Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv       

     2014. gada 6. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 50 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

    Grāmata „Dzelzceļi Latvijā” izdota par godu Latvijas dzelzceļa deviņdesmitgadei. Grāmatu ir sagatavojuši Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja speciālisti, un tā stāsta par dzelzceļu izveidošanos un attīstību Latvijas teritorijā. Izdevums ir informatīvi piesātināts un bagātīgi ilustrēts, tajā sniegta informācija par visām Latvijā esošajām vai bijušajām līnijām, to stacijām un pieturas punktiem. Grāmata pieejama trīs valodās – latviešu, angļu un krievu.

 

     Tikpat krāšņa un saturiski ne mazāk vērtīga ir arī pavārmākslas grāmata „Lieliskie salāti”. Tajā atradīsiet vairāk nekā 200 svaigu un gardu salātu recepšu ikvienai dienai un katram gadalaikam.

 

     Daiļliteratūras jaunumu klāstā rakstnieces I. Ābeles jaunais romāns „Klūgu mūks”, kurš vēsta par pirmo Latgales latviešu baznīckungu un lidotāju debesu alkām, par cilvēka sirds un saprāta ceļiem, par grēku un piedošanu. Galvenā varoņa prototips ir Francis Trasuns – katoļu priesteris, teoloģijas maģistrs, ievērojams valstsvīrs un sabiedriskais darbinieks, kam 2014. gadā apritētu 150 gadu. Savā mūžā Trasuns piedzīvoja gan lielu cilvēku atzinību, gan nežēlīgu nodevību, tomēr vienmēr palika uzticīgs Dievam, Latvijai un saviem ideāliem. Taču grāmata nav tikai vēstījums par Franci Trasunu. Tā ir stāsts par ikvienu no mums – par mūsu mīlestību, ticību, godprātību un citiem mūsu dzīves lielajiem jautājumiem.

 

     Rakstnieces, dramaturģes un dzejnieces S. Vensko romāns „Maigā okupācija” aizved lasītāju laikā pirms vairāk nekā pusgadsimta – vienos no smagākajiem un sarežģītākajiem laikmetu griežiem. Romāns balstīts uz notikumiem mazā Dienvidkurzemes ciemā Otrā pasaules kara priekšvakarā. Vēstījuma centrā – divu jauniešu sapņi, cerības un dzīves alkas nekurienes priekšā.

 

     Rakstnieka S. Veronēzi romāna „Pagātnes spēks” galvenais varonis ir četrdesmitgadnieks Džanni Ordzans, bērnu grāmatu rakstnieks un gādīgs ģimenes tēvs. Džanni rāmā dzīve tiek satricināta dienā, kad viņu uzrunā dīvains taksists, kurš zina viņa privātās dzīves sīkumus. Viltus taksists apgalvo, ka bijis rakstnieka nesen mirušā tēva labākais draugs, vienīgais, ar kuru tam bijusi kopīga slepenā pagrīdes dzīve. Tēvs nemaz nebija tas, par ko visi viņu uzskatījuši, – patiesībā viņš bijis krievu spiegs, KGB aģents.

 

     Sāk drupt Džanni stabilās dzīves sargājošās sienas, ko viņš neatlaidīgi būvējis ap sevi un savu ģimeni. Līdz ar apjausmu par ieilgušu radošo krīzi viņu pamazām pārņem stindzinoša atklāsme par nebeidzamu izlikšanos, kurā allaž piedalījies arī viņš pats, naivi meklēdams rāmu un harmonisku dzīvi. Rakstnieks aptver, ka citāds izrādās ne vien mirušais tēvs un sieva, bet arī viņš pats un paša pieredzētā pagātne.

    

     Dž. Grīna romāna „Meklējot Aļasku” galvenais varonis ir Mailss Halters, kurš, sava kaulainā, tievā auguma dēļ iesaukts par Resni, līdz šim vadījis mierīgu dzīvi mājās. Visa viņa dzīve ir bijusi viens liels „ne-notikums”, un aizraušanās ar slavenu cilvēku pēdējiem izteiktajiem vārdiem tikai padarījusi viņa alkas pēc Lielā Varbūt vēl lielākas.

 

     Tad Mailss dodas mācīties uz reizēm trako, visai nepastāvīgo un nebūt ne garlaicīgo Kalverkrīkas privātskolu, un viņa dzīve kļūst pilnīgi pretēja – neprognozējama un bīstama. Jo turpat netālu ir Aļaska Janga. Lieliskā, gudrā, jautrā, seksīgā, pašgraujošā, trakā un absolūti valdzinošā Aļaska Janga, kura ir kā notikums pati par sevi. Viņa ievelk Resni savā pasaulē, iesviež Lielajā Varbūt un nozog viņa sirdi…

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. maijā.

 

Līdzīgi raksti