Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Svinot dzejnieces Ineses Zanderes jubileju, Rēzeknes Bērnu bibliotēkas darbinieces organizēja pasākumu ciklu „Pastaiga pa Ineses Zanderes dzejas takām”, ar grāmatām iepazīstinot Bērnu žūrijas dalībniekus, apciemojot Katoļu pirmsskolas izglītības iestādes un Rēzeknes slimnīcas bērnus.

 

     13. septembrī bibliotekāres kopā ar lasīšanas veicināšanas programmas „Bērnu un Jauniešu žūrija 2013” čaklākajām dalībniecēm Raiņa Kultūras un atpūtas parkā lasīja mīļākos I. Zanderes dzejoļus. Īpaša uzmanība tika pievērsta „Literatūras gada balvas 2012” nominācijas „Labākā Latvijas autora darbs bērniem” uzvarētājas Ineses Zanderes grāmatai „Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti”, kas iekļauta šī gada Bērnu un jauniešu žūrijas grāmatu kolekcijā.

 

     Palaidnīgais Jociņš, Līze Analīze, negantā Lauma, Šņupis Jupis, Baiļu Bubuļi, kalsnais grāfs Ulrihs Ultrasonogrāfs, kas spiegu skolā izglītots, Miega Māsiņa – tie nav mistiski personāži, bet varoņi, kas savdabīgā veidā māca bērniem draudzēties ar ārstiem un nebaidīties no daudzām šķietami baisām medicīniskām manipulācijām.

 

 

     Turpinot pasākuma „Pastaiga pa I. Zanderes dzejas takām” ciklu, bibliotēkas darbinieces nu jau 17. septembrī devās uz Rēzeknes Katoļu pirmsskolas iestādi, lai ar jaunākā vecuma bērniem iepazītu „Līzes Analīzes un citu slimnīcas skaitāmpantu” amizantos personāžus, kas ar humoru stāsta par dažnedažādiem ar medicīnu saistītiem notikumiem: temperatūras mērīšanu, zāļu dzeršanu, ģipsēšanu, ultrasonogrāfiju un pat operāciju.

 

     Bibliotekāres, iejūtoties dakteru lomā, ne tikai lasīja I. Zanderes dzeju, bet arī cienāja bērnus ar veselības eliksīru, mācīja sadzirdēt sava drauga sirdspukstus, noteikt pulsu un cienījama vecuma suņa vīram ar smieklu palīdzību atgriezt dzīvesprieku. Bērnudārza grupiņa uz mirkli it kā pārtapa savdabīgā Līzes Analīzes doktorātā, bet mazie incīši lieliski iejutās sanitāru, medmāsu un pat ārstu lomā. Pasākuma noslēgumā ar novēlējumu būt vienmēr veseliem, dzīvespriecīgiem, pozitīvas enerģijas pārpilniem bērniem tika pasniegti pašmāju našķi – sārti āboli, bet audzinātājai – košs saulespuķu pušķis kā sveiciens no aizejošās vasaras.

 

 

     Savukārt 18. septembrī bibliotekāres, ģērbušās lasošo rūķu tērpos, apciemoja Rēzeknes slimnīcas bērnus, lai kaut uz mirkli kopā ar Līzi Analīzi kliedētu slimības radītās skumjas, iedrošinātu nebaidīties no ārstiem un dažādām procedūrām.

 

     I. Zanderes humorpilnā dzejas grāmata „Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti’’ ir kā uzticams draugs un palīgs slimības uzveikšanā, un tās lasīšana ir kā savdabīgs mākslas terapijas veids, kas palīdz kliedēt drūmo garastāvokli un ātrāk izveseļoties. Tieši patiesais smaids bērnu sejās un prieka dzirkstelīte mazo slimnieciņu acīs ir vislielākais gandarījums par paveikto darbu, pēc pasākuma atzina bibliotekāres.