Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Latvijas Nacionālās bibliotēkas sadarbībā ar Kultūras ministriju īstenotajā projektā “Vērtīgo grāmatu iepirkuma programma publiskajām bibliotēkām” Rēzeknes Bērnu bibliotēkai 2022. gadā tika iegādātas 13 grāmatas, nedaudz ieskatīsimies tajās.

 

     Ar Zanes Zustas grāmatas „Labrīmes, kas mudina bērnu izaugt par labu cilvēku” mazajiem dzejolīšiem dzīve var kļūt ja ne ideāla, tad vismaz jautrāka un bērnu ķibeles ar ģērbšanos, celšanos vai baidīšanos no tumsas var zaudēt savus apmērus.

 

     Ikviena sēkliņa ir sākotne kam lielākam. No dažām sēkliņām izaug ķimenes, no citām – dzejoļi. Evijas Gulbes grāmatā „Lidoja sēkliņa” sēkliņa lido cauri gadalaikiem un notikumiem un aicina sev līdzi aizrautīgus pasaules pētniekus. Savukārt Mairas Dobeles grāmatā „Lupatiņu laika grāmata” Lupatiņi seko gadalaikiem un dabas parādībām, mācās noteikt diennakts laiku. Lasītājs iepazīstas ar pulksteni, kalendāru, kosmosu un uzzina, kāda ir Saules loma gadalaiku maiņā.

 

     Darbīgie, zinātkārie, draiskulīgie rūķēni Niķis, Riķis, Stiķis, Ciķis un Nikniķis Ērika Kūļa grāmatā „Rū pilsētas pasakas” pārsteidz ar saviem stiķiem – dibina gulbju balināšanas salonu, aizbāž gaisa bedres ar spilveniem, izdomā jaunu kalendāru, pārdod savu brīvo laiku, sūta sveicienus rūķiem uz citām planētām un veic daudzus citus darbus, kā arī nedarbus.

 

     Vai vēlies kļūt par izdzīvošanas ekspertu brīvā dabā? Ieskaties Krisa Maknaba grāmatā „Izdzīvošanas skola dabā”! Izlasot šo grāmatu, uzzināsi, kā izveidot apmetni, iekurt uguni, izsekot meža zvērus un izdzīvot ekstremālās situācijās mežā, kalnos un tuksnesī, kā izgatavot sadzīves priekšmetus un ieročus no dabā atrodamā, kā uzkrāt ūdeni un aprūpēt brūces. Šai grāmatai jābūt ceļotāja somā, ja dodies garos pārgājienos. 

 

     Nīnas Brokmanes un Ellenes Stekenes Dālas „Meiteņu grāmata” ir Norvēģijā populāru ārstu sarakstīts uzticams ceļvedis un kvalitatīvs izziņas materiāls pubertitātei sākoties. Abas ārstes ļoti saprotami stāsta par pubertitāti, ķermeni un seksu. Par pūtītēm, svīšanu un izdalījumiem. Par uzvedību internetā, pornogrāfiju un kailfoto. Informācija pasniegta tā, it kā to visu skaidrotu divas gudras, foršas vecākās māsas. Grāmata noderēs arī pieaugušajiem, kuri runā ar jauniešiem par ķermeni un emocijām pārmaiņu laikā.

 

     Grāmatā „esi / spēles maziem un lieliem” apkopotas 45 spēļu metodes darbam skolā, klasē, ģimenē, lai attīstītu bērna emocionālo, sociālo inteliģenci un nepieciešamās spējas veiksmīgai dzīvei, tādas kā pašpārliecību, sadarbību, drosmi, emociju regulāciju. Spēles spēlējamas ne tikai klasē, bet arī ģimenē un draugu lokā. Tās ir vieglas, jautras un noderīgas katrai dienai.

 

     Alma Makovska ir viena no visvairāk dokumentētajām folkloras teicējām Latvijā. Viņa apzināti glabājusi zināšanas par senu laiku tradīcijām un notikumiem, savas dzimtas folkloru un atmiņas. Grāmatā „Almas Makovskas pasakas” folkloras pētnieks Guntis Pakalns ir apkopojis vairāk nekā 80 Almas stāstītās pasakas, pievienoti komentāri un pētījums par šo pasaku avotiem un stāstīšanas situācijām.

 

     Latviešu un cittautu romantiskās dzejas antoloģija „Zilā puķe” lasītāju ievedīs emocionālā, sapņainā, filozofiskā noskaņā, atverot romantiskās dzejas vārtus ne vien latviešu literatūrā, bet arī iepazīstinot ar citu tautu dzejniekiem romantiķiem. Māras Zālītes dzejas izlase „Visas lietas” palīdzēs atcerēties tautā iemīļotu dziesmu vārdus un, kas zina, varbūt vēl kāds dzejolis ieskanēsies kā dziesma.

 

     Evitas Hofmanes grāmata „Durvis” un Dženas Andersones grāmata „Dadži” priecēs stāstu mīļotājus. Abas autores ir mācījušās Latvijas Rakstnieku savienības Literārajā Akadēmijā, un viņu stāstu tematika ir saistīta ar cilvēka dvēseles tumšajiem nostūriem, vientulību, mīlestību, izdzīvošanu, visu to, kas izriet no dzīvošanas un būšanas attiecībās gan ar sevi pašu, gan apkārtējo pasauli.

 

     Grāmatā „Sibīrijas bērni 1949” apkopoti 165 cilvēku dzīvesstāsti, kuri kā bērni 1949. gada 25. martā tika aizvesti uz Sibīriju. Grāmatā publicētas apgabalu kartes, apraksti un katrai intervijai pievienotas fotogrāfijas no personīgajiem arhīviem. Tas viss ir vajadzīgs, lai piemiņa dzīvotu tālāk, jo Sibīrijas bērni, kas šodien vairs nav bērni, aiziet Mūžībā... Tāpēc piemiņa jāglabā nākamajām paaudzēm - viņu bērniem, mazbērniem, mazmazbērniem. Un ne tikai piemiņa vien: šīs atmiņas ir brīdinājums šodien.

 

     Nāc uz Bērnu bibliotēku un izvēlies grāmatu lasīšanai!