J 2023 11

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Jauniešu žūrijas kolekcijas vecumposma 11+ grāmatas parasti ir piedzīvojumu un dažādu pārsteidzošu notikumu pilnas. Nedaudz pašķirsim to lappuses.

Zlatas ceDzintara Tilaka grāmata „Zlatas ceļš” ir skaudrs, sāpīgs stāsts par ukraiņu meiteni Zlatu, kura dodas ceļā uz Latviju no kara plosītās Ukrainas. Latvija ir Zlatas mirušās mammas Daces dzimtene, Latvijā dzīvo meitenes vecvecāki. Savukārt Ukrainas vecmāte ir gājusi bojā krievu uzlidojuma laikā un tētis ir pazudis bez vēsts. Lai arī karš, Zlata savā ceļā sastop ne tikai krievu kareivjus, kas meiteni mēģina gan izvest no valsts uz Krieviju, gan arī nogalināt, bet arī izpalīdzīgus un labus cilvēkus, kas Zlatai palīdz grūtajā ceļā atrast pareizo virzienu un iedod līdzi ceļamaizi. Grāmatas nobeigumā izskan cerīga nots – karš beigsies un dzīves sakārtosies, cilvēki kļūs stiprāki un labāki. Jautājums ir – kad beigsies karš?...


En den dnoMāra Runguļa savāktie un sakārtotie skaitāmpanti un ķircināmpanti grāmatā „En den dīno šoko loko tīno” vairāk būs zināmi jauno lasītāju vecākiem. Jautrie, reizēm nesakarīgie pantiņi ir mūsu folkloras un vēstures sastāvdaļa, kas pagalma rotaļas padara interesantākas. Ievadvārdos Māris Rungulis pastāsta, kas viņu ir ierosinājis vākt šos asprātīgos pantiņus, un nobeigumā var uzzināt pantu veidošanas algoritmu. Grāmata piesaista ar košajiem zīmējumiem un neparasto formātu. Un kas zina? Varbūt jau šoruden atkal bērni, pirms sākt kādu kopēju pagalma rotaļu, skaitīs – en den dīno, Buratīno iet uz kīno, šoko loko tīno, satiek ceļā Čipolīno…


K mans ttis atrada sev sievuRēli Reinausas grāmata „Kā mans tētis atrada sev sievu” varētu būt laba ģimenes filma. Keitas tētis meklē sev sievu. Keita mēģina viņam palīdzēt. Iepazīšanās ar dažādām sievietēm, izraisa virkni jautru un ne tik jautru pārpratumu.


Upe kas tek atpakaŽana Kloda Murlevā grāmata „Upe, kas tek atpakaļ” ir sirsnīgs, līdz dvēseles dziļumiem saviļņojošs stāsts par uzticību, drosmi, paļaušanos, mīlestību un nebaidīšanos no nāves. Nejaušā Tomeka un Hannas satikšanās Tomeka veikaliņā abus jauniešus aizved katru savā ceļojumā uz kopējo galamērķi – Kžāras upi, kura plūst atpakaļgaitā, sākoties okeānā un izsīkstot augstu kalnā. Turklāt Kžāras upes ūdens spēj dāvāt nemirstību.


BurmemmeAino Pervikas grāmatā „Burmemme” dzīvo kāda trakulīga ragana. Savas dienas viņa vada uz mazas salas jūras vidū, vācot dažādus augus un vārot zāļu virumus. Burmemmes mīļākā nodarbošanās – slimošana un ārstēšanās. Kādu dienu viņa no jūras dzelmes izvelk noslīkušu jūrnieku, atdzīvina un izārstē viņu. Savukārt jūrnieks Burmemmi iepazīstina ar kapteini Bangu, un Burmemmes dzīve izmainās. Ragana nokļūst pilsētā un top par televīzijas sensāciju. Bet vai dzīve pilsētā būs piemērota vientuļās salas raganai?


Ja arī tu vēlies būt grāmatu eksperts, lasīt un vērtēt jaunāko bērnu un jauniešu literatūru, piesakies Rēzeknes Bērnu bibliotēkā un Rēzeknes 2. bibliotēkā. Gaidām lasītāju pulkā arī bērnu vecākus un vecvecākus.