Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Septembrī visā Latvijā svin Dzejas dienas. Arī Rēzeknes Bērnu bibliotēkā 14. septembrī notika dzejas dienām veltīts pasākums – “Poētisks piedzīvojums Raiņa parkā”.

 

Bērna gadi – saules gadi:

Saule pati bērnu vada, –

Izaug bērns, staigā pats!

(J. Rainis)

 

     Literārajā orientēšanās spēlē piedalījās Rēzeknes 6. vidusskolas 6.a klase ar latviešu valodas skolotāju Inesi Repeli un Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas  6. – 7. klašu komanda, kopā ar latviešu valodas skolotāju Birutu Vaivodi.

 

     Pasākuma dalībnieki tikās Bērnu bibliotēkas spēļu istabā, kur iepazinās viens ar otru un  radoši aizpildīja vizītkartes “Zirņa bērni”, kurās norādīja komandas nosaukumus – “Karstie latgalieši” (6.vsk.) un “Ašie brašie” (RVPĢ) –  un dalībnieku vārdus. Dalībnieki saņēma poētisku maršrutu un devās uz Kultūras un atpūtas parku, lai veiktu uzdevumus dažādos posmos. To  izpildes laikā komandas radoši fotografējās gleznainajā Raiņa parkā.

 

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Vispirms kreatīvās  komandas lasīja Raiņa aforismu “Pasmaidi” un to teatrāli parādīja otrai komandai. Nākošajā posmā, dalībnieki Raiņa grāmatās noskaidroja vismīļāko Raiņa dzejoli  un ar krītu uzrakstīja to uz Raiņa parka trotuāriem. Tālāk komandas devās “medībās”, piedalījās dzejas stafetē, minēja mīklu un atpazina  mēnešus Raiņa dzejolī “12 mēneši”. Tad komandas meklēja Raiņa grāmatā dzejoli  “Ziepju burbulis”, lai , izmantojot ziepju burbuļus, to radoši atveidotu.

 

     Viens no interesantākiem uzdevumiem bija, pēc īpašām pazīmēm, atrast ciemiņu – literātu radošās kopas “Latgales ūdensrozes”, dalībnieci Ingu Kaļvu. Jaukā, sirsnīgā tikšanās notika pie “Raiņa pieminekļa” (pie Raiņa bistes).

 

     Bērni bija ļoti zinātkāri un uzdeva ļoti daudz jautājumu Ingai. Viņi interesējās par to, no kāda vecuma Inga sāka rakstīt dzejoļus, kad parādās iedvesma tos sacerēt un cik viegli tos vispār ir rakstīt, savukārt Inga jautāja bērniem vai arī viņi sacerot dzejoļus. Un izrādās, ka atbilde uz šo viņas jautājumu bērniem bija apstiprinoša, tikai pagaidām nevienam neesot drosmes tos nolasīt lielākas auditorijas priekšā.

 

     Tikai skolniece Ieva Puzirevska no Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas deklamēja savu dzejoli, veltot to Latgalei un mūsu mīļajai pilsētai. Inga lasīja jaunākos dzejoļus par draudzību, mīlestību un dabu, kā arī  dzejoli par dāvanām. Nav obligāti dāvināt dārgas mantas, var vienkārši uzdāvināt siltu smaidu, mīļus vārdus, apskāvienus!

 

     Vajag bieži darīt labus darbus, lai pēc tam arī citi, tev varētu atdarīt ar tādiem pašiem labiem darbiem! Raiņa dzejolī “Vecītis un ābelītes” par to ir rakstīts. Šo dzejoli pasākuma dalībnieki lasīja visi kopā un diskutēja par šodienas darbiem, kas augļus nesīs nākotnē. Pēc jaukām sarunām poētiskā piedzīvojuma dalībnieki no Bērnu bibliotēkas saņēma dāvanā ābolus, kuri bija izauguši saimniecībā “Ķirši” un Jāņa Raiņa dzejoļu grāmatu.

 

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Pēc dāvanu pasniegšanas bērni ļoti vēlējās nofotografēties ar dzejnieci Ingu Kaļvu.

 

     Rēzeknes Bērnu bibliotēka pateicas skolotājām par aktīvu dalību šajā poētiskajā piedzīvojumā,  par viņu mīlestību pret bērniem un vēlēšanos – bērnus pamudināt uz pozitīvām aktivitātēm. Paldies arī Ingai Kaļvai par sadarbību, jaukām emocijām un skaistiem dzejas mirkļiem!

 

     Fotogrāfijas no pasākuma var aplūkot šeit!