BJVZ2022 5

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Izzinot pasauli, ir būtiski saprast, ka tā ir daudzveidīga un jebkura pieredze ir vērā ņemama.

Rijg ska un gudr peleJura Zvirgzdiņa grāmata „Rijīgā čūska un gudrā pele” vēsta par kādu, pavasarī pamodušos un ļoti izsalkušu čūsku, kas ir aprijusi vairākas zvanošas, rūcošas, tikšķošas un tarkšķošas lietas. Kad čūska satiek peli, viņai ir jau pilns un smags vēders, bet tik ļoti kārojas peles salasītās meža zemenītes. Kādu padomu čūskai dos pele? Vai čūska klausīs peles padomu? Tas ir jālasa grāmatā!


Zvru baroanaZoodārzā dzīvo daudz un dažādi zvēri. Ko gan pusdienās ēd visi šie ašie un lēnīgie, pūkainie, spalvainie un strīpainie? To var noskaidrot Ineses Paklones dzejoļu grāmatā „Zvēru barošana”. Dzejoļi priecē ar trāpīgām, izzinošām detaļām un valdzina ar skanīgo valodas plūdumu, spožām un negaidītām atskaņām.


Nepaklausgais vectvsVectēvs Antons vienmēr ir bijis ļoti paklausīgs. Bet dienā, kad viņam palika astoņdesmit gadu, viņš nolēma darīt to, ko pats vēlas, un neklausīt nevienu. Kāda izvērtās nepaklausīgā vectēva Antona diena, var lasīt Rebekas Lukošus grāmatā „Nepaklausīgais vectēvs”.


Uz mjmMadis ir jau pavisam liels puika. Viņam ir pieci gadi, viņš pazīst dažus burtus, prot braukt ar divriteni, sakārtot rotaļlietas un aizpogāt pogas. Kādu dienu Mada vecāki nevar atnākt laicīgi viņam pakaļ uz bērnudārzu, tāpēc Madim mājās ir jādodas vienam pašam. Indreks Kofs grāmatā „Uz mājām” stāsta par to, kāds izvēršas Mada ceļojums uz mājām, ko viņš ceļā piedzīvo. Grāmata noderēs, pārrunājot ar bērniem drošības jautājumus, dodoties vieniem pašiem mājās no skolas.


Kurmis melni balt alTerezas Sedivas grāmatas „Kurmis melni baltā alā” Kurmis dzīvo viens pats savā tumšajā un mitrajā alā. Kurmja vienīgais draugs ir sarkans kroņlukturis, kas kurmim stāsta par krāsu pilno pasauli tur – augšā. Tomēr kurmis baidās doties ārpus savas alas. Kādā jaukā dienā Kurmi pamodināja silts saules stars, kas kutināja viņa vaigu. Atvēris acis, kurmis saprata, ka ir pazudis viņa draugs – sarkanais kroņlukturis! Kurmis ļoti bēdājās un raudāja, bet tad nolēma doties meklēt krāsas. Vai Kurmim tās izdevās atrast?


Mana negant diena"Lielie saka, ka negantie vilki dzīvo tikai pasakās. Tā nav tiesa. Vilki ir arī manā skolā. Tie uzglūn, apsaukā un dara pāri. Vai arī man jākļūst par negantu vilku?“ Mazajai Šarlotei ir bail no vilkiem. Arī viņas skolā ir negantie vilki - tie, kas dara pāri citiem. Kādu dienu, lai tikai nekļūtu par pāridarītāju upuri, arī Šarlote kļūst par vilku. Amēlija Žavo, grāmatas „Mana negantā diena” autore, ir beļģu rakstniece un psiholoģe, kura prot sarežģītas tēmas padarīt bērniem pieejamas.

 


Ko dara jtasTinas Oževičas grāmata „Ko dara jūtas?” rosinās sirsnīgas sarunas starp bērniem un vecākiem, izzinot jūtu pasauli asprātīgā un aizraujošā veidā, pētot zīmējumus un domājot par to, ko jūtas vēl varētu darīt.


Aicinām bērnus iesaistīties savā pirmajā lielajā lasīšanas izaicinājumā – Bērnu žūrijā 2022 un iegūt savu lasīšanas pieredzi!