Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Lai arī laukā vēl ik pa brīdim parādās sniega kupenas, marta saule vedina šurp pavasari. Mostas daba, un cilvēki sāk aktīvāk rosīties, domājot par pavasara darbiem.

 

     Šķiet, ka lielākie piedzīvojumu meklētāji bērnu literatūrā ir trollītis Mumins, viņa ģimene un draugi. Šie Tūves Jānsones radītie tēli, vēlāk atdzīvojušies multfilmās, rotā interjera lietas bērnu istabās, gozējas uz bērnu apģērba, kā arī ir iedvesmas avots citiem autoriem. Rosinot piedzīvojumu garu, var ieskatīties pēc Tūves Jānsones darbu motīviem sarakstītajā Amandas Lī grāmatā „Piedzīvojumi Muminielejā”. Īpaši mīļa šī grāmata būs tiem mazajiem lasītājiem, kas ir iemīļojuši jauno multfilmu seriālu par muminiem.

 

     Aijas Lisovskas grāmata „Tas būs piedzīvojums, Made!” stāsta par kamenes Mades rosīgajām dienām, kurās ir gan dažādas likstas, gan arī prieka mirkļi, izmēģinot jaunas nodarbes. Grāmata jo īpaši patiks tiem bērniem, kas nupat sāk lasīt, jo tajā ir gan lieli burti un vienkārši teikumi, gan aizraujošs sižets un amizanti varoņi.

 

     Vai Rīgu var apēst? Atbildi uz šo jautājumu var meklēt Jeļenas Skuratovas grāmatā „Rīgas ēdampasakas”. Neparastā ceļojumā pa Rīgu lasītāji iepazīs ne vien seno, lielo un skaļo pilsētu, bet kopā ar Rīgas maizniekiem, pavāriem un konditoriem iemācīsies arī pagatavot dažādus gardumus.

 

     Nebēdnīgie žurku puikas Koko un Riko uzsāk skolas gaitas. Kā viņiem veicas skolā, var lasīt Evijas Gulbes un Lindas Lošinas grāmatā „Koko un Riko skolas zvaigznes”. Ja Koko un Riko apgūst skolas zinības – rēķināšanu, dziedāšanu, vingrošanu, slēpšanos – un viņiem skolā iet jautri, tad Šarlote Ausma Dzintara Tilaka grāmatā „Šausmiņa” skolā mēģina izdzīvot. Viņai nepadodas matemātika un ir mazs augums, turklāt kāda neveikla atgadījuma rezultātā meitene ir tikusi pie iesaukas „Šausmiņa”. Bērnu psihoterapeite iesaka Šarlotei Ausmai rakstīt dienasgrāmatu, lai palīdzētu iepazīt sevi un savas stiprās puses.

 

     Kā ir dzīvot mormoņu ģimenē, norobežojoties no sabiedrības, neiegūstot izglītību un nesaņemot medicīnisko palīdzību, kā arī piedzīvojot vardarbību, stāsta Tara Vestovera grāmatā „Izglītotā”. Skaudrs stāsts par pieaugšanu ekstrēmos apstākļos un izvēli, kuru neatbalsta pārējie ģimenes locekļi, – Tara mācīties skolā sāk vien septiņpadsmit gadu vecumā.

 

     Grāmatu klāstu ir papildinājušas arī vairāku sēriju grāmatas. Harija Potera fani var turpināt sekot jaunā burvja gaitām Dž. K. Ruolingas grāmatā „Harijs Poters un Fēniksa ordenis”, kā arī iepazīties ar burvju pasaules fantastiskajām būtnēm grāmatā „Fantastiskās būtnes un kur tās meklēt”. Klanu kaķu mīļotāji būs priecīgi par Ērinas Hanteres grāmatu „Klanu kaķi. Jauns pareģojums. Rītausma”.