Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     No 20. līdz 26. aprīlim Latvijā tika atzīmēta Bibliotēku nedēļa, kuras vadmotīvs šogad bija   „Pastāvēs, kas pārvērtīsies”, tāpēc aktivitātes galvenokārt saistījās ar pārmaiņām un visu jauno, kas ienāk bibliotēkas dzīvē.

 

     Arī Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā un tās filiālēs nedēļas ietvaros notika daudz dažādu pasākumu: grāmatu un radošo darbu izstādes, rīta stundas, izzinošas ekskursijas un pasākumi…

 

     Rakstā detalizēti atskatīsimies uz Bibliotēku nedēļu Rēzeknes Bērnu bibliotēkā. Šai nedēļai darbinieces gatavojās īpaši. Lai sagādātu patīkamu pārsteigumu pirmsskolas iestāžu, kā arī skolu pedagogiem un bērniem, tika izgatavotas krāšņas rozes, kas pēc pasākuma tika uzdāvinātas katrai grupai.

 

 

     Tradīcija 23. aprīlī dāvināt grāmatas un rozes līdz mums ir atceļojusi no Spānijas provinces Katalonijas, kur vēl tagad ir dzīva leģenda par gudro svēto Juri, kas pārvarēja tumsonīgo māņticību un izglāba princesi no pūķa nagiem.

 

     Tai vietā, kur ievainotā pūķa asinis skāra zemi, uzplauka sārta roze. Kopš tā laika ik gadu 23. aprīlī, pieminot šo varoņdarbu, ļaudis mēdz dāvināt viens otram grāmatas un rozes. Arī bibliotēka dāvinājumā ir saņēmusi grāmatas, un lasītavā Bibliotēku nedēļā notika Rēzeknes Pareizticīgo baznīcas draudzes dāvināto grāmatu skate.

 

 

     20. aprīlī Bērnu bibliotēkā viesojās Audriņu pamatskolas 1. – 3. klašu skolēni (skolotājas O. Brokāne, A. Krasovska un T. Vabale). Ekskursijas laikā bērni iepazinās ar mūsdienu bibliotēkas piedāvātajām iespējām, gan tradicionālajām, gan modernajām, aplūkoja košo dāvināto grāmatu kolekciju, apmeklēja spēļu istabu un noslēgumā vienojās kopējā fotomirklī ar  lācīti Rūcīti. (Foto skat. šeit.)

 

 

     Savukārt 21. aprīlī bibliotēku apciemoja Rēzeknes 3. vidusskolas 2. b klase (skolotāja Ļ. Osipova). Pasākumā bērni iepazinās ar pasaku grāmatām un varoņiem, kā arī aplūkoja bibliotēkas lasītājas Diānas auklītes pašdarināto glezniņu izstādi „Mīļākie pasaku varoņi 3D formātā”. Bērnus iepriecināja ceļojošā varde, kaķu nams, stārķis, lapsa un dzērve un daudzas citas ar lielu mīlestību un rūpību darinātās glezniņas (izstādes foto skat. šeit).

 

 

     Arī  22. aprīlī bibliotēkas piedāvātās iespējas izzināja Rēzeknes 3. vidusskolas skolēni, šoreiz ciemos bija ieradusies 5. b klase (skolotāja R. Dukaļska). Bibliotekāres T. Deičmanes vadībā bērni mācījās meklēt informāciju abonementā un lasītavā, iepazinās ar bibliotēkas datubāzēm,  kā arī ielūkojās bibliotēkas vēsturē.

 

 

     23. aprīlī Rēzeknes Bērnu bibliotēkā viesojās rakstniece un piecu bērnu māmiņa bērzgaliete Meldra Gailāne, kas rakstniecībai pievērsās apmēram 14 gadu vecumā. Sākumā viņa rakstīja dzeju, taču līdz ar piektā bērniņa piedzimšanu tapa arī pasakas par lācēnu Mikiju un Martu. Tās Meldra lasa priekšā savai meitiņai pirms gulētiešanas.

 

     Tematiskajā pasākumā „Meldra Gailāne: es stāstu bērniem” piedalījās Bērnu bibliotēkas tuvākie kaimiņi – pirmsskolas izglītības iestādes „Auseklītis” bērni, vadītāja I. Zaharkeviča, metodiķe Z. Breidaka un pedagoģes, kas kopīgā priekšnesumā sveica bibliotēkas kolektīvu.  

 

     Gan pieaugušie, gan bērni  klausījās autores lasītās pasakas no krājuma „Mikijs un viņa draugi. Mīļumpasaciņas”, labprāt iesaistījās diskusijā par dzirdēto un piedalījās kopīgā dziesmu dziedāšanā. Jaukā ciemošanās rosināja apmeklēt bibliotēku vēlreiz, nu jau kopā ar vecākiem.

 

 

     Ekskursiju cikls noslēdzās piektdien, kad „grāmatu namu” apmeklēja pirmsskolas izglītības iestādes „Namiņš” vecākā grupiņa (skolotāja A. Jupatova) un rīta stundā „Mani mīļākie pasaku varoņi” sagatavošanas grupiņas audzēkņi (skolotāja I. Afanasjeva)  iepazinās ar  bērnu iemīļotiem H. K. Andersena,  A. Tolstoja, S. Maršaka, I. Krilova un krievu tautas  pasaku varoņiem, jūsmojot par N. Jegorovas radošo darbu izstādi.

 

 

     25. aprīlis – Lielās Talkas diena. Šogad tās moto tāpat kā Bibliotēku nedēļai bija Raiņa atziņa „Pastāvēs, kas pārvērtīsies”. Talkas mērķis bija „veikt talku” cilvēka domāšanā, ikdienas paradumos, attieksmes mainīšanā pret vidi. Tikai mums pašiem mainoties un pārvēršoties, ir iespēja pastāvēt un būt!

 

     Bērnu bibliotēka 25. aprīlī iekļāvās Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas skolotājas Ingūnas Zeiļas organizētajā ģimeņu sportiski izzinošajā pasākumā „Domā un dzīvo zaļi”,  kurā, veicot dažādus uzdevumus,  piedalījās vairāk nekā 30 ģimenes. Bērni, kas piedalījās pasākumā, veidoja zaļo vēlmju koku „Mana sapņu bibliotēka”. Pasākuma foto skatieties šeit.

 

     Paldies visiem, kas kopā ar mums svinēja Bibliotēku nedēļu!