu varoņiem – siseņu sitējiem, zilajiem ziloņiem, brīnišķīgajiem mammuāsiem un papuāsiem, kas brīžiem rotaļājas, brīžiem ķīvējas un dara visus iespējamos un neiespējamos darbus.

 

      Aicinām ikvienu ielūkoties O. Vācieša bērnu dzejas grāmatās! Arī pieaugušos, jo tajās kopā ar dzejoļu varoņiem var doties interesantā, piedzīvojumiem un sajūtām bagātā dzejas ceļojumā, kā to darīja Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas skolēni.