Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes pilsētas 2. bibliotēkā šomēnes jaunumu diena ir 3. marts. Turpinājumā piedāvājam nelielu jauno grāmatu ieskatu.

 

     Bērnu literatūras plauktu šoreiz esam papildinājuši ar jaukajām, skanošajām grāmatiņām mūsu pašiem mazākajiem lasītājiem. Šīs pasaciņas patiks arī tiem, kuri burtus vēl tikai mācās. Tagad varēsiet priecāties par skanošajām grāmatiņām  “Zirdziņš un viņa draugi”, “Lācītis un viņa draugi”, “Pirmās medības” un “Gotiņa Raibaliņa”. Grāmatiņas varēs paņemt arī uz mājām.

 

    Lielākie bērni varēs turpināt sekot līdzi Nindzjas Timija maģiskajiem piedzīvojumiem nu jau trešajā Henrika Tamma grāmatā “Nindzja Timijs un baltā pērtiķa noslēpums”. Iepriecināti būs arī Aivijas Pokitas fani, jo varēs turpināt sekot līdzi viņas dzirkstošajiem piedzīvojumiem Keileba Krispa grāmatā “Apturiet Aiviju Pokitu”. Šomēnes jaunumu plauktā arī Reičelas Renē Raselas bestsellera “Nikijas dienasgrāmata”, nu jau 8. grāmata “Pasaka ar ne pārāk laimīgām beigām”. Protams, arī pasaku zemē Nikijai jācīnās ar savu ienaidnieci Makenziju un citiem ļaundariem, tostarp pašai ar savu nejēgas dabu.

 

     Jauniešiem piedāvājam Pola Beorna un Silēna Edgāra fantastikas žanra romānu “14-14”, kurā iepazīsieties ar diviem zēniem Adrianu un Adriēnu. Abiem ir trīspadsmit gadi. Viņiem ir daudz kopīga: skola, ģimene meitenes. Atšķirīgs ir tikai laiks, kurā viņi dzīvo, viens – 2014. gadā, bet otrs – 1914. gadā.

 

     Nozaru literatūras jaunumu plauktā šomēnes Māra Lindes pētījums “Latgale” no sērijas “Citādā vēsture”. Autora atklāta un agrāk noklusētiem faktiem papildināta Latvijas trešās zvaigznes Latgales vēsture. Grāmata ieinteresēs ikvienu, kas interesējas par Latgales vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām.

 

     Savukārt krājumā “Atver savu sirdi” budistu mūks Adžans Brāms stāsta asprātīgas līdzības, kurās apvienojas liela vienkāršība un domas dziļums. Stāstot par savas dzīves notikumiem un sastaptajiem cilvēkiem, viņš uzdod netiešus jautājumus, kas lasītāju pašu aizved līdz atbildei un sniedz jaunu – gaišāku, vieglāku un atbrīvotāku – skatījumu uz sevi, citiem un dzīvi kopumā. Galvenā krājuma atziņa – “Laime ir uzdāvināt sev mirkli miera un saprast, cik bezjēdzīgi esi skrējis.”

 

     Savas sirds slēptākās izjūtas mums katram palīdzēs saprast dižā bengāļu rakstnieka Rabindranata Tagores atziņu krājums “Gāju putni un zelta laivas”. “Ja tu aizvērsi savas durvis visiem maldiem, tad arī patiesība paliks ārpusē.” Šis ir viens no bieži citētiem R. Tagores aforismiem, taču, lasot šo krājumu, jūsu sirdij tuvāka varbūt liksies kāda cita atziņa. Tikai tā ir jāatrod lasot.

 

     Mūsu latviskās dzīvesziņas pūralādē katram interesentam ļaus ielūkoties “Latvju dvēseles satversme”. Grāmatas sastādītāja Irēna Saprovska saka: Mūsu tautas dziesmās rodamie tikumi ir izturējuši pārbaudi gadu simtos. Latviskā tikumība bija un tai ir jābūt kā mūsu sadzīves kodolam, mūsu dvēseles satversmei. Latviskai kultūrai atbilst latviskie tikumi.” Tuvāk ar “Latvju dvēseles satversmes” sastādītājas Irēnas Saprovskas daiļradi varēsiet iepazīties arī izlasot krājumu “Domu ceļos”. Jāatzīmē, ka šis krājums ir atrodams arī LNB Tautas grāmatu plauktā.

 

     Ne tik senā mūsu tautas pagātnē atskatīties liks Ivars Bražis. Grāmata "Asinīs rūdītais" ir stāsts par senajās latvju zemēs dzīvojošo varonīgo tautu pēcteci, zemgalieti, 5. Zemgales latviešu bataljona strēlnieku Indriķi Ekertu, kurš, neskatoties uz ļoti smago ievainojumu Ziemassvētku kauju laikā, brīnumainā kārtā izdzīvoja, pusdzīvs nokļuva gūstā un, pārcietis smago gūsta laiku, atgriezās Latvijas atbrīvošanas cīņās pret boļševikiem kā Latvijas armijas 12. Bauskas kājinieku pulka kaprālis. Stāsts par Indriķi Ekertu ir stāsts par vienu nelielu, bet neatņemamu Latvijas vēstures daļiņu – daļiņu, kas mērāma viena cilvēka mūža mērogā.

 

     Lasītāji tiek aicināti apmeklēt pilsētas 2. bibliotēku un izvēlēties sev tīkamāko lasāmvielu no bibliotēkas grāmatu klāsta. Vēlreiz atgādinām, ka pilsētas 2. bibliotēka ir ģimenes bibliotēka, pie mums būs gaidīti visi – gan bērni, gan vecāki, gan vecvecāki, jo visiem esam centušies sagādāt piemērotu lasāmvielu.