​​
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2015. gada 1. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 48 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Daugavpils medicīnas koledžas izdevums “Veselīga uztura paradumi bērnu un pusaudžu dzīvesdarbībā”  sniedz informāciju par veselīga uztura pamatprincipiem, likumdošanas prasībām un sabiedrības iniciatīvām, kā arī iepazīstina ar koledžas kolektīva veiktajā pētījumā gūtajām atziņām. Grāmata noderēs katram, kurš pievērš uzmanību veselīgam uzturam un dzīves kvalitātes līmenim.

 

     V. Kasima romāns “Lielā pasaule” ir satīrisks darbs par tāda paša nosaukuma kopienu – mēģinājumu izveidot jaunu, labāku Latviju klusā Salacas ielokā. Bēgot no drīzumā draudošās pieaugušo dzīves, pēc vidusskolas pabeigšanas tai pievienojas arī Armands un Dāvis. Taču skaidrās, mīlestības piepildītās svētlaimes vietā nometnē viņus sagaida nesavietojamu sapņu, intrigu un neapmierināmas iekāres tīkls. Mēģinādami to pārraut, viņi iepinas aizvien jaunās nelaimēs, līdz neiespējama sāk šķist pat atgriešanās iepriekšējā dzīvē.

 

     M. Zīles romāns “Dullā dzeguze”, kurš iznācis “Lata romānu” sērijā, stāsta par žurnālisti Daci, kura pēc darba uzteikuma saņemšanas secina, ka būtībā izirusi arī laulība. Nevēlēdamās piedzīvot sāpīgās šķiršanās blaknes, viņa pamet Rīgu un ievācas no krustmātes mantotā mazpilsētas īpašumā, kura saimniecības ēkas bēniņos mitinās noslēpumains svešinieks. Dace nenojauš, ka jau pavisam drīz dramatiski savīsies viņas, šī vīrieša, Saeimas deputātes Šarlotes Vīndedzes, pensionētās konditores Mirdzas Līdumas un vairāku citu gaitas un ka sāncenses mātei gandrīz izdosies velnišķais nodoms…

 

     A. Remesa grāmatā “Reiz Liepājā…” atradīsiet sava veida turpinājumu U. Brieža 2004. gadā klajā nākušajam izdevumam “Vāgūzis”, kurš sniedz ieskatu 20. gs. 70. un 80. gadu Liepājas bohēmiešu gaitās un jautrajos piedzīvojumos U. Brieža miteklī. A. Remess turpina stāstu par smieklīgumiem ne tikai “Vāgūzī”, bet arī kurioziem pilsētā, kas atbalsojās “Vāgūzī.”

 

     Grāmatā “Ludzas igauņu pasakas” apkopotas pilnīgi visas Oskara Kallasa, Pauloprīta Volaines un Augusta Sanga ekspedīcijās (19. gs. beigās un 20. gs. pirmajā pusē) pierakstītās lucu pasakas. Luci jeb Ludzas igauņi bija Vitebskas guberņas Ludzas apriņķī dzīvojoša katoļticīgo Latvijas igauņu etniskā grupa. Viņi dzīvoja tagadējo Pildas, Nirzas un Nukšu pagastu teritorijā. Liecības par luciem saglabājušās vietvārdos, teikās un pasakās, šī grāmata sniedz lielisku iespēju ielūkoties viņu kultūras mantojumā.

 

     Jaunumos šoreiz arī bibliotēkā nesen prezentāciju piedzīvojušais latgaliešu literatūras almanahs “Olūts” (20. laidiens). Tajā publicēti 29 autoru darbi – daiļdarbi, kā arī grāmatu apskati un kritika. Almanahā lasāma arī trimdas rakstnieces H. Laurinovičas-Pronevskas (1898 – 1969) romāna “Gymstušōs saleņas” pirmā daļa, kas stāsta par rakstnieces dzimto Līksnas pagastu.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. jūlijā.

 

Līdzīgi raksti