O. Zvejsalnieka glezna „Rēzekne zeltā”

     21. martā mākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Rēzeknes Goda pilsonis Osvalds Zvejsalnieks svinēs 70. dzimšanas dienu. Mākslas speciālisti Zvejsalnieku ierindo līdzās tādiem latviešu mākslas dižgariem kā Vilhelms Purvītis, Eduards Kalniņš, Indulis Zariņš…

 

Ieskats O. Zvejsalnieka biogrāfijā un daiļradē

 

  

 

     O. Zvejsalnieks dzimis 1944. gadā Varakļānos, skolas gaitas uzsācis Nagļu septiņgadīgajā skolā. Pēc vidusskolas sācis apmeklēt M. Korņecka vadītos sagatavošanās kursus Latvijas Mākslas akadēmijā, par kuras studentu kļuvis 1958. gadā.

 

     Īpaša loma mākslinieka turpmākajā dzīvē ir bijusi pedagogam Indulim Zariņam, kurš topošo mākslinieku aizrāvis ar savu gleznošanas manieri un attieksmi pret gleznošanu.

 

     Pēc I. Zariņa uzaicinājuma 1970. gadā O. Zvejsalnieks ir uzsācis darba gaitas Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolā. 1971. gadā pēc diplomdarba aizstāvēšanas viņam tika piešķirta mākslinieka gleznotāja, zīmēšanas un rasēšanas skolotāja kvalifikācija.

 

     1993. gadā O. Zvejsalnieks kļuva par Rēzeknes Mākslas vidusskolas direktoru, kādu laiku ir bijis arī par Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles vadītāju.

 

  

 

 

     O. Zvejsalnieks ir mākslinieks ar izteiktu individuālu skatījumu uz glezniecību, tā ir gan viņa darbs, gan dzīvesveids. O. Zvejsalnieks ir viens no pazīstamākajiem latviešu glezniecības klasisko tradīciju turpinātājiem un veidotājiem, kura darbos dominē Latgales dabas ainava un mazpilsētu skati (Ludza, Krāslava, Dagda, Viļāni, Balvi u. c.), novadā pazīstamu cilvēku portreti (N. Rancāns, A. Kūkojs, A. Vējāns, P. Jurciņš u. c.).

 

     Māksliniekam īpaši tuvi ir Latgales lauku dzīves motīvi – ražas svētki, lauku kāzas, medības. Daudzi darbi ir veltīti Rēzeknei – „Rēzekne ziemā”, „Rēzekne zeltā”, „Rēzekne zilā”. Redzama vieta mākslinieka daiļradē allaž ir bijusi klusajai dabai – „Klusā daba ar puķēm”, „Klusā daba ar putniņu”, „Klusā daba ar pūpoliem” u. c.

 

 

 

 

     Izstādēs mākslinieks piedalās kopš 1971. gada, ir piedalījies vairāk nekā simts reģiona, valsts un starptautiskajās vizuālās mākslas izstādēs, atklājis vairāk nekā 20 personālizstādes.

 

     O. Zvejsalniekam ir piešķirta Triju zvaigžņu ordeņa virsnieka pakāpe, savā laikā viņš aktīvi darbojies Tautas frontē, ir bijis 7. Saeimas deputāts.

 

      No 10. līdz 25. martam Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā apskatāma mākslinieka dzīvei un daiļradei veltīta izstāde. Sveicam jubilāru!

 

Informācija sagatavota,
izmantojot bibliotēkas novadpētniecības materiālus

 

O. Zvejsalnieka gleznas no grāmatas
P. Zeile „Osvalds Zvejsalnieks no Zvejsalām” (Rēzekne, 2004)