151220221248 1

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Latvijas Nacionālās bibliotēkas sadarbībā ar Kultūras ministriju īstenotajā projektā “Vērtīgo grāmatu iepirkuma programma publiskajām bibliotēkām” 2. kārtā Rēzeknes Bērnu bibliotēkai iegādātas 16 vērtīgas grāmatas. Pašķirstīsim to lappuses!

 

     Par ucināmajiem pantiem mēdz saukt tekstus, ko pieaugušais skaita un pavada ar kustībām –  spēles ar bērna pirkstiem, rokām, kājām, kutināšana un paijāšana, bērna šūpošana uz ceļiem vai kājām. Iritas Tilanes-Dakalniņas grāmata „Zīlīte žubīte” ir paredzēta mazuļiem jau no pusgada vecuma. Tā iepazīstina ar latviešu folkloras mantojumu, skaistām ilustrācijām un norādēm, ko pieaugušam veikt kopā ar bērnu.

 

     Dzintras Aulmanes grāmatā „Ežuks brauc ar auto” ir daudz ilustrāciju, maz teksta, līdz ar to bērnam ir daudz vietas iztēlei. Kopīga grāmatas lasīšana dos iespēju vecākiem ar bērnu parunāt par draudzību, izpalīdzību, dabas aizsardzību un citām tēmām. Nedaudzie rakstītie vārdi var mudināt bērnu šo izlasīt kā savu pirmo grāmatu.

 

     Mazais pandulēns Bambuss ir lēns, tik lēns, kā ķiršu kauliņš, kurš dīgst. Draugi rīko skriešanās sacīkstes, bet Bambusu negrib pieņemt, jo viņu ļoti ilgi ir jāgaida finišā. Tomēr viss mainās kādās skriešanas sacīkstēs, kad visi ātrie skrējēji iekrīt slazdā… Vai pandulēnam izdosies izglābt draugus? To lasiet Bena Bēranta grāmatā „Bambuss ir lēēēns”.

 

    Kristas Kukuvasas grāmatas „Āpsēns Viljams – Naskā Ķepa” galvenajam varonim ļoti patīk sapņot, lasīt grāmatas un plānot lielus piedzīvojumus. Kopā ar lapsēnu Rudo Asti āpsēns Viljams ir izbūvējis bunkuru un sapņo par piedzīvojumiem pilnu vasaru. Kādu dienu lapsēnam uztic pieskatīt jenotu mazuli, Viljams īsti negrib, lai viņu draudzībā parādās vēl kāds. Kā saglabāt veco draudzību un vai jenotu mazulis to neizjauks?

 

     Stāsti un stāstniecība ir cilvēces senākais mantojums. Vienojoties par kopīgiem stāstiem, cilvēki ir uzbūvējuši un sagrāvuši civilizācijas, izplatījušies pa visu pasauli un nokļuvuši pat kosmosā. Kur meklēt labu stāstu? Kā to izstāstīt? Pepa Bruno grāmata „Stāsti!” noderēs tiem, kas interesējas par stāstniecību, stāsta paši vai sagatavo skolas bērnus dažādām stāstniecības aktivitātēm.

 

     Vija Kudiņa ir Aglonas Maizes muzeja dibinātāja un gandrīz 20 gadus tā vadītāja, līdz ar to par maizi viņa zina daudz. Gadiem uzturētā interese par maizes vēsturi, maizes veidiem un cepšanas tradīcijām apkopota grāmatā. Vijas Kudiņas "Maizes grāmatā" no visa pa saujai: ticējumi, tautasdziesmas par maizi, receptes, svētības zīmes uz kukulīša un derīgi padomi mīklas mīcītājai un maizes cepējai...

 

     Lēlo Tungalas grāmata „Biedrs bērns” ir triloģijas otrā un trešā daļa. Romāna darbība notiek pēckara gados padomju Igaunijā, tas ir uzrakstīts no mazas meitenes skatapunkta un atklāj sarežģītās izjūtas un ikdienu, kad varas iestādes apcietina un aizved viņas māti. Mazā Lēlo cenšas būt labs bērns, jo tic, ka tad mamma pie viņas atgriezīsies. Triloģijas pirmo daļu var lasīt grāmatā „Biedrs bērns un lielie cilvēki”. Pēc triloģijas motīviem ir uzņemta režisores Monikas Sīmetsas spēlfilma, kas bija iekļauta Igaunijas simtgades filmu programmā.

 

     Kādas vēl grāmatas ir šajā publiskajā iepirkumā, nāc lūkot uz Bērnu bibliotēku!