Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Šogad Lielie lasīšanas svētki notika citādākā formātā, nekā ierasts. Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas dalībnieki nedevās uz Latvijas Nacionālo bibliotēku Rīgā, bet gan svētkus varēja vērot katrs no savām mājām, pieslēdzoties tiem digitāli. Ja nav sanācis noskatīties, tad to var izdarīt šeit

 

     Muša Gudriniece (Silvija Tretjakova) un zirnekliene Tarantella (Diāna Sproģe) krāšņā un aizraujošā ceremonijā, kuru varēja vērot Latvijas Nacionālās bibliotēkas Youtube kontā un Facebook.com lapā, paziņoja Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2020 balsošanas rezultātus. 

 

Kādas grāmatas ir izvēlējušies lasītāji? 

 

Vecumgrupā 5+ par interesantākajām grāmatām atzītas:

1. vieta – Anna Ļenasa „Krāsu mošķis” (Latvijas Mediji, 2020, 1699 balsis) – stāsts par kādu pavisam apjukušu mošķīti, kurš ir sapinies pats sevī. Kas palīdzēs krāsu mošķim saprast, kā viņš jūtas?

2. vieta – Sabīne Košeļeva „Gurķis Elmārs, kas dikti kreņķējās” (Pētergailis, 2019, 1641 balss) – gurķis Elmārs ir pats līkākais visā dārzā, viņu kaitina un apsmej visi pārējie gurķi, bet tad nāk gurķu meitene Alīna, un gurķa Elmāra dzīve mainās. 

3. vieta – Juris Zvirgzdiņš „Rasas vasara” (Pētergailis, 2020, 1153 balsis) – grāmata aizved vasaras piedzīvojumā, kurā iesaistās ne vien Rasas nejaukās māsīcas Letīcija un Konkordija, bet arī kaimiņu zēns Jēkabs un pat īsts lauva Leo.

 

Par aizraujošākajām vecumgrupas 9+ grāmatām ir atzītas:

1. vieta – Dzintars Tilaks „Papus Tru” (Zvaigzne ABC, 2019, 577 balsis) – reiz kāds trusis izlemj doties pasaulē, aizļekatojis tā patālāk no mājām, trusis izrok alu, kur dzīvot. Bet kādā dienā netālu no viņa alas viņš atrod divus pamestus kucēnus. Kas gan notiek tālāk?

2. vieta – Edgars Valters „Poķu grāmata” (Zvaigzne ABC, 2019, 571 balss) – arī poķi ir izlēmuši meklēt sev jaunu dzīves vietu, kur būs TĀ īstā sajūta. Savos klejojumos viņi atrod kādu meža būdu, kurā dzīvo neviens cits kā pats Lielais Poķis. Vai viņš būs apmierināts ar ciemiņiem?

3. vieta – Anna Starobiņeca „Vilka midzenis” (Zvaigzne ABC, 2019, 396 balsis) – aizraujošs detektīvs, kura ironiskos zemtekstus labāk sapratīs vecāki, bet spraigie notikumi neļaus atslābt bērnu ziņkārei. Grāmata lasīšanai kopā visai ģimenei.

 

Jaunākie pusaudži jeb vecumgrupa 11+ par vērtīgākajām grāmatām atzīst:

1. vieta – Jurga Vile, Lina Itagaki „Sibīrijas haiku” (Liels un mazs, 2020, 437 balsis) – skaudrs, bet vienlaikus arī gaišs grafiskais stāsts par kādas lietuviešu ģimenes izsūtījumu uz Sibīriju. 

2. vieta – Kristīna Olsone „Ērgļu klints noslēpums” (Zvaigzne ABC, 2020, 429 balsis) – Bonija un Čārlzs ir aizbēguši no mājām un noslēpušies Ēnulīcī. Tomēr šai piejūras ciemā notiek savādas lietas – ir pazudis kāds zēns, naktī iedegas uguns sen neizmantotā bākā…

3. vieta – Rēli Reinausa „Marks, maģija un vilkate Vilma” (Jāņa Rozes apgāds, 2020, 256 balsis) – Marks ir pārcēlies uz jaunu skolu. Viņam ne visai veicas ar draudzēšanos un iejušanos jaunajā vidē. Tad Marks satiek Vilmu, no kuras pārējie bērni izvairās, jo Vilmai ir kāds noslēpums. 

 

Savukārt vecākie pusaudži jeb vecumgrupa 15+ par labākajām grāmatām ir balsojuši šādi:

1. vieta – Rasa Bugavičute-Pēce „Puika, kurš redzēja tumsā” (Latvijas Mediji, 2019, 394 balsis) – kā gan ir augt neredzīgu vecāku ģimenē redzīgam bērnam? Jēkabs ir savu vecāku acis un lielā cerība. Vai šī nasta zēnam nebūs par smagu?

2. vieta – Džejs Ašers „Trīspadsmit iemesli” (Zvaigzne ABC, 2020, 242 balsis) – Klejs, pārnākot no skolas, atrod kasetes, kuras viņam ir atstājusi Hanna – meitene, kas pirms divām nedēļām ir nomirusi pašnāvībā. Kasetēs viņa izstāsta 13 iemeslus, kas ir likuši spert šo neatgriezenisko soli.

3. vieta – Gatis Ezerkalns „Ragana manā skapī” (Zvaigzne ABC, 2019, 149 balsis) – Līna, atgriežoties savā bērnības mājā dziļos Vidzemes laukos, sastopas arī ar savas bērnības lielākajām bailēm un mēģina atminēt senu noslēpumu – kas tad īsti pirms daudziem gadiem notika senajā kapukalnā? Un kas gan ir par Zāļu sievu dēvētā kaimiņiene?

 

Jau vairākus gadus līdz ar bērniem grāmatas vērtē arī bērnu vecāki. Kuras grāmatas viņi ir atzinuši par labākajām 2020. gadā? 

1. vieta – Eve Hietamies „Tētis uz pilnu slodzi” (Latvijas Mediji, 2019, 469 balsis) – Anti ļoti gaida savu pirmdzimto. Viņš ir gatavs strādāt vēl vairāk, lai varētu labāk parūpēties par mazuli un sievu. Tomēr tas ka par mazuli nāksies rūpēties vienam pašam, Anti pasauli pārgriež ar kājām gaisā. Nu viņam ir jāpielāgojas mazuļa vajadzībām. Protams, neiztikt bez kurioziem gadījumiem un pārpratumiem. 

2. vieta – Žiljēns Sandrels „Brīnumu istaba” (Zvaigzne ABC, 2019, 392 balsis) – smeldzīgs stāsts par mātes bezgalīgo mīlestību un cerībām.

3. vieta – Māris Bērziņš „Aizliegtais pianīns” (Dienas Grāmata, 2019, 266 balsis) – vai ir vienkārši uzdāvināt bērnudārzam klavieres? Šķiet, kas gan tur sarežģīts – aizved un viss! Tomēr ne tik ātri! Pirms pieņemt klavieres kā dāvanu, ir jāsaskaņo, jāpārbauda un jāsaraksta vesels papīru kalns… 

 

     Ja vēl neesi paguvis izlasīt programmas „Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2020” grāmatas, piesaki attālināti un nāc pēc grāmatām uz bibliotēku!