Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada oktobrī Rēzeknes Bērnu bibliotēka lasītājiem piedāvā jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Literārajā darbā  “Lielā grāmata par laukiem” ir ļoti daudz interesantu faktu par dzīvi lauku sētā un tās iemītniekiem. Bērns varēs uzzināt, kā zemnieki audzē mājlopus, ar ko tos baro un kādu labumu tie dod cilvēkam, kā arī noskaidrot, kas aug tīrumā un kāda tehnika vajadzīga lauku saimniecībā. Lai mazais lasītājs varētu sajusties kā īstos laukos, grāmatai pievienota skaņu ierīce ar 50 laukos dzirdamām skaņām.

 

     Grāmata “Brīnumainās pasakas” sniedz iespēju aizceļot uz brīnumu un fantāzijas pasauli – tā ir vien pāris lappušu attālumā! Dodies piedzīvojumos kopā ar iemīļotajiem pasaku varoņiem – Sarkangalvīti, alvas zaldātiņu, trīs sivēntiņiem, princesi uz zirņa un daudziem citiem! Šo 18 krāšņi ilustrēto stāstu pamatā ir dažādu tradicionālo motīvu adaptācijas, ieskaitot klasiskās, labi zināmās Hansa Kristiana Andersena un brāļu Grimmu radītās pasakas. Apjoma ziņā nelielās, bet neparastiem tēliem un neticamiem notikumiem bagātās pasakas iepriecinās bērnus gan atpūtas brīdī, gan pirms iegrimšanas saldā miedziņā, kā arī atraisīs iztēli ikvienam, kas lasīs šo grāmatu!

 

     Māra Zālīte “Mamma un tētis kūrortā”grāmata visai ģimenei, jo īpaši bērniem! Vai mamma un tētis jums ir stāstījuši, cik traki un briesmīgi, cik jocīgi un brīnumaini viņiem gājis kūrortā? Nav stāstījuši? Laikam vēl nav gadījies brīvāks brītiņš. Kad tas pienāks un mamma un tētis sāks stāstīt, jūs varēsiet viņus pārsteigt! ,,Mēs jau zinām, mēs jau zinām!” – tā jūs varēsiet saukt, jo būsiet izlasījuši šo grāmatu.

 

     Anekdote ir kā pipariņš, tā piedod ikdienai joka asumiņu! Anekdošu izlasē “365 joki” akcentēta asprātība un paradokss. Anekdošu un joku krājums kā bērniem, tā pieaugušajiem – katrai gada dienai. Sastādītājs Andris Tiļļa krājumu sakārtojis pa starpbrīžiem, tāpēc krājums būs labs laika kavēklis bērniem skolā! Grāmatā publicētas Kates Šternas karikatūras.

 

     Lizas Bresneres “Sapnis katrai naktij” ir stāsts par ķīniešu zēnu, vārdā – Mazais Tangs, kurš neprot sapņot. Viņš dodas neparastā ceļojumā pa Ķīnu, lai atrastu savu sapni. Ceļā viņam jāiemācās slepenie vārdi, kas ir ķīniešu hieroglifi jeb rakstzīmes. Šīs zīmes stāstā pamazām aizstāj latviešu vārdus…

                                                                                    

     Poētiskā stāsta autore ir franču rakstniece un sinoloģe Liza Bresnere, kuras daiļrade ir kā tilts starp Eiropu un Āziju. Viņas radītos tēlus jau iemīļojušas vairākas paaudzes Francijā. Ķīnas burvību palīdz atklāt ievērojamā franču mākslinieka Frederika Manso ilustrācijas un ķīniešu kaligrāfijas mākslinieka Duna Cjana gleznotās rakstzīmes.

 

     Kāds tuvojās viņu alai… kāds, kurš nesa nāvi! Silvenam aiz bailēm sabozās spalva. Ar šādu dramatizējumu savu darbu “Upes dziedoņi” iesāk autors Toms Mūrhauzs

 

     Silvens, viņa brālis un māsas zina, ka viņu dzīvības ir apdraudētas, tāpēc viņiem neatliek nekas cits kā uz visiem laikiem atstāt dzimto alu. Viņi visi kopā dodas dēkainā ceļojumā gar Dižupi, bet katrā upes līkumā draud briesmas. Vai viņiem jelkad izdosies atrast drošu vietu, ko tie varēs saukt par savām mājām?

 

     Dēkaina, aizraujoša un pilna burvības — grāmata, no kuras jūs nekad nevēlēsieties šķirties!

 

     Autors Valdis savā darbā “Staburaga bērni” attēlo divu zēnu – Janča un Marča – draudzība un kopīgās gaitas gada garumā Vīgantes muižā, gleznainā vietā pie Daugavas, netālu no Staburaga. Lasītājs kopā ar puisēniem var doties makšķerēt palu ūdeņos, iet garos un piedzīvojumiem bagātos pārgājienos gar Daugavu, naktī, kad apkārtne šķiet nedaudz baisa un noslēpumaina, sēdēt pie ugunskura un klausīties teikās par sirmo Staburagu.

 

     Klasiskais Pāvila Rozīša romāns “Valmieras puikas” piedzīvo jaunu izdevumu. Tajā attēlots viens gads Latvijas mazpilsētas dzīvē. Notikumi galvenokārt skatīti ar tā laika Valmieras skolēnu acīm. Romānā ir daudz autobiogrāfiska materiāla, bet, pats galvenais, tā darbība norisinās ļoti zīmīgā brīdī, īsi pirms 1905. gada revolūcijas –  notikumiem, kuri uz visiem laikiem izmainīja Latvijas vēsturi.

 

     Angļu rakstniece un blogere Holija Smeila ir radījusi aizraujošu, ļoti smieklīgu vienlaikus nopietnu romānu seriālu “Nepiemērotā modele”.

 

     Šajā stāstā ir iekļauti vairāki autobiogrāfiski fakti, jo, kā atzīst pati autore, arī viņa kādreiz bijusi neveikla, nedaudz kautrīga un nenovīdīga.

 

     Harieta ir ļoti erudīta meitene, viņai nudien patīk mācīties, it īpaši eksaktos mācību priekšmetus, un pildīt mājasdarbus. Viņai patīk veidot visādus sarakstus, diagrammas un plānus un viņai ir lieliskas zināšanas un apbrīnojama izpratne par klasisko literatūru. Bet tieši tādēļ skolasbiedri no viņas vairās, apsmej un izturas ar neslēptu nicinājumu, izņemot labāko un vienīgo draudzeni Natu un kādu zēnu, kuram, savukārt, meitene patīk, it visās viņas izpausmēs.

 

     Gluži nejauši Harietu ievēro kādas ievērojamas Londonas modeļu aģentūras darbinieks un viņai rodas iespēja mainīt savu statusu – vismaz tā šķiet. Par šo ideju ir sajūsmā Harietas tētis. Piedzīvojumi var sākties, taču ne vienmēr plāni piepildās precīzi, drīzāk otrādi. Pirmie soļi jaunās karjeras virzienā Harietai nav nedz stabili, nedz viegli, bet viņa cenšas mācīties no savām kļūdām un neveiksmēm.

 

     H. Smeilas grāmata ir stāsts par to, kā necerētas izredzes var nopietni iespaidot jaunieša dzīvi un uzskatus par to, taču tāpēc vien gadījums pats par sevi vēl nevar mainīt viņa raksturu un būtību.

 

     Jaunās grāmatas gaida savus lasītājus bērnu bibliotēkā Dārzu ielā 37.