Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2. februārī latviešu māksliniece, rakstniece Margarita Stāraste svin skaisto 100 gadu jubileju. Ar viņas pasakām un zīmētajiem tēliem uzaugušas vismaz trīs, ja ne četras paaudzes, bērnus piesaista bezgalīgais mīļums, labestība un uzburtie tēli.

 

     Sagaidot pasaku vecmāmiņas 100 gadu jubileju, Rēzeknes Bērnu bibliotēka organizēja un arī piedalījās dažādos pasākumos, rīkoja tematiskās izstādes.

 

     28. janvārī Bērnu bibliotēkas darbinieces devās ciemos pie Rēzeknes Katoļu pirmsskolas izglītības iestādes bērniem, lai viņi iepazītu rakstnieces un mākslinieces neparasto dzīvesgājumu un viņas daiļradi. 

 

     Kopā ar mazajiem incīšiem un saules zaķēniem tika lasīta M. Stārastes pasaka „Miedziņš”, kas vēstī par ievērojamu melderi – cildeno Miega tēti, kurš gādā, lai cilvēkbērniem vienmēr nāktu miegs. Šim neparastajam vīram ir savas palīdzes – zilās Miega pelītes, kuru uzdevums ir rūpēties par bērniem – vakaros dāvāt saldus sapnīšus. 

 

     Miega peļu lomā iejutās bibliotekāres I. Kuzņecova un Dz. Germova. Pasākumā bērni varēja iepazīties arī ar grāmatu izstādi „Pasaku vecmāmiņai Margaritai Stārastei – 100”. Noslēgumā tika apskatītas M. Stārastes ilustrētās grāmatzīmes un krāsainas apsveikuma kartiņas no bijušās bibliotēkas darbinieces Broņislavas Seleckas privātkolekcijas. Ar novēlējumu, lai vienmēr jauks noskaņojums un vakarā – miedziņš salds, bibliotekāres atvadījās un devās ciemos pie citiem bērniem.

 

     Un tā 29. janvārī pirmsskolas izglītības iestādē „Auseklītis” notika dzejas svētki „Skani, mana valodiņa, pār deviņi novadiņi”, kurā ar M. Stārastei veltītu izstādi viesojās Bērnu bibliotēka. Par pasākuma vadmotīvu tika izraudzīta pasaka „Kas notiek Dižmežā?”, kurā stāstīts, kā visi meža iemītnieki, zvēri, kukaiņi, rūķi un laumiņas, ir sapulcējušies svinēt Saulītes svētkus.

 

     Pasākuma vadītājas, bērnudārza audzinātājas, uzsvēra, ka arī ziemā var līksmot, tikai jāpamodina saulīte. To panāca bērni – draiskie saules stariņi, ripinot košus dziesmu, deju un dzejas kamoliņus. Ciemiņi un visi klātesošie tika aicināti brīnumainā M. Stārastes pasaku valstībā, kur ikviens, gan liels, gan mazs, varēja izbaudīt svētku burvību.

 

     Sveicam pasaku vecmāmiņu Margaritu Stārasti dižajā jubilejā! „Mūžs nodzīvots kā pasakā!”

 

     Pasākumu fotoreportāžu skatieties šeit.

 

Noderīgas saites

Zīļuks un citi pasaku vecmāmiņas Margaritas Stārastes kustonīši