Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2021.gada 13. februārī svinam rakstnieka Jura Zvirgzdiņa 80. dzimšanas dienu. Rakstnieks dzimis Rīgā. Studējis Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultātē. Strādājis par redaktoru grāmatu apgādos "Vaga" un "Artava", pēdējos gados pilnībā pievērsies rakstniecībai. 

 

     Literatūrā Juris Zvirgzdiņš ienāk 1982. gadā – ir rakstījis lugas, miniatūras, stāstus un esejas, 90. gados pievērsies bērnu literatūrai un šajā žanrā sarakstījis vairāk nekā 30 grāmatas, kurās jaunie lasītāji aizraujošā veidā tiek iepazīstināti ar dažādām kultūrvietām – Rīgas vēstures muzeju ("Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi"), Latvijas Nacionālo bibliotēku (“No Rīgas līdz Rīgai: Tobiass un Tama lielajā Eiropas bibliotēku ceļojumā”, kopā ar Ingunu Cepīti), Rīgas Zooloģisko dārzu (“Lauvas rūciens”). 

 

     Saistošā manierē tiek izklāstīti arī vēsturiski notikumi un sasniegumi – pirmās Ziemassvētku egles stāsts (“Pirmā Ziemassvētku eglīte”), Amerikas Savienoto Valstu vēsture (“Franklina cepure”), Austrijas komponistu mūzika (“KNORKE! jeb Tobiass un Fufū meklē Mocartu”) un citas tēmas.

 

     Autora spilgtākais literārais tēls ir lācītis Tobiass, kas ir viens no paša rakstnieka rotaļlietu kolekcijas lāčiem. Kā apgalvo pats autors, Tobiass esot īstais autors vismaz septiņiem Zvirgzdiņam piedēvētajiem literārajiem darbiem. Savos tekstos Juris Zvirgzdiņš meistarīgi savij dokumentālus faktus un fantāziju, kas uzrunā bērnu auditoriju ar reālā pieredzē balstītiem un spilgtā veidā izstāstītiem notikumiem. Piemēram, lācīša Tobiasa reālā pazušana inspirē grāmatu „Tobiass un rakstnieks” , kurā ir stāsts par to, kā rakstnieks aizmirst Tobiasu uz soliņa, un lācītim nu ir jāizdomā, kā nosūtīt rakstniekam ziņu, ka Tobiass gaida, kad viņam atnāks pakaļ. 

 

     Rakstnieks ir ieguvis vairākas literāras godalgas un balvas – vairākkārtēji Latvijas Literatūras gada balvu, Pastariņa prēmiju, Starptautisko Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvu, Aleksandra Čaka balvu, nominēts Astrīdas Lindgrēnas piemiņas balvai, grāmata "Mufa: Stāsts par balto degunradzēnu" 2012. gadā iekļauta prestižajā "White Ravens" katalogā.

 

     Autora darbi tulkoti somu, itāļu, lietuviešu, armēņu un citās valodās. Jura Zvirgzdiņa darbus bērniem ilustrējuši vairāki pazīstami latviešu mākslinieki – Aleksejs Naumovs, Anita Paegle, Reinis Pētersons, Gita Treice, Gundega Muzikante un citi.

 

     Bērnu bibliotēkā šobrīd aplūkojama jubilāram veltīta izstāde. Apskatīt un rezervēt visas bibliotēkā pieejamās Jura Zvirgzdiņa grāmatas šeit. Dodieties pēc grāmatām, ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus!