Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2015. gada 16. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 40 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Biologa  A. Ripas grāmata “Ogulāji” būs iedvesmas avots visiem, kas vēlas veidot netradicionālu, bet veselīgu un dabisku dārzu. Melnais plūškoks, dzērvenes, zilenes, brūklenes, citronliānas, irbenes, smiltsērkšķi, kazenes un daudzi citi kultūraugi dārzā? Kāpēc gan ne? Autors parāda, ka šo ogulāju audzēšana un kopšana ir vienkārša, tie labi pārziemo un tiem maz novērotas dažādas slimības un kaitēkļi. Turklāt šīs ogulāju kultūras ir ļoti vērtīgs uzturvielu avots. Tajās ir augsts C vitamīna daudzums, ogas var lietot svaigā veidā un no tām var gatavot sulas, ievārījumus un sukādes.

 

    Psiholoģijas zinātņu doktores D. Virtjū grāmata “Nepārvaramās ēdienkāres” palīdzēs lasītājam tikt galā ar kāri pēc ēdiena vai vismaz mazināt to. Izdevumā var uzzināt, kā izskaidrot vēmi pēc šokolādes, čipsiem, burgeriem, maizes, siera, saldējuma un daudziem citiem ēdieniem, kā arī to, kā apkarot šo kāri.

 

     Grāmatas autore, atsaucoties uz zinātniskiem pētījumiem, pierāda, ka cilvēkam pat nevajag nomākt ēstgribu, bet tā ir jāizdziedina. D. Virtjū pierāda, ka katra ēdienkāre atbilst kādai emocionālai vajadzībai pēc mīlestības, prieka, finansiālas drošības vai piedošanas. Šajā grāmatā ir iekļauta arī viegli saprotama tabula, kurā vēlmei pēc kāda noteikta ēdiena norādīta neapmierinātā  emocionālā vajadzība.

 

     J. Rislaki grāmatā “Vorkuta! Sacelšanās ieslodzīto nometnē” stāsta par sacelšanos Vorkutas nometnē pēc Staļina nāves 1953. gadā. Stāsta galvenais varonis ir soms Eino Prike, un liekot kopā gabaliņu pa gabaliņam viņa dzīvesstāstu, autors atklāj arī baltiešu, ukraiņu un daudzu citu ieslodzīto likteņus. Grāmatā starp daudzajiem faktiem, oficiālajiem dokumentiem, liecībām, intervijām, atmiņu stāstiem un nepublicētiem materiāliem izgaismojas ieslodzīto profesoru, skolotāju, studentu un mākslinieku dzīves. Atspoguļotas arī attiecības starp ieslodzītajiem un pārvaldi, ieslodzītajiem un brīvajiem, brīvajiem un pārvaldi…

 

     Māsas Emamnuēlas Maijāras grāmata “Mieram piederēs pēdējais vārds” vēsta par brīnumiem, ko Dievs dara cilvēku dzīvēs, tie ir gan stāsti no pašas autores dzīves, gan daudzu jo daudzu citu cilvēku liecības par izkļūšanu no smagiem pārbaudījumiem. Grāmata stāsta gan par situācijām populāru svēto dzīvē, gan par tiem, kuriem Dievs un ticība viņam sākotnēji ir likusies “garlaicīga padarīšana”, kas jāuztur aiz pienākuma pret tradīcijām vai bailēs no Dieva soda. Izlasot šo grāmatu, lasītājs var rast izpratni par Dieva mīlestību un viņa sniegto iekšējo mieru, kā arī iegūt atbildi uz jautājumu, kāpēc pasaulē tomēr ir tik daudz ļaunuma un ciešanu, ja Dievs ir mīlestība.

 

     D. Dž. Nakazava grāmatā “Autoimūnie veselības traucējumi” ne vien izskaidro imūnsistēmas sarežģītos uzdevumus, bet arī sniedz skaidrus padomus, kā izsargāties no teju simt autoiumūnajām slimībām, arī izkaisītās sklerozes, vilkēdes, reimatoīdā artrīta, 1. tipa diabēta, Krona slimības. Grāmatā uzzināsiet arī autores skatījumu uz to, kā izvairīties no  fibromialģijas un hroniska noguruma sindroma. Šīs un daudzas citas autoimūnās slimības ir izplatījušās Rietumu sabiedrībā, cilvēkiem tās nemaz neapzinoties. Autore vēsta, kā, jūtoties neveselam, uzdot pareizos jautājumus un kur meklēt īstās atbildes. Grāmatā ne vien sniegti konkrēti piemēri par cīņu ar slimībām un iespējamām atveseļošanās metodēm, bet arī atklāti jaunākie autoimunitātes pētījumi, sniedzot atbildes uz daudziem līdz šim neatbildētiem jautājumiem.

 

     P. Glendininga grāmata “Matemātika īsumā: 200 pamatjēdzienu īsi skaidrojumi” vienkārši, saprotami un uzskatāmi izskaidro 200 galvenos matemātikas pamatjēdzienus. Katra ideja ir neticami ātri apgūstama un viegli saprotama, jo skaidrojums nav garāks par 200 vārdiem un ir papildināts ar vienkāršu zīmējumu. Aplūkotie priekšstati caurvij visas galvenās matemātikas nozares, starp tiem ir Eiklīda algoritms, Hilberta hotelis, izvēles aksioma, varbūtība, virknes un rindas, Zēnona paradokss, Penrouza pārklājumi, vektori un matricas, grupas, gredzeni un lauki, haosa teorija, metriskās telpas, fraktāļi, topoloģija un Fermā pēdējā teorēma.

 

     Daiļliteratūras klāstā šoreiz K. Tesaro romāns “Flirts”, tas stāsta par mīlestības neparedzamajiem līkločiem. Baltu rožu klēpis uz naktsgaldiņa, noslēpumaina zīmīte rokassomiņā, nejauši sastapts pievilcīgs svešinieks... Vai tā ir nejaušība? Vai varbūt likumsakarība? Vienīgais jaunā Hjūija Venablsa-Smaita kapitāls ir viņa labais izskats un aristokrātiskās manieres. Talantīgā Letīcija Veina aizrāvusies ar savu izmeklētas apakšveļas darbnīcu un tic, ka vēlas būt neatkarīga. Sabiedrības dāma Olīvija Burgalta di Kudrē jūtas nelaimīga laulībā, taču neredz nekādas iespējas dzīvi mainīt. Taču iejaucas nejaušība – vai varbūt divas –, un līdzšinējā realitāte sabrūk kā kāršu namiņš, atklājot gluži negaidītas šķautnes. Vai tiešām uz ko tādu spējīgs flirts, lai arī cik izsmalcināts tas būtu?!

 

     Dž. Devero romānā “Nakts pieder mīlētājiem” Edilīnas pilsētas ārsts Tristans lolo nopietnas jūtas pret māsīcas Kimas studiju biedreni Džeku, kura ieradusies atpūsties. Šajā vasarā Džeka reibst no spēcīgā, iejūtīgā vīrieša sabiedrības un jutekliskām baudām. Kad Džekai pēc atvaļinājuma ir jāatgriežas ikdienas realitātē, mīlētājiem ir jāpieņem lēmums. Vai viņi spēs paciest lielo attālumu? Kurš ziedos savus sapņus, lai viņi varētu būt kopā? Rakstnieces darbs kā allaž ir smalks rēbuss, šķetināms gluži kā aizraujoša šaha partija, kurā līdz pašam finālam lasītāju sagaida viens satriecošs atklājums aiz otra.

 

     A. Liepa grāmatas “Dāvana jeb Flensburgas noskaņas” 1. daļā dalās iespaidos par ceļojumu uz Flensburgu 2008. gadā (ceļojums bija dāvana autorei 80. dzimšanas dienā), bet grāmatas 2. daļā ievietotas rakstnieces miniatūras un stāsti.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. jūnijā.

 

Līdzīgi raksti