Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada decembrī Rēzeknes Bērnu bibliotēka lasītājiem piedāvā jaunas grāmatas pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Turpinājumā neliels ieskats dažās no tām.

 

     Desmit nelielas pasaciņas Māras Cielēnas grāmatā “Klusis un Strīpiņš” vēsta par kaķēnu un trusi, kuri dzīvo rosīgu un interesantu dzīvi: piedalās sacensībās kūleņošanā, būvē kokā māju, ceļ telti, kurā pārnakšņot, vāc draugus un dzen viens otru pieguļā.

 

     Autore mīļi un asprātīgi atklāj bērniem tuvu pasauli, kurā pēkšņas idejas un iegribas ne vienmēr ir līdzsvarā ar iespējām un prasmēm. Kad lietainā dienā draugi zīmē viens otra portretu, viņiem gribot negribot jāatzīst, ka ir sanākušas karikatūras. Tas nozīmē, ka iecerētais nav izdevies, taču tas nenozīmē, ka nekas nav izdevies!

 

     Grāmatas burvība ir viegli ironiskā gudrība, kas atklājas dažādās dzīves situācijās. Ceļot kokā māju, lai paslēptos no čūskām, draugi nevar iztikt bez zalkša palīdzības. Nakšņojot teltī, ko sagāž vējš, viņi nokļūst burulaivā. Pasaule ik brīdi mainās un arī mēs maināmies, pat tad, kad esam pavisam mazi. Precīzāk sakot, tieši tad mēs maināmies – visvairāk, jo augam.

 

     Grāmata ir piemērota pavisam maziem bērniem, taču tā var sagādāt prieku arī lielākiem. To var šķirstīt, skatīties, klausīties, lasīt un to var arī izspēlēt, jo līdzās stāstošajam tekstam ir ilustrācijas ar tēlu runu. Šie teksti atšķiras no pamatteksta – tie rakstīti lielajiem burtiem. Līdz ar to grāmata īpaši parocīga lasīt apguves procesā. Kopā ar pieaugušajiem mazie burtotāji  gluži neviļus var iemācīties izlasīt pirmos vārdus un rast ceļu uz noslēpumaino rakstīto pasauli.

 

     Kokosrieksts ir drosmīgs, atjautīgs un zinātkārs ugunspūķītis, kurš kopā ar vecākiem dzīvo tālu okeānā uz Pūķu salas. Tāpat kā visi mazie pūķi, viņš mācās spļaut uguni un lidot, lai ziemā varētu doties līdzi pieaugušajiem uz Vasaras salu baudīt sauli un siltumu. Taču iemācīties lidot nav tik vienkārši. Kā Kokosrieksts, nemācēdams lidot, tomēr pamanās nokļūt Vasarīgajā salā? Par citiem mazā pūķa un viņa draugu aizraujošajiem piedzīvojumiem varat lasīt Ingo Zīgnera bilžu grāmatā “Mazais pūķis Kokosrieksts”.

 

     Jasmīne ir sajūsmā, kad kaimiņi palūdz atvaļinājuma laikā pieskatīt viņu kaķenīti. Tagad meitene varēs pavadīt visas Ziemassvētku brīvdienas kopā ar skaisto Zvaigznīti.

 

     Kaķenītei ļoti patīk spēlēties ar Jasmīni un drīz vien abas kļūst nešķiramas. Taču Jasmīne nezina, ka Zvaigznītei ir kāds noslēpums. Lai gan ārā valda tumsa un aukstums, Zvaigznītei jāatstāj Jasmīne un viņas siltās, drošās mājas, lai atrastu paslēptuvi. Bet kurp lai viņa dodas? No angļu valodas Hollijas Vebas grāmatu “Viena pati naktī” tulkojusi Ita Lapsa. Sofijas Viljamsas ilustrācijas.

 

     Astra ar vecākiem un brāli dodas kosmiskajā ceļojumā uz planētu, ko sauc par Nova Mundi, kur būs viņu jaunās mājas. Pēkšņi kosmosa kuģim uzbrūk! Kosmosā plosās mežonīgās kūkas –slepkavnieciski kēksiņi, ļaunas ruletes, briesmīgas ābolkūkas. Astrai un viņas draugam robotam Pilbīmam ir jāapstādina šie radījumi, pirms viņu kuģis tiek iznīcināts. Galu galā cilvēkiem ir jāēd kūkas, nevis otrādi. Lasi Filipa Rīva un Sāras Makintairas “Kūkas kosmosā”, lai uzzinātu vairāk.

 

     Arī gotiņām mēdz sāpēt kakls. Jau no paša rīta Līzelote jūtas sagurusi un vārga. Viņa tikko turas uz savām četrām kājām, neko nevēlas ēst un grib tikai gulēt salmos. Saimniecei viss ir skaidrs – Līzelote ir saaukstējusies!

 

     Lietā tiek likti silti apliekamie, karsta zāļu tēja un termometrs – pilna programma. Kad gotiņa jau jūtas daudz labāk, draugiem viņu gādīgi aprūpējot, Līzelote nodomā, ka slimot nav nemaz tik slikti. Par gotiņas Līzelotes kārtējiem piedzīvojumiem lasi Aleksandra Štefensmeijera darbā “Līzelote apslimusi”.

 

     Krāšņi ilustrētajā pasaku grāmatā “Pasaku kamoliņš” apkopotas vairāk nekā piecdesmit no paaudzes paaudzē stāstītas un iemīļotas latviešu tautas pasakas. Pasakas sagādās prieku gan mazajiem, gan pieaugušajiem lasītājiem.

 

     Sirsnīgos un izteiksmīgos zīmējumus pasakām veidojušas piecas latviešu mākslinieces: Agnese Kurzemniece, Daina Lapiņa, Ieva Maurīte, Gundega Muzikante, Agija Staka.

 

     Kārļa Vērdiņa grāmatu “Tētis” vērts lasīt arī pieaugušajiem, jo tā piedāvā dzejā ietvertu kritisku un ironisku sociālo lomu spēli, kas rosina bērnus un vecākus domāt par attiecībām ģimenē. Šajā krājumā īpaši svarīgs tēls ir tētis, kurš daudzos dzejoļos tiek groteski pārspīlēts, izsmiets, pārvarot stereotipus ar aizkustinošu siltumu un savstarpēju uzticēšanos.

 

     Ar smaidu autors izspēlē “mainīto lomu” spēli – mīļais tētis mājās audzina dēlu, bet māmiņa ir tā, kas iet pelnīt naudu. Daļa krājuma dzejoļu tapuši, dzejniekam atsaucoties uz sociālu pieprasījumu, pēc viņa prasmes uzrunāt bērnus tā, lai viņi būtu ar mieru to sadzirdēt – tādi ir cikli “Tētis – šoferis” un traumām veltītie “Bīstamie prieki”.

 

     Vērdiņš asprātīgi un poētiski atspoguļo “laikmeta sāpi” –  attiecības starp dzīves apmulsušajiem vecākiem un viņu bērniem, kas ar savu klātbūtni mierina pieaugušos un dod viņiem iespēju būt labākiem. Rūgtā un jautrā ikdienas dzīves poēzija, ko Vērdiņam izdodas noķert savos pantos, māca bērnam mīlēt kritiski un kritizēt, nepārtraucot mīlēt.

 

     Grāmatas ilustrācijas, ko veidojis mākslinieks Reinis Pētersons, pārsteidz ar neparastu un asprātīgu krāsaino zīmuļu izmantojumu – nevis zīmējuma izveidei, bet krāsainu skaidu un zīmuļgalu kompozīcijām.

 

     Evijas Puķes grāmata “Pasakas, kas dzimušas Latvijā” ir tapusi sadarbībā ar ilustratori Intu Ievu Borisu un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas izdevniecību. Tajā ir ietverti 10 stāsti ar ilustrācijām.

 

     Gandrīz visi stāsti sarakstīti dzejas formā, un katrā no tiem ir ietverta kāda dziļa doma. Par savu grāmatu autore saka: “[..] Šī grāmata domāta, no vienas puses, bērniem, jo tās tomēr ir pasakas, kas stāsta par skaistumu un ideāliem! Savukārt, no otras puses, pieaugušajiem, jo stāstos ir apslēptas daudzas dziļākas domas, tomēr visgaidītākā auditorija šai grāmatai ir pusaudži un jaunieši, jo manās pasakās tiek daudz runāts par iemīlēšanos un iekļaušanas sabiedrība, kas manuprāt, pusaudžu vecumā, kļūst diezgan aktuālas tēmas”.

 

     Jaunās grāmatas gaida savus lasītājus bērnu bibliotēkā Dārzu ielā 37.