Attēls no: http://users.sch.gr

     Eiropas Kopienas dibināšanas līgums paredz, ka katra ES dalībvalsts rotācijas kārtībā uz 6 mēnešiem kļūst par prezidējošo valsti un vada ES Padomes darba norisi. Šis princips palīdz nodrošināt vienlīdzību lielo un mazo ES dalībvalstu starpā. No šī gada 1. jūlija līdz 31. decembrim par prezidējošo valsti ir kļuvusi mūsu tuvākā kaimiņvalsts – Lietuva.

 

     Katra prezidējošā valsts izvirza savas prezidentūras prioritātes sešiem mēnešiem, ko cenšas realizēt savā prezidentūras laikā. Prezidentūras galvenie uzdevumi ir administratīvo un organizatorisko jautājumu risināšana.

 

     Tāpat prezidentūra uzņemas iniciatīvu sarunu vešanas procesā, izsakot kompromisa priekšlikumus dalībvalstu diskusijās ES Padomes darba grupās, kā arī pārstāv ES Padomi sarunās ar Eiropas Komisiju, Eiropas Parlamentu un trešajām valstīm.

 

     Līdz ar Lisabonas līguma stāšanos spēkā ES Padomes prezidentūru katrā 18 mēnešu laikposmā kopīgi nodrošina iepriekšizveidota trīs valstu grupa – „trio” prezidentūra, Lietuva šo „trio” veidos kopā ar Īriju un Grieķiju. Katra no šīm trim valstīm pēc kārtas pilda Padomes prezidentūras pienākumus sešus mēnešus.

 

     Pārējās divas valstis palīdz prezidentūrai visu tās pienākumu izpildē, balstoties uz kopīgo programmu un kopīgajiem mērķiem un uzdevumiem. Grupas prezidentūra ir būtiska ES Padomes darba konsekvences un pēctecības nodrošināšanai.

 

     Lietuva ir pirmā no Baltijas valstīm, kas pārņem ES stūri, vēlāk šis uzdevums tiks dots arī Latvijai (2015. I-VI) un Igaunijai (2018. I-VI). Prezidentūra ir iespēja iegūt jaunu pieredzi un apliecināt, ka katra dalībvalsts var būt atbildīga ne tikai par sevi, bet arī par citiem.

 

     Līdz 20. jūlijam Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā ir apskatāma izstāde, kuras materiāli sniedz informāciju gan par to, ko nozīmē būt par prezidējošo valsti ES, gan par to, kam Lietuva ir nolēmusi veltīt īpašu uzmanību savas prezidentūras laikā un kādi būs Latvijai būtiskākie jautājumi Lietuvas prezidentūras periodā. Izstādē varēs aplūkot arī materiālus, kuri lieti noderēs tiem, kas ir ieplānojuši sava atvaļinājuma laikā apceļot un baudīt šo skaisto un viesmīlīgo valsti pie Baltijas jūras.

 

 

Izmantotie resursi